Tizenhat csapat indul a Tour de Hongrie-n

2015.07.13. 11:35

Három földrész 11 országának 16 csapata, összesen 96 kerékpáros vesz részt az augusztus 4-én rajtoló Tour de Hongrie-n, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny is.

A hosszú szünet után újrainduló nemzeti körversenyen öt hazai klub szerepel, írja az MTI a szervezők hétfői bejelentése alapján, a legnevesebb magyar együttes, a kontinentális proficsapatok közé tartozó Utensilnord indulása ugyanakkor egyelőre bizonytalan. Stubán Ferenc csapatvezető - egyben az országúti válogatott szövetségi kapitánya - a hét végéig ígér választ. A szervezők az Utensilnord esetleges távolmaradása esetén egy másik, akár hazai versenyzőkből összeállított csapat számára biztosítanak indulási lehetőséget.

A legnagyobb magyarországi kerékpáros verseny, az idén 90 esztendős Tour de Hongrie augusztus 4-én Szombathelyről rajtol, a résztvevők hat nap alatt összesen 700 kilométert tesznek meg, az ország valamennyi régióját érintve. A viadal iránt a külföldi klubok részéről óriási volt az érdeklődés. Ez annak is köszönhető, hogy a Tour de Hongrie a nemzetközi szövetség (UCI) úgynevezett 2.2-es besorolását nyerte el, vagyis az Europe Tour-sorozat részeként, olimpiai kvalifikációs pontokért lehet tekerni.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervező bizottságának vezetője elmondta: csak májusban derült ki, hogy a Tour megkaphatja az UCI besorolást, addig nem is reménykedhettek ilyen élénk nemzetközi érdeklődésben. Hozzátette: sok jelentkezőt el kellett utasítaniuk, de azzal a kiegészítéssel, hogy a következő évek magyar körversenyein ők is lehetőséget kaphatnak. 

Érdekesség, hogy a külföldi klubok tagjai között érkezik majd a versenyre két magyar olimpikon, a pekingi résztvevő Kusztor Péter (BMC-Amplatz) és a Londonban indult Lovassy Krisztián (Differdange-Losch).

    A Tour de Hongrie-n induló csapatok:

magyarok: Utensilnord (kérdéses), Veloki Team, Mugen Race, DKSI, Cube-Csömör

külföldiek: Dukla Trencin (szlovák), Forman Cinelli (cseh), West Frisia (holland), Team Fixit.no (norvég), Stölting (német), Differdange-Losch (luxemburgi), BMC-Amplatz (osztrák), Arbö Rapso Knittelfeld (osztrák), Equipe CMI (amerikai), Start-Massi CT (paraguayi), szerb válogatott