Michael Schumacher indulhat az élről

2003.09.13. 15:44
A pályafutása 55. edzéselsőségét ünneplő Michael Schumacher indul az első helyről vasárnap a Forma-1-es Olasz Nagydíjon a második, szombati időmérő edzés alapján. Második Juan Pablo Montoya, harmadik pedig Rubens Barrichello lett. Baumgartner tizennyolcadik lett, azaz a kilencedik sorból indulhat.
A fejfájás miatt visszalépett Ralf Schumachert helyettesítő Marc Gené kezdte a gyakorlást, és jó idővel teljesítette gyors körét, vagyis eddig rászolgált a váratlanul jött bizalomra, hiszen a délelőtti második szabadedzésen harmadik volt. A Minardi-Cosworth két versenyzője, Jos Verstappen és Nicolas Kiesa is alaposan elmaradt a spanyol pilótától.

Megint indul, megint elégedett

Ezután következett Baumgartner Zsolt, aki pontosan vezetett az 5.793 km-es pályán, így kvalifikálta magát a vasárnapi futamra. Csapattársa, Giancarlo Fisichella viszonylag jó eredményt ért el, de elképzelhető, hogy a Jordan-Ford különböző taktikát talált ki nekik.

"Elégedett vagyok az időeredményemmel, bár még jobban örültem volna, ha sikerül Verstappent is megelőznöm. Bízom abban, hogy a vasárnapi versenyen sem hibázok" - mondta Baumgartner Zsolt közvetlenül a célbaérkezés után az MTI-nek.

Coulthard megint gyenge

Justin Wilson nem remekelt, majd jött az első sztár, a pénteken pocsékul szerepelt David Coulthard. A rutinos skót pilóta most sem váltotta meg a világot, alaposan elmaradt Genétől, igaz a többieknél lényegesen gyorsabb volt. Az 1997-ben világbajnok Jacques Villeneuve nagyjából elégedett lehetett monzai gyors körével, hiszen autója sokkal gyengébb a Willams és a McLaren kocsijainál, így ő sem tarthatott lépést Genével és Coultharddal.

Nick Heidfeld idén sokat küszködött a Sauberrel, s ez alól a monzai kvalifikáció sem jelentett kivételt. Jenson Buttont nagyon sokan a Forma-1 egyik legtehetségesebb pilótájának tartják, és most bizonyított: alig maradt el Marc Gené idejétől, pedig a BAR-005 nem tartozik a mezőny legjobb autói közé.

Alonso megpördült

A második tízes csoportból először Olivier Panis próbálkozott, a Toyota erejéhez képest csak közepes eredményt ért el, míg Heinz-Harald Frentzen ideje sem hozta lázba a szurkolókat. A Hungaroringen győztes Fernando Alonsótól mindenki sokat várt, a fiatal spanyol azonban a második kanyarban megpördült, és noha utána folytatta a gyors kört, az inkább "sétakocsikázásra" emlékeztetett, mintsem Forma-1-es száguldásra. Csapattársa, Jarno Trulli azonban megmentette a Renault becsületét, feljött a második helyre, igaz akkor hatan még nem mentek ki a pályára. Az idei edzéseken már számos meglepetést okozó Mark Webber most elmaradt a várakozásoktól, csak közepes időt és helyezést ért el.

Kimi Raikkönen végig rendkívül gyors volt, igaz, az első és a második szektorban csak minimális előnye volt Genével szemben, de végül átvette a vezetést. A finn pilóta a pálya leggyorsabb szakaszán 358.4 km/h-ával száguldott.

Elsőkből lesznek az elsők

Cristiano da Matta a pénteki remeklés után szombaton csalódást okozott szurkolóinak, de utána jött az ötszörös világbajnok Michael Schumacher. A monzai közönség első számú kedvence hihetetlen tempóban száguldott - legjobbja 362.5 km/h - , végig jobb volt Raikkönennél, és olyan idővel került az élre, amellyel még ő is tökéletesen elégedett volt, ezt jelezte a boldog ökölrázás (Schumacher 257.6 km/h-s átlagot ment). Következett csapattársa: Rubens Barrichello is fokozta a fanatikusok örömét, a 2. helyre került. Utolsóként a pénteken leggyorsabb Juan Pablo Montoya próbálkozott, az első és a második szektorban még a legjobb volt, de a végére "lelassult", s Michael Schumacher mögé szorult.

Vasárnap így a világbajnoki címért harcoló M. Schumacher, Montoya és Raikkönen a mezőny elejéről indul.

Olasz Nagydíj, vasárnapi (14.00) rajtsorrend:

1. sor
M. Schumacher (német, Ferrari) 1:20.963 és Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 1:21.014
2. sor
Barrichello (brazil, Ferrari) 1:21.242 és Raikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:21.466
3. sor
Gené (spanyol, Williams-BMW) 1:21.834 és Trulli (olasz, Renault) 1:21.944
4. sor
Button (angol, BAR-Honda) 1:22.301 és Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 1:22.471
5. sor
Panis (francia, Toyota) 1:22.488 és Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 1:22.717
6. sor
Webber (ausztrál, Jaguar-Cosworth) 1:22.754 és da Matta (brazil, Toyota) 1:22.914
7. sor
Fisichella (olasz, Jordan-Ford) 1:22.992 és Frentzen (német, Sauber-Petronas) 1:23.216
8. sor
Wilson (angol, Jaguar-Cosworth) 1:23.484 és Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 1:23.803
9. sor
Verstappen (holland, Minardi-Cosworth) és 1:25.078 Baumgartner (magyar, Jordan-Ford) 1:25.881
10. sor
Kiesa (dán, Minardi-Cosworth) 1:26.778 és Alonso (spanyol, Renault) 1:40.405