Új pilótát igazol a Jaguar

2003.12.01. 16:00
A fiatal osztrák Klien szponzora 10 millió euróval (több, mint 2,6 milliárd forinttal) támogatná az angol csapatot, de a tapasztalt Verstappen mecénása kétmillióval többet adna.
A Jaguar Mark Webberrel és Antonio Pizzoniával kezdte az idei Forma-1-es szezont, de míg Webber az egyik legjobb pilóta volt a nem rég véget ért idényben, addig a brazil versenyzőt néhány verseny után kirúgták.

Prost visszatér a versenypályára
A Forma-1 történetének egyik legsikeresebb pilótája, Alain Prost 1993-ban vonult vissza a versenyzéstől, és hamarosan megalapította saját csapatát, a Prost GP-t. A versenyzőként négy világbajnokságot nyert francia viszont csapatfőnökként nem volt annyira sikeres, mint sofőrként, és 2001 végén csődbe ment az istállója.
A 48 éves ex-pilóta azóta távol maradt az F-1-től, maximum televíziós kommentátorként vállalt szerepet, telente pedig indult az Andros-trophy, jégpályás autóverseny futamain.
Jövőre viszont Prost ismét aszfalton fog autózni, az FIA GT-világbajnokságán egy Ferrari Maranellóval áll majd rajthoz.
Pizzonia helyét az angol Justin Wilson vette át, ám úgy tűnik, az ő jaguaros pályafutása sem lesz sokkal hosszabb. Az angol istálló ugyanis a 2004-re nem őt, hanem Christian Klient vagy Jos Verstappent szerződteti.

Klien csak két napot tesztelt

A brit Guardian című újság szerint a fiatal osztrák pilóta lesz a befutó, az F1welt.com nevű internetes site szerint viszont a tapasztalt Jos Verstappen.

Az idei F-3-as Eb-n második osztrák pilóta mindössze a múlt héten két napon át tesztelt az F-1-es alakulattal Valenciában, ám olyan jól vezetett, hogy a csapatvezetők azonnal jelezték, készek leigazolni, ha megfelelő mennyiségű pénzt visz a csapathoz.

A pénz dönt

"A kétnapos teszt után a Jaguar istálló minden tagja nagyon elégedett volt Klien teljesítményével. Remekül dolgozott együtt a mérnökökkel, a vezetési stílusa pedig tökéletesen illik a Forma-1-es autóhoz, meggyőző munkát végzett" - nyilatkozta Nav Sidhu, a Jaguar sajtófőnöke az F1racing.net című portálnak a sikeres tesztek után.

Klien szponzora, a Red Bull évi hatmillió fonttal, nagyjából tízmillió euróval támogatná a Jaguart, Verstappen mecénása, a Trust nevű elektronikai cég viszont kétmillióval többet, azaz 12 millió eurót fizetne, ha a holland vezetné az egyik zöld autót.