Unalomba fullad a világbajnokság?

2002.04.15. 15:00
A Ferrari vasárnapi fölényes kettős győzelme után egységes véleményen vannak a Scuderia Forma-1-beli ellenfelei és az európai sportsajtó: Michael Schumachert és az F2002-t pillanatnyilag senki nem képes legyőzni.
"Az új Ferrari Schumacherrel a volánnál verhetetlen párosítás", "Biztos, hogy a Ferrari nyeri a világbajnokságot". E két idézetet hallva minden bizonnyal arra gondolunk, hogy a vasárnap, Imolában kettős győzelmet arató Ferrari csapattal egy kicsit "elszállt a ló", s a szokottnál is magabiztosabban nyilatkozik a gárda az idei esélyeivel kapcsolatban.

Sajnos azonban, épp elllenkezőleg: a fent elhangzottak a Scuderia két "legnagyobb" riválisának, a Williams és a Renault vezetőinek véleményét tükrözik. Az elsőt Flavio Briatore, a gyorsan fejlődő francia istálló csapatfőnöke, míg a másodikat Gerhard Berger, a Williamset motorokkal ellátó BMW sportigazgatója nyilatkozta, miután Schumacher az F2002-essel leiskolázta az F-1-es mezőnyt.

Az olasz sajtó az ellenfeleket biztatja

"Kedves ellenfelek, legyenek szívesek, tegyenek valamit a Ferrari ellen, mert ha nem cselekszenek mielőbb, unalomba fullad a Forma-1"- könyörög az olasz La Repubblica című napilap.

S valóban, a Ferrari és benne Michael Schumacher fölénye akkora volt a San Marinói Nagydíjon, hogy szinte már mindenki világbajnokként kezeli a vörösöket. Mindezt 13 versennyel a szezon vége előtt. Ám a megelőlegezett bizalom egyáltalán nem alaptalan, hiszen vasárnap "avatatlan szemnek úgy tűnhetett, mint ha a Scuderia amatőr csapatokkal versenyzett volna, pedig jól tudjuk, hogy a Williams, a Renault és a McLaren voltak az üldözők" - folytatja a La Gazzetta dello Sport, Itália legpatinásabb sportlapja.

A Corriere della Sera megállapítására, miszerint "az F2002-es minden idők legjobb F-1-es Ferrarija, ezért a vörösöknek nincs ellenfelük", már fel sem kapjuk a fejünket. Az pedig, hogy "Schumacher a Cirkusz urasága", már-már közhelynek számít.

Angliában Schumachert éltetik

Az angol sajtó az olaszhoz képest nem látja annyira vészesnek az ellenfelek esélyeit, inkább Michael Schumacher vezetői képességeire helyezi a hangsúlyt.

"Schumacher erődemonstrációját láthattuk Imolában, a körözés versenynek nem nevezhető" - írja a Daily Mail. A "The Guardian" szerint "Schumacher élete legtökéletesebb versenyét futotta San Marinóban", míg a Daily Express szerint "a négyszeres világbajnok számára gyerekjáték a győzelem".

A francia lapok leginkább a Williams kudarcát emelik ki, hiszen a Maláj és a Brazil GP után úgy tűnt, az angolok technikailag felzárkóztak az olaszok mögé.

Már a Williams sem tud győzni?

"Százszázalékos Ferrari-siker, oktatófilm a williamsek számára. Ralf Schumacher és Montoya képtelenek megtörni a Ferrari uralmát" - hangzik a L'Equipe értékelése.

Talán tényleg a Williams lemaradása a legrémisztőbb a semleges Forma-1 rajongók számára, főleg az után, hogy Interlagosban Ralf majdnem legyőzte bátyját. Akkor azt lehetett hinni, a Williams technikailag tényleg utolérte a Ferrarit, ám Imolában bebizonyosodott, hogy az F2001-es tavalyi modellt, mellyel Schumacher az első két futamon indult, lehet, hogy utolérte, ám az új F2002-essel szemben semmi esélye.

Ennek tudatában valószínűleg Ove Andersson, a Toyota sportigazgazgatója fogalmazta meg legtalálóbban a semleges közönség kívánságát: "Remélem, a Williams vagy talán valamely másik élcsapat képes lesz felzárkózni a Ferrari mellé, hiszen ha nem így lesz, halálra unjuk magunkat a következő 13 futamon".