Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Évi hárommilliárd forint a Magyar Nagydíjra

2002.07.01. 13:25
Az állam az eddigi, évi 400 millió helyett már 3 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nagydíj megrendezését. Palik László főszervező szerint ez Magyarországnak még így is kifizetődő, még akkor is, ha idén minden bizonnyal kevesebb néző lesz a Hungaroringen, mint egy évvel ezelőtt.
Hétfőn délelőtt, a budapesti Hotel Aquincumban tartott sájtótájákoztatót az augusztus 16-18. közötti Magyar Forma-1-es Nagydíjjal kapcsolatban a futamot rendező Hungaroring Sport Rt. vezetősége. A beszámolón jelen volt többek között az Rt. elnöke, Palik László és Jánosi György gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter is.

A politikus azért jelent meg, mert - ahogyan a magyarországi Forma-1 eddigi történetében mindig - a magyar állam is szerepet vállal a rendezésben, méghozzá idén minden eddiginél nagyobb összeggel: a 2001-ig folyósított éves 400 millió forintos támogatás idén három milliárdra nő. Ezen összeg nélkül a futamot ugyanis nem lehetne megrendezni, hiszen a két évvel ezelőtt, a 2002 és 2006 közötti időszakra Bernie Ecclestone-nal megkötött szerződésben a jogdíjak nagyon megnövekedtek, valamint Magyarországnak, mint leendő EU tagállamnak, alkalmazkodnia kell az Európai Unió áraihoz. Sőt, a jogdíj és ezzel a támogatás is valószínűleg évről évre növekedni fog.

Jánosi György elmondta, hogy ez az összeg pillanatnyilag még nincs benne a kormány költségvetésében, mert annak módosításához előbb a költségvetésről szóló törvényen kell változtatnia a parlamentnek. Szerinte erre a következő hetekben sor is kerül, s akkor a Hungaroring Sport Rt. a költségvetés tartalékaiból megkaphatja a három milliárdot.

A miniszter mindemellett kiemelte, hogy a pénzt nem más sportágaktól veszik el, vagyis egyetlen más sportág sem fog a Forma-1 miatt háttérbe szorulni.

Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnöke szerint az államnak még ilyen óriási összeggel is megéri támogatni a Forma-1-et, hiszen - bár az Rt. veszteséges marad - Magyarország többmilliárd forintos haszonra tesz szert. Négy évvel ezelőtt, egy kimutatás szerint, ez a nyereség nyolc milliárd forint volt.

Az idei futam jegyeladásairól Gerstl Péter, a jegyértékesítésért felelős Osterman Formula-1 Kft. ügyvezető igazgatója nem tudott biztató hírekkel szolgálni: eddig jóval kevesebb belépőt adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ennek két három oka lehet: 2001-ben a Magyar GP elérte teljesítőképességének a határát, minden takintetben rakordokat állított föl, amit szinte lehetetlen túlszárnyalni, a vasárnap véget ért futball világbajnokság lekötötte a Forma-1 rajongók figyelmét is, míg a harmadik indok szerint Michael Schumacher F-1-es egyeduralkodása csökkenti a Forma-1 népszerűségét.

A német pilóta túl sokszor nyer, így a rajongók körében csökken az érdeklődés a Forma-1-es versenyek iránt. Persze ha ismét épp a Hungaroringen lenne világbajnok a német pilóta, akkor az a jegyeladást is növelné, ám ezúttal úgy tűnik, hogy Schumachernek már hamarabb is lesz esélye a végső siker megszerzésére.

Mika Hakkinen, a kétszeres finn világbajnok visszavonulása szintén nem kedvez a Magyar Nagydíjnak, hiszen amíg tavaly ilyenkor már 12 ezer jegyet rendeltek a finn rajongók, addig idén ez a szám még az ezret sem éri el.

A tikettek árai egyébként nem változnak 2001-hez képest, és idén is igénybe vehető lesz a Forma-1-es klubtagsággal járó kedvezményes belépő. Immár nem csak magyar állampolgárok, de a határon túli magyarok is hozzájuthatnak az olcsóbb jegyekhez, melyekkel 32 ezer forintért ülőhelyről - a teljes árú 60 ezer -, míg 13 ezerért - 32 ezer a nem kedvezményes -, állóhelyről lesz követhető a verseny.

Idén új kulturális eseménnyel is bővül a Forma-1-es hétvége programja, augusztus 16-án, pénteken a felvonulási téren ingyenes koncertet ad az F-1-es Jordan istálló tulajdonosának, Eddie Jordannak a zenekara, természetesen sok hazai és néhány más külföldi sztárral együtt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!