Nem lett Ferrari-ellenes forradalom

2002.10.29. 15:06
A pilóták és a csapatvezetők is örömmel fogadták a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) szabálymdosításait. Leginkább az új kvalifikációs rendszer ötlete aratott sikert. Michael Schumacher is csak a Belga GP-t hiányolja.
A FIA hétfői londoni tanácskozásán úgy döntött, hogy a jövőben két időmérő tréning dönt a rajtsorrendről, az autók pénteken és szombaton egy-egy mért kört teljesítenek, s egyszerre csak egy kocsi tartózkodhat a pályán.

Változik a pontrendszer is, az eddigi hat helyett az első nyolc kap pontot.

Schumacher elégedett

Michael Schumacher, aki idén óriási fölénnyel lett világbajnok, pozitívan fogadta a szabálymódosításokat.

"Teljesen helyénvalónak találom a változtatásokat. Különösen az időmérő edzések új rendszere tetszik, mert nekem mindig jól szokott sikerülni az első gyors kör" - mondta az ötszörös világbajnok.

A Ferrari klasszisa azt viszont sajnálja, hogy jövőre - a dohányreklámok betiltása miatt - nem rendeznek Belga Gp-t, hiszen Spában mutatkozott be a Forma-1-ben, s itt aratta első győzelmét is. Összesen hatszor nyert az Ardennek között fekvő pályán, idén is őt intették le elsőnek.

"A Spa-i futamhoz számtalan szép emlékem fűződik, így szomorú, hogy kikerült a versenynaptárból" - nosztalgiázott Schumacher.

Jövőre az időmérő is látványosabb lesz

Michael Schumacherhez hasonlóan testvére, Ralf is elégedett a Forma-1-es szabályváltozásokkal. A BMW-Williams pilótája szerint a jövőben érdekesebbek lesznek az időmérő edzések.

"Az új rendszernek köszönhetően nem csak a nézők, hanem a versenyzők számára is izgalmasabbá válnak a tréningek. Élvezetes lesz a gyors kört úgy teljesíteni, hogy közben nem zavar más autó - vélekedett Ralf Schumacher.

A német pilóta véleményét osztja Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke is: "az új szisztéma garantálja, hogy már pénteken is érdekes edzéseket láthassanak a szurkolók, a rajtsorrend kérdése pedig az utolsó pillanatig nyílt lesz".

Eddie Jordan, a Jordan istálló vezetője szintén azzal számol, hogy a módosítások pozitív hatást gyakorolnak a gyorsasági világbajnokságra.

"Én mindig a változások mellett voltam. A cél, hogy a száguldó cirkusz megőrizze vonzerejét és a költségeket észszerű keretek között lehessen tartani" - értékelt az ír csapatfőnök.

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója is elégedett a nemzetközi szövetség döntéseivel.

"A Mercedes-Benz megelégedéssel fogadja a világtanács döntéseit. Különösen az új kvalifikációs rendszer tetszik, sokkal látványosabb lesz a sport ennek köszönhetően" - nyilatkozta Haug.

A Ferrari másik nagy riválisa, a Williams-BMW részéről Gerhard Berger értékelte a változtatásokat.

"Ezek a módosítások szükségszerűek voltak, de meg kell várnunk, hogy a gyakorlatban is beválnak-e" - fogalmazott óvatosan a volt osztrák Forma-1-es pilóta, aki pillanatnyilag a BMW sportrészlegének vezetője.

Továbbra is Schumacher lesz a nyerő?

Niki Lauda, a Jaguar istálló főnöke a csapattaktika betiltását emelte ki, s már tippelésre is vállalkozott.

"Nem lesz többé mesterségesen kialakított befutó, de Michael Schumacher így is világbajnok lesz" - szólt a versenyzőként háromszoros világbajnok szakember.

Lauda véleményét alátámasztja, hogy a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság élmezőnyében nem lenne semmilyen változás akkor sem, ha már idén bevezették volna az új, jövőre érvényes pontrendszert, melynek köszönhetően nem az 1-6., hanem az 1-8. helyezettek kapnak pontokat.

A világbajnok német Michael Schumacher és a mögötte 2. helyezett brazil Rubens Barrichello közötti különbség mindössze négy ponttal csökkenne, míg a konstruktőrök versengésében a Ferrari előnye csak 15 ponttal volna kevesebb.

A legjobb hat további sorrendjében sem okozna változást az újítás.

Európai sajtóvisszhang a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) hétfői ülése után:
Olaszország

La Gazzetta dello Sport: "Nincs Ferrari-ellenes puccs. A Forma-1 nem változik, de talán szórakoztatóbb lesz. Botrány, hogy a Belga Nagydíj kikerült a programból."

Corriere della Sera: "A Ferrari-ellenes forradalom elmaradt"

La Repubblica: "A Forma-1 nem bünteti meg Schumachert"

La Stampa: "Nem lesz semmilyen őrültség a Forma-1-ben"

Nagy-Britannia

The Independent: "A Forma-1 kikerülte a valódi változtatásokat"

Daily Mail: "Marad a régi, megszokott Forma. A változtatásokat elvetették, csak egy kis kozmetikázás történt."

Daily Express: "Bernie azt reméli, hogy mindenki pontot szerezhet"