Baumgartner a Minardi pilótája lehet

2003.12.22. 08:11
Gyurcsány Ferenc sportminiszter a hétfőn délre hirdetett sajtótájékoztatón valószínűleg bejelenti, hogy a kormány támogatja a pilótát, aki így jövőre indulhat a F-1-ben.
Kéthónapnyi bizonytalanság után, úgy tűnik, hétfőn eldől, indulhat-e jövőre a Forma-1-ben Baumgartner Zsolt. A magyar pilóta, miután az idei Magyar és az Olasz Nagydíjon is remekül helyettesítette a Jordan-csapatban a sérült Ralph Firmant, októberben az ír istállótól kapott ajánlatot : 2004-ben legyen a csapat egyik hivatalos versenyzője.

A Jordannel kútba esett a megállapodás

Az indulás feltételeként Eddie Jordan istállója megfelelő mennyiségű szponzori pénz összegyűjtését szabta feltételnek, és úgy látszott, Baumgartner menedzsmentjének sikerül is összeszednie a szükséges összeget. A magyar pilóta menedzsere, Frank Tamásnak talált jónéhány tőkeerős támogatót, ám annyit nem, hogy időben meglegyen a nyolc millió dollár körüli összeg.

A Jordan előbb Nick Heidfeldet szerződtette le Baumgartner helyett, majd igen közel került Jos Verstappen leigazolásához is, így a 23 éves pilótának nem maradt hely a csapatnál.

A Minardi a második jelentkező

Ekkor Frank Tamás fölvette a kapcsolatot a Minardival, amely múlt szerdán szintén szerződésajánlatot küldött Budapestre. Az olasz-ausztrál alakulat jelezte, egy évre szívesen leigazolná Baumgartnert, feltéve, ha elégendő szponzorral rendelkezik.

Csütörtökön a csapat tulajdonosa, Paul Stoddart úgy nyilatkozott , "kilencven százalék az esélye annak, hogy a Baumgartner Zsolt 2004-ben Minardival vesz részt az F-1-es futamokon", de aznap késő este mégis úgy tűnt, mégsem jöhet létre a megállapodás.

A versenyző menedzsmentje ugyanis nem tudott a már meglévő támogatókhoz újabbakat találni, a szükséges pénznek csupán a fele állt rendelkezésre. Kiderült viszont, hogy korábban a gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter, Gyurcsány Ferenc ígéretet tett, ha a pénz fele meglesz, a másik felét a magyar kormány érdekeltségébe tartozó cégek állják, ám miután a minisztérium nem találta megfelelőnek a Baumgartner szponzoraitól kapott garanciákat, úgy látszott, a Minardi-szerződés is meghiúsul.

Mégis segíthet a kormány

Frank Tamás viszont pénteken jelezte, hogy továbbra is tárgyal Gyurcsány Ferenccel a pilóta támogatásáról, a Minardi vezetője pedig karácsonyig adott haladékot a szerződés aláírására.

Hétfőn kora reggel ezek után arról értesült szerkesztőségünk, hogy Gyurcsány Ferenc déli tizenkét órára sajtótájékoztatót hívott össze, melyen biztosan kiderül, indulhat-e 2004-ben a Minardi istálló versenyzőjeként a Forma-1-ben Baumgartner Zsolt.

Arról nem tudni, pontosan mit jelent be a sportminiszter, de ha kudarccal végződtek volna a tárgyalások, minden bizonnyal nem lenne szükség sajtótájékoztatóra.