Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Spanyolország

1 - 0
június 20., vasárnap 20:45 Helyszín: Lisszabon, Alvalade
Vezeti: Frisk (svéd)
Portugália:

Ricardo, Andrade, Costinha, Figo, Pauleta, Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Deco

Spanyolország:

Albelda, Puyol, Helguera, Raúl, Fernando Torres, Vicente, Raúl Bravo, Xabi Alonso, César, Joaquín, Casillas

Nuno Gomes a nyolcba lőtte a portugálokat



I. félidő
7'Albelda (ESP)
7'Pauleta (POR)
II.félidő
46'Pauleta (POR)
Nuno Gomes
55'Nuno Gomes (POR)
65'Nuno Gomes (POR)
65'Albelda (ESP)
Baraja
67'Juanito (ESP)
71'Joaquín (ESP)
Luque
73'Puyol (ESP)
78'Figo (POR)
Petit
80'Juanito (ESP)
84'C. Ronaldo (POR)
Couto
90+3'Nuno Valente (POR)

5Lövés2
1Kapuralövés0
6Szöglet4
56Labdabirtoklás (%)44
11Szabálytalanság7
1Les1
A portugálok brazil kapitánya, Luis Felipe Scolari már két nappal a meccs előtt megadta az alaphangot nyilatkozatával, miszerint: háború lesz. A nagy tét miatt némileg bénultan is kezdtek a csapatok, az első kapura lövésre közel húsz percet kellett várni. Akkor a portugál jobbhátvéd Miguel unta meg a tétlenkedést, a tizenhatos sarkáról próbálkozott, de Casillas vetődve hárított.

Az újabb eseményre bő negyedórát kellett várni, akkor Vicente visszapassza után a középen, a tizenegy pontnál érkező Raul hosszan vette át a labdát, így a védők mentettek előle. A játékrész zárásaként egy-egy fejes volt mindkét oldalon, Torres és Ronaldo azonban célt tévesztett.

Scolari jól cserélt

Scolari a félidőben az igen passzív Pauleta helyett Nuno Gomest küldte pályára, és a Benfica csatára gyorsan, tíz perc alatt igazolta, hogy helyes döntést hozott a szakember. Deco majd Figo volt a labda útja, utóbbi sarokkal továbbított Gomeshez, aki az átvétel után három védő gyűrűjében - középről - húsz méterről lőtt, és bombája a jobb alsó sarokban kötött ki. Casillas vetődött, de nem érhette el a pontos lövést.

Raul azonnal egyenlíthetett volna, de Vicente beadása után nem érte el fejjel igazán a labdát. Még ennél is nagyobb helyzetet hagyott ki a 61. percben Torres. A csatár a védők mögé kapott egy indítást, hat méterről ellőtte a labdát a kapus mellett, de a bal kapufa hárított.

Két spanyol kapufa

A portugálok ezek után feléledtek, ennek első jele Figo remek, 25 méteres szabadrúgása volt, amit Casillas nagy bravúrral védett. A szögletet is ugyanő végezte el jobbról, a hosszú saroknál Costinha bólintott, de a kapus ismét a helyén volt.

Negyedórával a vége előtt a frissen beküldött Luque Torres jó indítása után a lövés helyett az emelést választotta, így odalett a helyzet, mert a védők mentettek. A szöglet után Helguera fejelt a felső lécre.

Kimaradtak a portugál kontrák

A spanyolok ezzel el is lőtték puskaporukat, a portugál kontrák viszont nagyon veszélyesek voltak. Maniche fejjel és lábbal is növelhette volna a hazaiak előnyét, de nem jött neki össze. Fejese fél méterrel fölément, majd elvitte a kapus mellett a labdát, de Raul Bravo a gólvonal előtt becsúszva felszabadított.

Még ennél is nagyobb helyzet volt Costinháé, aki Nuno Valente pompás beívelése után - szemben a kapuval - az ötös vonaláról senkitől sem zavartatva fölébólintott. A ráadásban Nuno Gomes belőhette volna második találatát, de miután lefordult védőjéről nem tudta átgyötörni a labdát Casillason.

Tétmeccsen először nyertek a portugálok a spanyolok ellen

Portugália napra pontosan huszonhárom év után győzte le a spanyolokat - története során ötödször, tétmeccsen először - és ezzel első helyen vívta ki a továbbjutást. Inaki Saez csapata pedig ezzel a vereséggel kiesett, pedig legalább a négy közé várta őket a hazai közvélemény. A kapitány azonban többször rosszul döntött a tornán, a csapat összeállítása miatt feltehetően kemény bírálatokat kap majd.


Mivel az első meccsen rosszul játszottunk és veszítettünk, nem is lehetett más lehetőségünk, mint hogy a következő két összecsapásra tegyünk fel mindent. Szerencsére sikerült, és most hitetlenül boldogok vagyunk. Fegyelmezetten és a meccs jelentős részében pontosan futballoztunk. Továbbjutottunk, és a következő körben jobban fogunk játszani, és ki tudja, mit hoz a jövő, meddig juthatunk. Végezetül szeretnék köszönetet mondani a közönségünknek, amelyiknek nem a tizenkettedik, hanem a tizenharmadik játékosunk volt ezen az estén.

Különösen le vannak törve a játékosaim a vereség után, és én is, hiszen másodszor ültem vesztes csapat kispadján. Nagy reményekkel indultunk neki a tornának, közel volt hozzánk a továbbjutás, de elszalasztottuk. Az első félidőben keményen küzdöttünk, de riválisunk is hatalmas akarattal játszott. A portugálok sem játszottak szépen, a gól sem egy tudatos akció után született. Miután hátrányba kerültünk, váltottunk, de a labda az Istennek sem akart a kapuba kerülni.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt