Mindenki doppingolt: Merckx, Indurain is

2013.02.03. 13:56

Lance Armstrong nyilvános vallomása óta először adott interjút. A cyclingnews.com-on nekiment a legendás kerékpárosoknak, megismételte, dopping nélkül nem nyerhettek Tour de France-t még az olyanok sem, mint az ötszörös győztes Eddy Merckx vagy Bernard Hinault. Több nagy bajnokról kiderült már, hogy nem voltak tiszták.

„Az én generációm semmiben sem különbözött a korábbiaktól, a segítség fejlődött az évek során, de tény, a sportágunk is nagyon kemény maradt. A Tourt erre találták ki, száz éve a legkeményebb fenegyerekek versenyeznek rajta, akik azért mindig keresték, hogy szerezhetnének előnyt. Csak a vonatok használatától mára az EPO-ig jutottunk. Egy genereráció sem volt kivétel, és egyik sem volt tiszta. Sem Merckxé, sem Hinault-é, sem LeMondé, sem Coppié, sem Gimondié, sem Anquetilé, sem Indurainé, sem Bartalié, sem az enyém" - nyilatkozta Armstrong.

Az eltiltott amerikai nagyon nem áll távolt az igazságtól, bár a minden idők legnagyobb kerékpárosnak tartott Eddy Merckx már korábban is berágott Armstrong véleményére, sokszor idézik azt a neki tulajdonított mondást is, hogy „kenyéren és vízen nem lehet Tour de France-t nyerni", 1969-ben a Reactivan nevű stimulánnssal is megbukott a Giro d' Italián a belga sztár.

Az 1960-es évek nagy bajnoka, Jacques Anquetil sem tagadta, hogy stimulánsokkal élt, gyakran koffeint fecskendezett magának, és amfetamin tablettákat is fogyasztott.

A szintén ötszörös győztes Miguel Indurain is bukott meg versenyzőként doppingvizsgálaton, de a kimutatott szalbutamol akkor még nem szerepelt a kerékpárosok doppinglistáján. A kétszeres győztes olasz Fausto Coppi nem is tagadta, hogy stimulálószerekkel él, bár az ő korában még nem is léteztek doppingellenőrzések. Coppi a „la bomba" nevű koktéljára esküdött, ami koffeinból, kólából és amfetamin tablettákból állt.

Bár Armstrong elismerte a doppingolást, a szereket biztosító orvosa, Michele Ferrari úgy véli, hogy az amerikai bringás tiltott teljesítményfokozó nélkül is nyerhetett volna Tourt. Ferrari szerepe még nem tisztázott, az Oprah Winfrey-nek adott interjúban Armstrong homályban hagyta, miben működtek együtt az orvossal.

Az UCI húzta az időt

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezetője, Travis Tygart szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) húzta az időt Armstrong doppingbotrányának kivizsgálásában, és megakadályozza az igazság kiderítését. Tygart egy berlini fórumon jelezte: megdöbbent azon, ahogy egyes sportszervezetek kezelik a doppingeseteket, és ez olyan, mintha kecskére bíznák a káposztát. Hangsúlyozta, hogy a doppingellenes harcban az eddigieknél nagyobb nemzetközi együttműködésre lenne szükség. Kiemelte, vannak sportolók, akik doppingolni utaznak más országokba abban a reményben, hogy ott nem érik utol őket az ellenőrök.

Az UCI a napokban megszüntette azt a bizottságot, amelyik az Armstrong-korszak doppingügyeit és a sportvezető közreműködését vizsgálta volna. Helyére egy új bizottság léphet, amely a vallomásokért cserébe amnesztiát is biztosíthat. Armstrong is úgy véli, csak ez az egyetlen lehetőség, hogy a kerékpárosok megtörjék a hallgatásukat. Ha ez nem történik meg, akkor szerinte a kerékpársportág nem növekszik tovább, a szponzorok elhagyják, és egyre több verseny maradhat el.

A kerékpáros egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csökkenti-e az életre szóló eltiltását, ha nekik is vallomást tesz. Csak azt szeretné, ha mindenkivel egyenlően bánnának. Armstrong itt valószínűleg arra utalt, hogy az ellene tanúskodó kerékpárosok enyhe büntetésekkel, féléves eltiltásokkal megúszták.