Newey a McLarennél marad

2001.06.02. 16:36
Egy napnyi bonyodalom után Adrian Newey bejelentette, hogy a 2002-ben lejáró, McLarennel kötött megállapodása után még legalább két éven át a wokingi csapatnál marad, s nem igazol a Jaguarhoz.
Pénteken a Jaguar istálló bejelentette, hogy ötéves, 25 millió dolláros szerződést kötött Adrian Neweyval, a McLaren főtervezőjével. Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke azonban rögtön cáfolta a hírt, s alig több, mint tíz órával később a wokingiak sajtóközleményt adtak ki, hogy tisztázzák az ügyet.

Newey nem megy sehová

"A West McLaren Mercedes és Adrian Newey elnézést kérnek az ellentmondásos helyzetért, mely a mérnök szerződtetésével kapcsolatban kialakult. Mind az istálló, mind Adrian elégedett a pillanatnyi helyzettel, s boldogan folytatja tovább a négy évvel ezelőtt megkezdett együttműködést." - kezdődött a McLaren kommünikéje, mely szerint Newey nem igazol sehová.

"Adrian Newey a meghosszabbított megállapodásunk ideje alatt továbbra is Technikai Igazgatóként tevékenykedik a McLarennél, s ő fogja tervezni az istálló 2002-es és 2003-as autóit." - folytatódott a nyilatkozat, melyből kitűnik, hogy Newey legalább a 2003-as szezon végéig Ron Dennis teamjénél marad.

A "Zseni" ügyesen keverte a lapokat

Maga a főszereplő, azaz Adrian Newey a következőképp magyarázta a kusza helyzet kialakulását.

"Szeretném kifejezni örömömet, ami abból adódik, hogy továbbra is a McLarennél dolgozhatok, azonban bocsánatot kell kérnem a kialakult zavaros szituációért, mely a Bobby Rahallal (a Jaguar csapatfőnöke) folytatott beszélgetésemből adódott. Elismerem, igen közel kerültem ahhoz, hogy ismét Bobby barátommal dolgozzam (a CART sorozatból ismerik egymást), s nagyon sokat gondolkoztam a végső döntésemen. Én Rahallal röviddel az előtt közöltem a maradási szándékomat, mint hogy a Jaguar bejelentette volna a szerződéskötésünket, de tudom, hogy a bürökratikus mechanizmusok miatt lehetetlen volt megállítani az események folyamatát. Ezért szeretnék bocsánatot kérni minden jaguaros és mcLarenes barátomtól az általam okozott kellemetlenségért" - mondta a zavarban lévő Newey.

A Forma-1 legjobb mérnökének nyilatkozatát hallva már szinte teljesen világos, mi történt a Newey-McLaren-Jaguar hármas között.

A "Zseni", azaz Newey szóban megállapodott Rahallal, a Jaguar csapatfőnökével arról, hogy öt évre, évi ötmillió dolláros gázsiért hozzájuk szerződik. Majd ezt követően visszasétált a McLaren boxába, s közölte döntését Ron Dennissel, aki valószínűleg azon nyomban a Rahalénál kedvezőbb ajánlattal állt elő, csak hogy megtartsa a szakembert. Ezt természetesen Newey elfogadta, arra azonban már nem volt idő, hogy a Jaguarral közölje: továbbra is a McLarennél marad. Így születhetett meg a Jaguar kommünikéje, de természetesen az is előfordulhat, hogy a kontraktusnak, valamint annak részleteinek nyilvánosságra hozásával a Jaguar nyomást akart gyakorolni Neweyra azért, hogy mondjon nemet Dennisnek, s csatlakozzon hozzájuk.

Ez azonban már lényegtelen, ami számít, hogy Adrian Newey még legalább két esztendőn át a McLarent erősíti.

Dennis elégedett

Ron Dennis a McLaren csapatfőnöke nem titkolta büszkeségét, amikor Newey sikeres megtartásáról beszélt.

"Adrian új kihívásokra vágyott, s örülök, hogy ezeket az én istállómban lesz képes megtalálni. Tudom, hogy Adrian nélkülözhetetlen a csapat számára és elégedettséggel tölt el, hogy minden energiáját a továbbiakban is a McLaren autóinak fejlesztésére fordítja." - szólt Dennis.

A Jaguar kevésbé...

A másik fél, a Bobby Rahal vezette Jaguar már közel sem volt ilyen boldog, s álláspontját egy rövid nyilatkozatban közölte: "A Jaguar Racing jó hiszeműen kötött szerződést Adrian Neweyval. A McLaren közleménye csupán a már eddig sem egyszerű szituáció további bonyolítására szolgál, s nem old meg semmit".

A történet tehát pillanatnyilag itt tart, s azt hiszem, a vége még messzebb van, mint gondolnánk...