Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Spanyolország

1 - 0

Vége
június 20., vasárnap 20:45 Helyszín: Lisszabon, Alvalade
Vezeti: Frisk (svéd)
RUS:GRE 2-1 (Élő) 1. POR 2. GRE 3. ESP 4. RUS
1 Ricardo Baraja 8Albelda 4
4 Andrade Puyol 5
6 Costinha Helguera 6
7 Figo8 Petit Raúl 7
9 Pauleta21 Nuno Gomes Fernando Torres 9
13 Miguel Vicente 14
14 Nuno Valente Raúl Bravo 15
16 Carvalho Xabi Alonso 16
17 C. Ronaldo5 Couto César 18
18 Maniche Luque 11Joaquín 19
20 Deco Casillas 23
Összeállítás Kispad Statisztika

Szakkommentátor: yohee, hh


  1'
A spanyolok kezdték a meccset.

szakkommentár:
Igazi mediterrán estét kívánunk kedves mindannyiuknak. Azt a feladatot kaptuk, hogy a 2004-es Eb legszexibb mérkőzésének titulált spanyol-portugál meccset szakkommentáljuk. Először is, ez egy téveszme. A portugálok között ugyanis csek elvétve találni olyan tesztoszteron istent, mint amilyet a spanyol föld puszta unalomból terem. Viva Espana!

  4'
Figo szabadrúgása után a védők és Casillas közös mentettek Andrade elől.

  6'
Decót húzta vissza Joauquin, a szabadrúgást Figo ívelte be, de nem okozott veszélyt.

  7'

sárgalap

Albelda
Albelda is sárgát kapott, így nem játszhat a következő meccsen, ha lesz a spanyoloknak.

szakkommentár:
Pontosan ebből az okból egyébként kénytelenek vagyunk szegény, csúnya portugál fiúknak drukkolni, akikről most tudtuk meg, hogy piros ruhában játszanak.

  7'

sárgalap

Pauleta
Pauleta kezezett a tizenegyes pontnál, amikor át akarta venni egy nagyszerű szöktetést, ezért kapott sárgát. Nem játszhat továbbjutás esetén.

szakkommentár:
Sporttársam, a bájos Gizella felháborodott, hogy "a legesleghelyesebb" Nuno Gomes ezúttal nem játszik. Gomes számomra is szimpatikus, mivel neki is július elején van a születésnapja. Gizella csak szuperlatívuszokban bír a mediterrán férfiakról beszélni: "Még Nuno Gomesénél is fájóbb hiány, hogy nem látjuk az isteni szépségű Vitor Baiát, akit a portugálok nem hoztak el az Eb-re."

  9'
A harmadik portugál szögletet is könnyedén kifejelték a védők.

  9'
Deco jobboldali bevíelése után jöhetett az újabb portugál szöglet, de ez is pontatlan volt.

szakkommentár:
Igazi meglepetés, hogy két jeles személyiség foglal mellettünk helyet, Jose Saramago, a portugálok Moldovája, aki annyiban különbözik magyar testvérétől, hogy már kapott irodalmi Nobel-díjat, valamint Joaquim Pimpao, aki '96-ban a portugálok kereskedelmi attaséja volt. Három vihogó osztálytársnőmmel interjút kellett vele készítenünk annak idején, a gimnáziumi napok keretében. Mondanom sem kell, mennyire botrányosan zajlott a beszélgetés, Joaquim most mégis régi ismerőseként üdvözölt. Saramago pedig kifejezte a fölötti örömét, hogy Vakság című regénye korszakalkotó élményként maradt meg tizennyolc éves önmagamban.

  11'
Deco egy szép csel után a lövés helyett passzt választott, de így les lett.

  15'
Vicente beadása után a középen érkező Raúl előtt pár centivel suhant el a labda.

  16'
A másik oldalon Ronaldo húzta meg a jobbszélen, beadása után Helguera mentett.

szakkommentár:
"Figo még Tottinál is sokkal nagyobb színész" - így Gizella. Megjegyeznénk: Figo (femininum: figa) neve olaszul azt jelenti, hogy 'nagyon helyes férfi'.
(Figóról nekem az jutott eszembe az Index játékos-adatbázisának böngészésekor, hogy "a neves játékosok mindig csúnyák", de ez randa előítélet.)

  17'
Az első spanyol szögletre rosszul mozdult ki Ricardo, a védők azonban kifejelték.

  19'
Miguel a tizenhatos jobboldali sarkáról eresztette meg egy lövést a rövid sarokra, Casillas vetődve hárított.

szakkommentár:
Szeretnénk egyszersmind felháborodásunkat kifejezni, amiért a párhuzamosan zajló orosz-görög meccs egyrészt sokkal izgalmasabb (jelenleg 2:0 az oroszoknak - Ághassi úr "bazi nagy görög buktát" emleget), másrészt sokkal jóképűbb férfiak játsszák.

szakkommentár:
José Saramago, aki kommunista színekben próbált bejutni idén az Európa Parlamentbe, és Pimpao, a vicces attasé egy transzparens két rúdját tartják. A molinón az alábbi felirat olvasható: "Mondj nemet az anabolitikus szteroidokra!" Pimpao szerint tarthatatlan, hogy ifjú futballtehetségek hullanak a fairplayről mindig annyira híres Portugáliában.

szakkommentár:
Ághassi még egyszer (most negyedszerre) elmondta, hogy "bazi nagy görög bukta", pedig neki az ibériaiak nagy viadalát kéne követnie.

  27'
Raúl átadása után Torres lépett ki a védők közül, a kifutó kapus, becsúszva tisztázott előle.

  27'
Ronaldi visszapassza után Figo 15 méterről lőhetett, de nem jutott el a kapuig, mert a védők útját álltak.

szakkommentár:
Ricardo kapus (egy bájgúnár, egyébként) gyönyörűen hárított, Saramago meggyfa botjába mélyesztette körmeit izgalmában.

szakkommentár:
Gizella percről-percre nagyobbakat csalódik a mediterrán férfiakban. Az én hideg távolságtartásomat azzal magyarázza, hogy Klotildnak kereszteltek a szüleim.

  32'
Deco próbált kilépni a védők közül, de összezártak előtte, és Frisk nem ítélt semmit.

szakkommentár:
Gizellát nem lehet elrángatni az orosz-görög elől, amit aljas módon egy kis zsebtévén követ, innen a lelátóról. A férjük mellett unatkozó hölgyeknek üzenem, morzsoljanak el egy könnyet a szemük sarkában, amiért nem játszik Quim, a portugálók '80-as évekbeliesen megnyerő kapusa. És örvendjenek, amiért Costinha, az egyetlen tökéletes portugál pályára lépett. Gizella szerint persze, azért tökéletes, mert egy az egyben úgy néz ki, mint a barátom. Ez megnyugtató.

  35'
Vicente baloldali beadása után Raúl kapta a labdát tizenkét méterre a kaputól, de hosszan vette át, és a védők az ötösön belül mentettek előle. Nuno Valente összecsúzott Ricardo kapussal.

  36'
A szöglet után Helguera lőhetett, de egy méterrel hibázott.

szakkommentár:
Gizella egyre távolodik a dél-európai térségtől. Kanadai-szerb meccset óhajt kommentálni a korrekt férfifelhozatal miatt. Kanadát én is csak javasolni tudom: sok más mellett arról híres e szép ország, hogy a világ legcsúnyább női és legszebb férfijai lakják. Nagy egyetértésben.
Az állampolgárság ráadásul egyenes ágon öröklődik, akkor is, ha a leszármazott életében nem járt még Kanadában.

  41'
Deco szöglete most sem okozott jottányi veszályt sem, majd Miguel beívelése után Costinha fejese egy méterrel ment fölé.

  43'
A spanyol sarokrúgás sokkal veszélyesebb volt, Torres öt méterről középről fejelt, de fél méterrel fölé.

szakkommentár:
Szemétség. Nekünk egy uncsi fölélövés jut, miközben a görögök berúgták első góljukat. Gizella kijelentette, hogy elege van a zsebtévén rohangáló pixeljátékosokból, és azonnal átrohan a másik stadionba. Én azonban elkoboztam a kistévét, és nagy ívben a pályára hajítottam. Ez pár percre megakasztotta a meccset, remélem, a kedves nézőknek nem tűnt fel. Torrest most ápolják, mert a repülő Junoszty felszakította a fejbőrét. Félidő, Saramago és Pimpao fáradtan leeresztik a molinót.

  44'
Figo beadása után Ronaldo megelőzte a kapujából rosszul kimozduló Casillast, de az ötös sarkáról centikkel mellécsúsztatott. A legnagyobb portugál helyzet volt.

szakkommentár:

Fogadják könnyzáporral megrázó képsorainkat.


  46'
Vicente beadása után Andrade Raúl elől az utolsó pillanatban mentett. A szöglet ezúttal sem okozott veszélyt.

  46'

csere

Pauleta
Nuno Gomes
A portugálok cserével kezdtek: Pauleta helyett Nuno Gomes a pályán.

szakkommentár:
A szünetben végignéztem az orosz játékosokat, és úgy találtam, igenis a mediterrán férfi rulez! Gizella ezzel szemben csalódottságában arra a fogadalomra ragadtatta magát, hogy egy jó ideig büntetésben részesíti ezt a típust, és áttér a vikingekre. Olajos bőr, fekete tincsek, szúrós feketeszén tekintet? Piha!

  50'
Maniche próbálta meg 30-ról, de jócskán mellément.

szakkommentár:
A spanyol válogatott adatbázisát nézegetve hamar szemet szúr az érdeklődőknek, milyen elterjedt a férfiak között az arc szimmetriatengelyétől jobbra vagy balra tartó, ferde orrhát. E testi eltérés bár erős váladékozással jár, szexuális többlettartalmat hordoz. Az aszimmerikus arcot felvállaló szekta tagjai töbek közt: Capdevilla, Albert Luque.
Szily kollega egyelőre tagadja, hogy tagja lenne a titkos mozgalomnak.

  52'
Xabi végezhetett el szabadrúgást 28 méterre a kaputól, de Rault találta el.

  55'

Nuno Gomes

Figo tette tovább sarokkal a labdát a kaputól húsz méterre álló Nuno Gomes, kapura fordult és három védő gyűrűjében kapura lőtt, és a jobb sarokba bombázott, Casillas nem érhette el.

szakkommentár:
Pedig már a szünetben elkezdtük tárgyalni a Nobel-díjas, a diplomata és Gizella részvételével, miért nem meri legyőzni egymást a portugál és a spanyol csapat.
Saramago szerint háború törhet ki, ha valamelyikük is nyer.
Pimpao attól tart, ez odáig fajulhat, hogy népe csáklyákkal felszerelkezve egyszerűen elhajtja magát a kontinenstől, és ezentúl szigetországként követeli támogatását az ENSZ-től.
Gizella véleménye: a portugál és a spanyol természetétől fogva szereti egymást, és nem akar kudarcélményt okozni a másiknak.

Lám, milyen elhamarkodottak is ítéleteink. Nézzünk magunkba.


  58'
Vicente beadása után Raul az ötös sarkáról fejelhetett, de kicsit magas volt neki a labda, és nem tudott igazán rábólintani.

szakkommentár:
Gomes gólt rúgott, de jó, a csúnya portugálok vezetnek. (Hoppá, úgy látszik, csereként mégis megkaptuk őt)

  60'
Ricardo Carvalho távolról próbálta meg, a belső emberek nem tudtak beleérni, így nem lett helyzet.

  61'
Eghy tökéletes kiugratás után Torres hat méterről lőhetett, a labda el is ment a kapus mellett, de a jobb kapufa hárított.

szakkommentár:
Közben észrevettük, Gizella a vikingek iránti vonzódását meghazudtolva portugál színekbe öltözött, míg jómagam a futballbírók elévülhetetlen feketéjét öltöttem magamra.
Gizella kéri, rögzítsem az alábbiakat: Gomesen, a fantomjátékoson kívül még Decóban és főként a fiatal Ronaldóban van bizodalmunk.
Szerényen említeném még Costinhót, aki szinte családtag.

  65'

sárgalap

Nuno Gomes
Nuno Gomes megrúgta Puyolt.

  65'

csere

Albelda
Baraja
Albelda helyett Baraja, a támadások hatékonyabbá tétele érdekében.

szakkommentár:
A győztes csapattal megyünk afterozni. Ez biztos.

szakkommentár:
Pimpao és Saramago eközben egyre jobban görnyed a transzparens súlya alatt. Az imént azt ötlötték ki, megcserélik a két tartórudat, hogy könnyítsenek a terhen. Próbáltunk érvelni, hogy ez nem segít, ők azonban kitartottak tervük mellett, és még az sem zavarta őket, hogy így kizárólag a lelátón mögöttük elhelyezkedő nézők számára válik láthatóvá a megtévesztésül spanyolul megfogalmazott, "!Diga NO para steroidos anaboliticos!" - feliratú molinó, miközben a nemzetközi média kamerái egy botokra kifeszített, csupasz, fehér felületetet közvetíthetnek.
Pimpao szerint ez így marha posztmodern, de legalábbis punk dolog, Saramago pedig azt vallja, az a lényeg, hogy a Nép lássa az igazságot.

  67'

sárgalap

Juanito
Juanito akasztotta Maniche-t.

  68'
Figo 26 méterről gyönyörű szabadrúgást lőtt, Casillas hatalmas bravúrral védett. A szöglet után - Figo tekerte be a baloldalról - Costinha három méterről fejelt a hosszú saroknál, de a kapus ismét kiütötte a labdát a rövid felső sarokból.

  70'
Ronaldo könyökölte le Puyolt, de Frisk szemet hunyt az eset felett.

  71'

csere

Joaquín
Luque
Joaquin helyett Luque, vagyis három csatárral próbálják meg a spanyolok.

szakkommentár:
A játékban részt vevő férfiak közötti rögtönzött szépségverseny Gizella által kijelölt győztese a dán bíró, Frisk, a közismert Dieter Bohlen-imitátor és kutyakaja-névadó.
Szerényen említeném még Costinhót, aki szinte családtag.
Frisk amúgy szőkének született(?), ami nagy hátrány az érvényesülésben.

  73'

sárgalap

Puyol
Puyol lökte fel Ronaldót.

  74'
Raul szöktette volna Torrest, de a csatár nem vette át jól a labdát, így odaletta helyzet, fél perccel később - Torres labdája után - Luque csak a kapussal állt szemben, de lövés helyett az emelést választotta, így kifejelték kísérletét a védők. A szöglet után Torres a kapufát találta el fejjel.

szakkommentár:
Gizella a meccs után Nuno Gomesszel, a harmatos Ronaldóval s Frisk bíróval szeretné bevetni magát az éjszakába. "Kösz a semmit, Figo" - röhögött a lecserélt futballista arcába a szövetségi kapitány.

  78'

csere

Figo
Petit
A nem túl jó játszó Figo helyett a védekezőbb felfogású Petit állt be.

szakkommentár:
Saramago eközben Dolly Busterről kezdett anekdotázni. A pornósztár állítólag azt javasolta Oliver Kahnnak, hogy passzív szexszel készüljön a nagy meccsekre, mert úgy kevesebb hibát vét. "Vajon mi lehet az a passzív szex?" - tűnődött akkor Kahn, miközben lehúnyt szemei előtt egy porszívó, egy grillsütő és egy kertitörpe képe jelent meg.

  79'
Két szögletet lőttek egy percben a spanyolok a második után Vicente lőtt 14-ről, centikkel mellé.

  80'

sárgalap

Juanito
Védő helyett csatár: Juanito helyén Morientes, a BL-sorozat gólkirálya.

  81'
Luque szöglete érintés nélkül hagyta el a játékteret.

  81'
Maniche megpattanó lövése után Deco szöglete ugyancsak érintés nélkül vánszorgott ki.

  82'
Nuno Valente beadása után Ronaldo nem találta el fejjel jól a labdát, így oda a helyzet.

szakkommentár:
A baljós neve ellenére vidám, telivér férfiúnak tűnő Morientest küldték a pályára a spanyolok. Gizella közben lehozatta az ifjú Ronaldót, mert lassan indulunk, vár minket a portugál éccaka.

  84'

csere

C. Ronaldo
Couto
A védekezés az előtérben: Ronaldo helyett Couto.

  85'
Miguel ívelt be a jobboldalról, Maniche nyolc méterrel fejelt, fél méterrel fölé.

szakkommentár:
Saramago halkan idesúgja, bár alapvetően hisz a népek testvériségében, szerinte tűrhetetlen, hogy majdnem minden spanyol nemzeti ételben van hurka.

  87'
Nuno Valente ívelt be balról - deco három védő között játszotta meg őt -, öt méterről az üresen álló Costinha középről fejelhetett, de csúnyán fölé.

szakkommentár:
Puyol és Deco pánerotikus, frivolságot sem nélkülöző jelenete: Puyol megsimogatja Deco fejét, a másik viszonzásul nagyot markol Puyol fenekébe. (Zsurnálszinonima: ülep, XY boldogabbik fele, popsi.)

szakkommentár:
Costinha föléfejelt, pedig szinte családtag.

szakkommentár:
Ha nem szépítenek a spanyolok, örömükben felgyújtják a szteroidellenes transzparenst, és a pályára hajítják, ígéri a portugál Nobel-díjas és a diplomata, aki számára Magyarország sem idegen.
Hosszabbítás.

  90'
Maniche tökéletes labdával lépett ki, egyedül ment kapura, Casillas mellett elvitte a labdát, de Raul Bravo a gólvonalon mentett.

szakkommentár:
Utolsó perc, előre fuss!

  90+1'
Baraja nyoléc méteres erőtlen fejesét könnyen ölelte magához Ricardo.

  90+2'
Nuno Gomes verekedte be magát a tizenhatoson belülre Raul Bravo mellett, de Casillason nem tudta átgyötörni a labdát.

szakkommentár:
Jajj, repül az égő transzparens!!! Már lángra kapott a hajam!
Isten önökkel, drága focirajongók, sokáig éljen a sportújságírás!!!

  90+3'

sárgalap

Nuno Valente
Nuno Valente kapott sárgát, ami az utolsó esemény volt a meccsen. A portugálok továbbmentek az első helyen, a görögök a másodikon, a spanyoloknak véget ért az idei Eb.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt