Kerékpárverseny vasárnap a Salgó várban

2011.08.17. 11:55

Rendhagyó módon idén nem Szent István napján, hanem augusztus 21-én vágnak neki a kerékpárosok a 15. Nport-Grátisz-Salgó Kupának, az egyik legrégebbi hazai egyéni indítású hegyi időfutam-versenynek a Salgótarján melletti Somoskőújfalu és Salgóbánya közötti szakaszon. 

Eddig a hazai hegyi- és országúti bringások színe-java megfordult már az egyenkénti indításos viadalon, magyar szakági bajnokoktól olimpikonokon át ifjú és közben már beérett tehetségekig, így a pályacsúcsokat felállító hegyikerékpáros athéni olimpikon, Vinczeffy „Zerge” Zsolt, vagy a pekingi olimpián rajthoz álló országútis hegyi bajnok Kusztor Péter is, aki egyébként a külön pénzdíjjal jutalmazott pályacsúcsot – kereken 8 perc – tartja.

A rajttól a legendás Salgó várának közelében lévő célig kiváló minőségű aszfalt várja a résztvevőket, akár hegyi-, akár országúti kerékpárral indulnak a 3,8 kilométeres 180 méteres szintkülönbségű közúti szakaszon. Tavaly az országúti magyar bajnokok csatáját Cziráki István nyerte az azóta már külföldi profi csapatban kerekező Szeghalmi Bálint előtt.

Az előzetes bejelentkezések alapján többek között idén is jelen lesz a versenyen már ötödik éve törzsvendégként szereplő egyetlen hazai kontinentális kerékpáros csapat, az Ora Hotels-Carrera néhány versenyzője.

Az első futam rajtja 10.30-tól a somoskőújfalui templom mögötti területen lesz, a második futamot 12 órától indítják; a két időeredmény alapján tíz kategóriában díjaznak a szervezők.