Csökkentették Ralf Schumacher büntetését

2003.08.20. 19:24
A Williams-pilóta vétkes a hockenheimi balesetben, de csak pénzbüntetést kap, nem kell hátrábbról indulnia a Hungaroringen.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékes bizottsága elutasította Ralf Schumacher és a Williams-BMW fellebbezését az augusztus 3-i Német Nagydíj rajtja után történt tömegbalesettel kapcsolatban, de megváltoztatta a korábbi ítéletet.

Megúszta ötvenezer dollárral a kis Schumacher

A FIA vétkesnek találta a pilótát, s ezért 50 ezer dollárra büntette.

Az augusztus 3-i futam után a versenybíróság eredetileg azt az ítéletet szabta ki a német sztárra, hogy a vasárnapi Magyar Grand Prix-n az időmérő edzésen kiharcolt pozíciójához képest csak tíz hellyel hátrábbról kezdheti meg a versenyt.

A Német GP rajtja után a Rubens Barrichellót (Ferrari) támadó Kimi Raikkönennek (McLaren-Mercedes) nem sikerült előznie, s a rendkívül szoros csatát vívó két autó összeütközött, mert az előttük haladó R. Schumacher lezárta a menekülés lehetőségét. A finn klasszis a gumifalnak csapódott, s a brazil pilóta is feladta a viadalt. Az ütközés a német versenyzőt is érintette, alaposan megrongált kocsijával ugyan még megtette az első kört, azután viszont feladta a küzdelmet.

A végül is vétkesnek kihozott Ralf Schumacher örömmel fogadta az FIA enyhítő ítéletét, szerinte a bírák belátták, a baleset elkerülhetetlen volt.

"Akár még világbajnok is lehetek"

"A visszapillantó tükrömben Barrichellóén kívül másik autót nem láthattam, mert Raikkönen teljesen a pályá szélén haladt, azaz kiesett a látókörömből. Ezt hoztuk fel mentségként a keddi tárgyaláson, és mint kiderült, sikerült meggyőznünk a döntőbírákat" - nyilatkozta a német pilóta, aki így a Magyar Nagydíjon sem indul esélytelenül.

"A Hungaroringen különösen fontos a rajtpozíció, hiszen nagyon nehéz előzni, és a tizedik kockáról biztosan nem nyerhettem volna. Az enyhítésnek köszönhetően azonban visszakaptam a lehetőséget a futamgyőzelemre, sőt, szerintem még akár világbajnok is lehetek. Persze tudom, hogy erre már rettentően kicsi sanszom van, de mindent megteszek, hogy sikerüljön, rajtam nem fog múlni" - mondta határozottan a Williams-BMW versenyzője.

Ralf Schumachernek négy futammal a befejezés előtt 18 pont a hátránya a vb-t vezető bátyjával, Michael Schumacherrel szemben, csapattársától, Juan Pablo Montoyától pedig 12 egységgel van lemaradva. +++ sgr/stl