Huszonegy év után újra a csúcson

2000.10.09. 20:54
Vasárnap Suzukában Michael Schumacher élete 43. futamgyőzelmét aratta, s ezzel megszerezte a Ferrari számára a már 21 esztendeje hiányzó vezetői világbajnoki címet.
Természetesen Olaszország örömmámorban úszik, minden városban az utcákra tódultak a szurkolók, hogy ünnepeljék a Scuderia győzelmét. (Maranellóban nem túl szimpatikus módon még a McLarent is eltemették, de talán a 21 szűk esztendő tükrében elnézhetjük a tifosók gonoszkodását.) Michael Schumachernek közvetlenül a verseny után gratulált faxüzenetben Gerhard Schröeder, német kancellár, valamint telefonon Gianni Agnelli, a FIAT és Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke.

Michael Schumacher, a bajnok
Az immár háromszoros világbajnok pilóta még órákkal a futamot követően is a történtek hatása alatt volt, csak lassan, szinte pityeregve nyilatkozott az újságíróknak: "Boldog vagyok... Boldog vagyok és büszke, hogy én ajándékozhattam a szurkolóknak a már oly régen várt sikert. Valószínűleg ez sportpályafutásom legszebb pillanata, a harmadik világbajnoki cím, amely a legkedvesebb a számomra. Elnézést kérek a benettonosoktól, de meg kell érteniük, hogy számomra ez, a harmadik győzelem marad örökre a legemlékezetesebb, hiszen történelmet írtunk. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített ennek a hihetetlen sikernek a létrejöttében, mindazoknak, akik velem együtt nevettek, azoknak pedig méginkább, akik velem együtt sírtak a nehéz pillanatokban. A csapatnak legalább akkora része van a diadalban, mint nekem, nélkülük semmit sem értem volna el. Mindannyian hittünk benne, hogy sikerülni fog világbajnokságot nyerni. Együtt akartunk bevonulni a történelembe, amit most meg is valósítottunk. Elmondhatatlan, amit érzek, életem legszebb és legnehezebb győzelmét arattam, melynek végén egy öt éve megkezdett út végére értünk. Annak idején nem gondoltam volna, hogy ennyit kell majd várnom az újabb bajnoki címre, de a lényeg, hogy a csúcsra jutottunk és ott is akarunk maradni. Ez alatt az öt esztendő alatt megértettem, mit jelent a Ferrari név, s bevallom én is beleszerettem, a Ferrari rabjává váltam".

Érdekes, hogy a Scuderia a futam előtt - valószínűleg babonából - semmilyen éttermet vagy szórakozóhelyet nem bérelt ki, ezért az ünnepi vacsorára a boxok előtt, a szabadban megterített asztalnál került sor. A garázsokban egyébként már közvetlenül a leintést követően megkezdődött az ünneplés, mire Schumi odaért, már minden és mindenki pezsgőben úszott. Talán csak Luca Baldisserri mérnök és Ivan Short, a telemetriáért felelős szakember nem élvezte felhőtlenül a az eseményeket, ugyanis a szerelők mindkettőjüket kopaszra borotválták. Shorttal nem lehetett könnyű dolguk, hiszen új frizurája előtt Ferrari-lófarokba kötve viselte a haját...

A másik oldal - a McLaren - már természetesen nem volt ennyire boldog, ám mindenki, Ron Dennis, Norbert Haug, valamint a két pilóta, Hakkinen és Coulthard is elismerték, hogy Schumacher megérdemelte a világbajnoki címet. Hakkinen az olasz szurkolókat méltatta, mert nagyra értékelték, hogy a finn az elsők között gratulált ellenfelének. "Schumacher igazán rászolgált már erre a győzelemre, ünnepeljék is a szurkolók, hiszen mindent megtett, hogy örömöt szerezzen nekik. Még egyszer gratulálok Michaelnek, fantasztikus idény volt, emlékezetes párharcokat vívtunk. Csapatomat a jó és a rossz periódusok váltakozása jellemezte, mintha csak egy hullámvasúton utaztam volna. A mostani verseny is hasonló volt, mert a rajtom - ami egyébként elég rossz volt, Schumacheré azonban még rosszabb - után remekül alakultak a dolgok. A második tankolásig minden tökéletesen ment, de a 40. forduló környékén pillanatok alatt elvesztettük a versenyt. Az istállóm azonban erős, és ajánlom Michaelnak, hogy élvezze a sikert, hiszen mindjárt itt a március, és már most a visszavágáson jár az eszünk. Addig azonban még rám is vár egy-két szép nap, hiszen még karácsony előtt apa leszek. Ez mindenképpen óriási vigasz a számomra, minden kudarcot feledtető és mindennél nagyobb öröm"-fejezte be mondandóját Hakkinen.

A pilóták most két hét vakációra mennek, amelyet valószínűleg mindannyian Ázsiában fognak eltölteni, azaz a Maláj Nagydíj előtt nem térnek vissza Európába. Az utolsó futamnak azonban szintén lesz tétje, hiszen a konstruktőrök küzdelmében a Ferrarinak még három pont kell a diadalhoz.