Coulthard vezet Magny Cours-ban

2002.07.19. 14:31
A Mclarenek uralták a pénteki napot Magny Cours-ban, Coulthard Raikkönen előtt futotta a legjobb időt. A ferrariknak meg kellett elégedniük a második sorral.
A mclarenes David Coulthard futotta a legjobb időt a Francia Nagydíj pénteki szabadedzésén. A skót pilóta alig egy tizeddel előzte meg csapattársát, Kimi Raikkönent, kettővel pedig a ferraris Michael Schumachert. A másik Ferrarival Rubens Barrichello a negyedik helyen végzett, tetmesnek mondható, héttizedes hátránnyal.

A williamsek nem brillíroztak, Ralf Schumacher az ötödik, míg márkatársa, Montoya csak a tizedik helyet tudta megszerezni. A Jaguar számára ellenben kiemelkedően sikerült a tréning, hiszen Eddie Irvine a hatodik, kollégája, Pedro De La Rosa pedig a nyolcadik lett. Kettejük közé a Toyotával induló Mika Salo férkőzött be, bár ő nem lehetett teljesen boldog, ugyanis néhány perccel az edzés vége előtt motorhiba miatt a füvön kényszerült befejezni a körözést.

Az említetteken kívül még a Renault-ot kormányzó Jenson Button fért az első tízbe, a fiatal angol a kilencedik helyen zárt. Az Arrows istálló azonban még elindulni sem tudott, ugyanis a teljesen eladósodott csapat - csak úgy, mint két hete Silverstone-ban - ismét nem tudta kifizetni a Cosworth-motorokért járó pénzt.

A kifejezetten meleg, ám száraz és napos, mondhatni ideális időben lezajlott szabadedzésen a pilóták meglepően sokszor hibáztak, Montoya kétszáz fölötti tempónál hagyta el a pályát, Barrichello levágott egy sikánt, s az ötödik vb-címének megszerzésére készülő Michael Schumacher is megpördült, ám mindannyian azonnal folytathatták a körözést.

A leendő világelső Schumacher, amennyiben vasárnap megnyeri a világbajnokságot - ehhez úgy kell győznie, hogy ne Barrichello vagy Montoya legyen a második - újabb rekordot dönt meg. Nigel Mansell 1992-ben öt futammal a vége előtt, a szezon 68,7 százalékának teljesítése után biztosította be az elsőségét, ám Schumachernek ez már hat GP-vel a vége előtt sikerülhetne, amely a 17 versenyből álló sorozat 64,7 százalékánál történne meg.

A német pilóta természetesen újabb anyagi juttatásokra is számíthat az ötödik címből adódóan, Willi Weber, Schumacher menedzsere a közeljövőben piacra dobandó új Schumacher-kollekció - ruházati cikkektől a tejesbögréig - termékeiből 10-15 millió euró bevételre számít.