Fair play díjat kap Erőss Zsolt Kandcsendzöngán elhunyt társa

2013.06.27. 11:02

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Fair Play-díjra jelöli a májusban elhunyt Kiss Pétert a Kancsendzöngán tanúsított önzetlen magatartásáért, írja a 4bakancs.

Erről a szövetség elnöke által összehívott meghallgatáson döntöttek, ahol Farkas Péter elnök mellett jelen volt a Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, valamint Erőss Zsolt özvegye és két gyereke.

Erőss és Kiss május végén vesztette életét a 8586 méter magas Kancsendzöngán a Himalájában. A csúcsra több mint huszonnégy órás mászás után értek fel, az ereszkedés közben nagyon kimerültek, nem vittek magukkal elég vizet.

Kiss Péter volt jobb erőben, ereszkedés közben úgy döntött, hogy visszafordul Erőssért, hogy segítsen neki. A csúcsmászás után, kifáradva minden bizonnyal utolsó tartalékait emésztette fel a segítség.

Az expedíciót vezető Kollár később azt mondta, Kiss túlélhette volna, ha nem fordul vissza. „A Péterrel együtt mászó olasz és spanyol mászók nem hitték el, hogy visszamegy, azt hitték, megbolondult" - mondta a hazatérés után. „Nem gondoltuk volna, hogy Péter a csúcsmászás után egyáltalán képes erre. A szíve vitte vissza. Ha Peti bekapcsolja akkor a rádiót, lebeszélem róla. Tudni kell túllépnie, még Zsolton is".

Kiss holttestét később serpák által készített fotókon fedezték fel, valószínűleg kicsúszott egy jégfolyosóban, és a zuhanás miatt életét vesztette. Holttestét a monszun miatt nem tudták lehozni.

A tragikus expedícióval kapcsolatos kérdésekről korábbi cikkünkben olvashat.