Az egész idényt meg akarja óvni a Ferrari

2003.09.04. 14:25
Ross Brawn főmérnök szerint, ha be tudják bizonytani, hogy a Michelin már a Magyar futam előtt is megszegte a szabályokat, megtámadják az idei futamok végeredményét.
Tovább folytatódhat a Michelin-ügy, miután a Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn kijelentette, folytatják a kutatást, hogy bebizonyítsák, a francia gumigyártó termékei nem csak a Magyar Nagydíjon voltak szabálytalanok, hanem a korábbi tizenkét versenyen is.

A Michelin szélesebb volt a megengedettnél

A Magyar Nagydíjon a Bridgestone-nal futó Ferrari felhívására a versenybírák a szokásossal ellentétben nem csak a futam előtt, hanem a leintés után is ellenőrizték a gumik méretét, így kiderült, a Michelin abroncsai kiszélesednek a használat közben, és túllépik a megengedett 27 centimétert.

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) ezek után figyelmeztette a Michelinnel futó csapatokat: ha ez még egyszer megismétlődik, kizárják az autóikat a versenyből. Reakciójában a Michelin ugyan előbb kijelentte, hogy a jövő heti Olasz Nagydíjra lehetetlen új gumikat gyártani, mégis már szerdára sikerült előállítaniuk az új, szabályos abroncsokat.

A Ferrari viszont, úgy tűnik, nem elégszik meg annyival, hogy a következő versenyeken már nem mehetnek a speciális, előnyt jelentő gumikkal a Michelin csapatai, és azon dolgozik, hogy az FIA a korábbi futamok miatt is megbüntesse őket.

"Ha lesz bizonyíték, folytatódik az eljárás"

"Nem biztos, hogy az ügy lezárult. Ugyan csak a Magyar Nagydíj után ellenőrzött gumikról derült ki hivatalosan, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, de addig nem is ellenőrizték őket a leintés után. Ha be tudjuk bizonyítani, hogy a Michelin abroncsai már a szezon elején is szabálytalanok voltak, az FIA tovább folytathatja az eljárást. Megnézzük a korábbi fotókat, és megpróbáljuk megtalálni, mióta használják a Michelin csapatai a szabálytalan gumikat" - mondta az olaszok főmérnöke, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Ferrari megóvja az előző versenyek végeredményét.

Brawn hozzá tette még, hogy a Ferrari célja az azonos versenyfeltételek megteremtese, ezért ellenőrzik visszamenőleg a Michelineket: "a Ferrari sportszerű körülmények között akar versenyezni, eddig pedig úgy tűnik, a feltételek nem voltak egyenlőek".