Nibali megúszta a stresszes utolsó szakaszt, övé az idei Giro

2016.05.29. 16:51

A harmincegy éves Vincenzo Nibali nyerte a 2016-os Giro d'Italiát, miután a bukásokkal nehezített utolsó szakaszon megtartotta összetettben előnyét. 

Nibali óriásit fordított az idei Giro utolsói napjain. Pénteken jött fel az összetett második helyére: az addig rózsaszín trikós Steven Kruijswijk hófalnak csapódott és nagyot esett, emiatt már nem tudta befogni a többi favoritot, és bukta az első helyét. 

Aztán szombaton Nibali úgy ment neki az újabb kemény hegyi etapnak, hogy negyvennégy másodperc hátránya volt a rózsaszín trikót megszerző Esteban Chavesszel szemben. Az utolsó komoly emelkedőn leszakította őt, és összesen másfél percet vert rá, úgyhogy a zárószakaszra 52 másodperces előnyt szerzett, azaz nem igazán kellett már aggódnia. 

Az általában ünneplésről szóló utolsó szakasz azért így sem volt stresszmentes a mezőnynek, mert több bukás is volt. Az egyik 29 kilométerrel a cél előtt történt, és ebbe belekeveredett a kolumbiai Rigoberto Uran is. Érte az összetettben második szintén kolumbiai Esteban Chaves állt meg, hogy megnézze rendben van-e. Uran folytatni tudta, két versenyzőnek viszont az utolsó szakaszon kellett feladnia a versenyt. 

A zárószakasz utolsó kilométerein egy ideig a holland Jos van Emden vezetett, az utolsó kört tizennégy másodperces előnnyel kezdte meg, de hamar befogták, azonban még ekkor is volt egy bukás: az olasz Sonny Colbrelli támadni akart, de beleakadt egy út menti fotósba, és elvágódott. 

Az utolsó két kilométeren belül többen is próbáltak támadni, végül Giacomo Nizzzolo hajrázott legjobban, és nyerte a 2016-os Giro zárószakaszát. 

Nibali szerencsésen kimaradt a bukásokból, és megtartotta előnyét az utolsó szakaszon, ezzel pályafutása második Giro d'Italia győzelmét szerezte, legutóbb 2013-ban nyerte meg az olasz körversenyt. A harmincegy éves olasz bringás nyert már Tour de France-t és Vueltát is korábban.