Ágnes
-11 °C
-4 °C

Williams

2000.03.17. 22:01
Frank Williams 1975-ben alapította saját istállóját, bár ekkor ő már hat éve - kisebb csapatok vezetőjeként - a Forma-1-ben dolgozott. Sikertelenségei miatt már-már örök vesztesnek tituálták, s senki nem gondolta volna, hogy egy napon majd ő uralja a Száguldó Cirkusz világát.
A ,,vesztes" azonban 1978-ban megkötötte élete üzletét, mely egy csapásra győztessé tette, s jó néhány évig az F1 csúcsán tartotta őt. A Saudia Airlines szponzori szerződése megoldotta anyagi gondjait, s két konstruktőr-vb. elsőséget hozott számára, 1980-ban és 81-ben. Később az arab emblémát a Camel logója váltotta a kocsik oldalán. S bár a sikerszéria töretlen maradt a csapat működése mégis veszélybe került: 1986-ban Williams közúti autóbalasetet szenvedett, melynek következtében végtagjai örökre lebénultak. Patrick Headnek köszönhetően azonban, aki az évek során barátból társtulajdonossá lépett elő, ezt az időszakot is sikerült átvészelnie a teamnek. (Frank fantasztikus akraterejének köszönhetően alig egy évvel később visszatért a versenypályák mellé, s a mai napig maga vezeti csapatát.)

Az angol istálló uralma a kilencvenes években teljesedett ki igazán. 1992-ben ugyanis Frank új főtervezőt szerződtetett, a fiatal Adrian Neweyt, aki hibátlan autóival Mansellt, Prostot, Hillt és Villeneuve-öt is bajnoki címhez segítette. Mikor azonban 1997 végén Newey a Mclarenhez szerződött, a sikerszériának is vége szakadt: a Williams team az utóbbi két évben képtelen volt futamot nyerni. (Ilyen egyébként 88-ban történt utoljára.)

Valószínűleg ez az oka, hogy 2000-re Williams és Head amit csak lehetett megváltoztatott az istállónál. Új a motorszállító (BMW), a színösszeállítás (tradicionális BMW kék-fehér), s természetesen a legfontosabb láncszem, a főszponzor is. A Rothmans millióit idén a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb számítástechnikai vállalata, a Compaq fogja pótolni. A folytonosságot csak Ralf Schumacher képviseli, aki mellett azonban szintén egy friss szerzemény, a fiatal Jenson Button tekeri majd a kormányt. A cél egyértelmű: vissza a csúcsra, persze nem azonnal, de legkésőbb 2002-ben.

A siker, bár valószínűleg késik majd egy kicsit, elmaradni biztosan nem fog.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.