Armstrong mégis vallhat az enyhítésért

2013.02.07. 12:25

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodája (FBI) a hatóságok akadályozásával, hamis tanúzással és a tanúk megfélemlítésével vádolja Lance Armstrongot. A kerékpáros ellen nyomozást is indítottak. A doppingellenes hatóság még két hét haladékot adott neki, hogy részletes beismerő vallomást tegyen.

Armstrong ellen korábban is folytattak közel két évig tartó nyomozást, de tavaly ejtették az ügyet. Akkor a doppingszerek terjesztésével, csalással és összeesküvéssel vádolták.

Az ABC News értesülései szerint az FBI-t most nem érdekli, hogy Armstrong milyen tiltott teljesítményfokozókat használt, de az igen, hogy a kerékpáros milyen módon fenyegette vagy próbálta befolyásolni az ellene tanúskodókat.

Armstrong az Amerikai Doppingellenes Ügynökségtől (USADA) életre szóló eltiltást kapott, de a szervezet alkut ajánlott, ha február 6-ig részletes beismerő vallomást tesz, akkor enyhítik a büntetését. A kerékpáros nem élt a lehetőséggel, de újabb határidőt kapott.

„Kapcsolatban vagyunk Armstronggal és képviselőivel, és látjuk, hogy együtt akar működni, és részt venni a kerékpársport megtisztításában. Elfogadtuk a kérését, hogy két hétig még dolgozzon a részleteken, reméljük, hogy ez meg is történik" - mondta Travis Tygart, az USADA vezetője.

A felek közeledése újdonságként hat, a Tour de France-győzelmeitől megfosztott kerékpáros korábban azt közölte, hogy ő csak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel vagy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel hajlandó együttműködni.