Orsolya
7 °C
10 °C

Trulli nyerte az első időmérőt a Hungaroringen

2003.08.22. 16:48
Meglepetésre Jarno Trulli, a Renault pilótája nyert a Hungaroringen, a XVIII. Magyar Nagydíj első időmérő edzésén, maga mögé utasítva a világbajnoki cím várományosait. A második legjobb időt a kisebbik Schumacher szerezte meg, a harmadik idővel egy újabb meglepetés-ember, a Jaguárral versenyző Mark Webber ért célba. A világbajnoki cím várományosai csak a középmezőnyben találhatóak.
Az idén életbe lépett szabályoknak megfelelően először az ötszörös világbajnok Michael Schumacher hajtott ki a Hungaroringre, s meglepően bizonytalan volt, időnként csúszkált a pénteken még meglehetősen poros aszfaltcsíkon, s közepesnek tűnő idővel ért körbe. Következett a trónkövetelő Juan Pablo Montoya, aki igazolta a szakemberek és a szurkolók várakozásait, s a táv utolsó harmadában felgyorsult, s megelőzte riválisát.

Jött Kimi Räikkönen, aki sokáig minkét ellenfélnél gyorsabb volt, de egy kisebb hiba miatt a végén csak hamadik lett, legalábbis átmenetileg. Ralf Schumacher ugyanis elképesztően száguldott, folyamatosan növelte előnyét, s közel egy másodperces előnnyel szerezte meg az első helyet. A legjobbak csoportjában Rubens Barrichello következett, s ha nem is fenyegette a Williams-BMW német klasszisának pozícióját, a többieknél jóval gyorsabb és pontosabb volt.

Rövid szünet után Fernando Alonso ment ki a pályára, s a kezdeti bizonytalankodás után egyre jobban rátalált a ritmusra, s csak Ralf Schuminál és Barrichellónál lett rosszabb. David Coulthardtól kevesen vártak csodát az idei edzéseredmények alapján, de a rutinos skót rácáfolt a papírformára, s csak az éllovastól "kapott ki".

Ezután következett az igazi szenzáció, mivel Jarno Trulli a pálya utolsó harmadában elképesztően pontosan vezetett, s addigi hátrányát ledolgozva megelőzte a teljes mezőnyt, pedig úgy tűnt, hogy Ralf Schumacher verhetetlen lesz pénteken. Mark Webber a korábbi futamok első időmérő edzésein már sokszor remekelt, s ez alól a Magyar GP sem lett kivétel, a harmadik helyre száguldott, mindenki csodálatát kiváltva ezzel.

Cristiano da Matta még sohasem versenyzett a Hungaroringen, s így nem volt meglepő a rontása, amely után sokáig tovább sem tudott menni, s ennek egyenes következménye volt a gyakorlatilag értékelhetetlen időeredmény. Olivier Panis rutinjának köszönhetően gyorsan alkalmazkodott a megváltoztatott pályához, s a középmezőny elejére, vagyis a hetedik helyre került, legalábbis átmenetileg. A többiek már nem bolygatták meg a legjobbak sorrendjét, csak a hátsó régiókban voltak változások. A vasárnapi futam rajtsorrendje a második, szombati időmérő edzésen dől el.

Ralf Schumacher (2., hely, 1.22.431 p): "Elégedett vagyok a mért körömben elért idővel, mert délelőtt még gondjaim voltak a beállítással. Emiatt kisebb módosításokat hajtottunk végre, s úgy tűnik, hogy jó irányba haladunk. A pálya még kissé csúszós volt, de ez már régóta jellemző a Hungaroringre. Főleg akkor okoz ez gondot, ha elhagyjuk az ideális ívet. A átalakítás remekül sikerült, bár én jobban szerettem a korábbi, technikásabb kanyarokat."

Rubens Barrichello (5. hely, 1:22.892): "Nem használtuk ki teljes mértékben az autóban rejlő lehetőségeket. Az ötödik hely bíztató a szombati edzésre."

Juan Pablo Montoya (8. hely, 1:23.305 p): "Sajnos nem sikerült igazán jól a gyors köröm, mert a sikánban túl korán fékeztem. Az autóm beállítása sem sikerült igazán. Ezt jól mutatja, hogy a szabadedzésen hét tizeddel gyorsabb voltam."

Michael Schumacher (9. hely, 1:23.430): "Az első kanyarnál nagyon poros volt a pálya a betétverseny autói miatt. Nem túlságosan rossz az eredményem, mert a legnagyobb riválisaim a közelemben voltak, legalábbis idejükkel és helyezésükkel. Bízom abban, hogy vasárnap jobb eredményt érek el, mint Hockenheimben."

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!