Baumgartner mindkét Jordan-pilótát megelőzte

2003.08.22. 12:51
A futamok többségén remeklő Fernando Alonsót senki sem tudta megelőzni, Baumgartner Zsolt azonban nagy s kellemes meglepetést okozva simán megelőzte két ideiglenes csapattársát, a versenyeken is a Jordan-Fordot erősítő Ralph Firmant és Giancarlo Fisichellát a négy Forma-1-es csapatot érintő pénteki kétórás teszten.
A Brazíliában futamgyőztes olasz Fisichella mindössze hét kört teljesített a Hungaroringen. Az első félórát követően ugyanis kicsúszott, s a szerelők több mint 60 perces megfeszített munkával állították helyre az autóját. Csak a teszt hajrájában tért vissza, ekkor azonban műszaki hiba miatt csupán néhány percig ismerkedhetett a pályával.

A szezont újoncként kezdő Firman a végén - amikor még megelőzhette volna Baumgartnert - "megfőzte" a motort, ami ekkor inkább a gőzmozdonyokat idézte, mintsem egy száguldásra képes versenyautót.

Alonso volt a legjobb

Alonso sokáig "csak" második volt, de érezte, nem engedheti meg magának, hogy a Renault tesztpilótája, a tavaly még futamokon is induló skót Allan McNish legyen a legjobb. és egy villámgyors körrel simán a legjobb eredményt érte el.

A mindennapokon még inkább Forma-3000-es pilótának tekinthető 22 éves magyar tehetség a gyakorlás nagy részében a nyolcadik és tizedik hely között ingázott, de a vége felé feljött a hetedikre, s Firmanen és Fisichellán kívül Gianmaria Brunit és Nicolas Kiesát is megelőzte.

Baumgartner: "Legmerészebb álmomban sem"

"Legmerészebb álmomban sem gondoltam, hogy megelőzöm a Jordan két pilótáját Firmant és Fisichellát" - mondta Baumgartner Zsolt a Hungaroringen rendezett pénteki tesztelés után. "Elégedett vagyok az idővel és a helyezéssel is" - folytatta az angol istálló 22 esztendős magyar tesztpilótája.

Baumgartner az Index érdeklődésére elmondta: csapata a pénteki napon, akárcsak Hockenheimben, első sorban az új összetételű keményebb Bridgestone gumikat tesztelte, azt azonban még nem tudják, hogy a hétvégi versenyen melyiket használják.

Jól lehet előzni a második kanyarban

A felújított mogyoródi pálya véleménye szerint előnyére változott: "Tetszik a módosítás, főleg az első kanyar, ahol sokkal jobban lehet előzni, mint azt előzőleg hitték. A második kanyarban viszont a változások ellenére is nehéz lesz az előzés".

Saját teljesítményéről nem szívesen beszélt, de úgy érzi az elmúlt hetekben több tapasztalatot szerzett, nagyobb a rutinja és a kocsit is kezdi egyre jobban megismerni. Bízik benne, formája "kitart" délutánig és a Forma 3000-es időmérő edzésén sikerül minél előkelőbb pozíciót kiharcolnia.

Forma-1-es autót a magyarok közül eddig már ketten próbálhattak ki a Magyar Nagydíj keretében: Baumgartner tavaly augusztus 8-án a Jordan-, míg az 1988. június 24-én elhunyt Kesjár Csaba 1987. augusztus 9-én a Zakspeed kocsiját vezette. Baumgartner idén augusztus 1-jén, Hockenheimben szintén részt vett a négycsapatos tesztelésen.

Forma-1, négycsapatos teszt, eredmények:

Eredmények
1. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1:22.230 p - 42 megtett kör
2. Allan McNish (skót, Renault) 1:22.855 - 42 megtett kör
3. Jarno Trulli (olasz, Renault) 1:23.092 - 43 megtett kör
4. Mark Webber (ausztrál, Jaguar-Cosworth) 1:23.748 - 27 megtett kör
5. Justin Wilson (angol, Jaguar-Cosworth) 1:24.209 - 40 megtett kör
6. Jos Verstappen (holland, Minardi-Cosworth) 1:25.321 - 28 megtett kör
7. BAUMGARTNER ZSOLT (Jordan-Ford) 1:26.006 - 39 megtett kör
8. Nicolas Kiesa (dán, Minardi-Cosworth) 1:26.252 - 34 megtett kör
9. Ralph Firman (ír, Jordan-Ford) 1:26.600 - 38 megtett kör
10. Gianmaria Bruni (olasz, Minardi-Cosworth) 1:27.036 - 30 megtett kör
11. Giancarlo Fisichella (olasz, Jordan-Ford) 1:27.399 - 7 megtett kör