Rogge helyesli Contador indulását a Touron

2011.06.15. 06:41

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint helyes, hogy Alberto Contador rajthoz áll a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen annak ellenére, hogy a korábbi háromszoros győztest augusztusban hallgatják meg doppingügyében.

Rogge kedden azt mondta, a spanyol kerekes attól függetlenül jól döntött, hogy a későbbi meghallgatás eredménye utólag befolyásolhatja majd az elért eredményét. A NOB vezetője úgy fogalmazott, a versenyző ügyvédei halasztást kértek, hogy felkészülten jelenjenek meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt, s mivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a nemzetközi sportági szövetség (UCI) ezt elfogadta, ezért Rogge nem lát problémát azzal kapcsolatban, hogy Contador rajthoz áll a júliusi Touron.

A kétszeres Giro- és egyszeres Vuelta-győztes spanyol kerékpáros indulása korábban azért vált kétségessé, mert doppingügyében a CAS június elején hallgatta volna meg, de az ügyvédek kérésére ezt augusztusra halasztotta. A 28 éves sportoló májusban még nem zárta ki, hogy kihagyja az idei Tourt.

Contador versenyzői jogát a nemzetközi szövetség (UCI) tavaly függesztette fel, miután a Touron adott egyik mintájában klenbuterol nyomaira bukkantak. A spanyol szövetség idén februárban felmentette, mert bizonyítottnak látta, hogy szennyezett marhahússal került a szervezetébe a tiltott anyag. Az UCI és a WADA megfellebbezte a döntést, s előbbi szervezet azt közölte, hogy ha a CAS helyt ad a fellebbezésnek, akkor visszamenőleg törli a spanyol versenyző idei eredményeit, így például a Giro d,Italián aratott győzelmétől is megfosztja.