Schumacher pályacsúccsal nyerte a pénteki szabadedzést Spában

2001.08.31. 15:32
Spában, a Forma-1-es világbajnokság Belga Nagydíjának pénteki szabadedzést a német Michael Schumacher nyerte új pályacsúccsal. A világbajnok német pilóta mögött az olasz Trulli, és márkatársa Barrichello végzett a második és a harmadik helyen. Mind a két edzés hozott egy-egy szerencsés kimenetelű balesetet. Az első edzésen David Coulthard, míg a másodikon Juan Pablo Montoya törte össze autóját. A pilóták egyik esetben sem sérültek meg.
Semmi kétség, Michael Schumacher kipihente az utóbbi idők idegfeszültségét, és ismét remek formában versenyez. A Ferrari immár négyszeres világbajnok pilótája nyolc nappal korábban a mugellói tesztelésen 150 kilométeres sebességgel egy falnak ütközött. A kerpeni sztár ugyan sértetlenül vészelte át a balesetet, de elismerte, hogy a versenyek idegileg túlságosan megviselték, pihenésre van szüksége. A tesztelést nem is folytatta, hazautazott családjához kikapcsolódni.

Pihenés után ismét a csúcson

Spában, a Belga Nagydíj első szabadedzésén egy megújult, feltöltődött Schumachert láthatott a közönség. A német pilóta végig magabiztosan kormányozta autóját, és végül nagy fölénnyel, 1:48.655 perces új pályacsúccsal bizonyult a leggyorsabbnak. Schumacher szemmel látható jókedvét még az is fokozta, hogy az edzés előtt részt vett barátságos futballmeccsen, ahol jól játszott, és még gólt is lőtt.

Coulthard szerencsés kimnetelű balesetett szenvedett

David Coulthard
Schumacher mellett a vb-pontverseny második helyén álló skót David Coulthard (West-McLaren-Mercedes) játszotta a főszerepet az edzésen. Coulthard mintegy 200 km/órás sebességgel haladt, amikor elveszítette el uralmát autója felett a Fagnes-kanyarban, majd megpördült és a szalagkorlátnak ütközött. A McLaren első felfüggesztése megrongálódott, a pilóta viszont sértetlenül szállt ki a kocsiból. Mivel előtte sem autózott túl jól, a szabadedzést gyakorlatilag értékelhető eredmény nélkül fejezte be.

Montoya volt az "autótörő" az esőben

Nem játak jól azok a versenyzők, aki úgy gondolák, hogy második szabadedzésen jobb eredményt fognak elérni. Az edzés megkezdése után eleredt az eső, így a száraz pályára beállított versenyautóknak esélyük sem volt javítani időeredményeiken. A megváltozott időjáráshoz megpróbáltak ugyan alkalmazkodni a csapatok, de az eső áztatta csúszós pályával többek számára nehéz feladatnak bizonyult. Több kicsúszás borzolta a csapatvezetők idegeit, sőt a kolumbiai Juan-Pablo Montoya (BMW-Williams) össze is törte autójának elejét.

Az első szabadedzésen szerencsés kimenetelű balesetet szenvedő skót David Coulthard (West-McLaren-Mercedes) ki sem ment a pályára. Összesítésben így a már világbajnok Michael Schumacher bizonyult a legjobbnak - ő is koccant egy kisebbet de la Rosával -, a második helyen meglepetésre a Jordan versenyzője, Trulli végzett, megelőzve a másik Ferrari pilótát, Barrichellót.

A Belga Nagydíj pénteki két szabadedzésének összesítése

1. M. Schumacher (Ferrari) 1:48.655 p (átlag: 230.867 km/ó)
2. Trulli (olasz, Jordan-Honda) 1:49.404
3. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:49.465
4. Hakkinen (finn, West-McLaren-Mercedes) 1:50.239
5. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 1:50.801
6. Alesi (francia, Jordan-Honda) 1:51.631