Kovács: Baumgartner megtérülő befektetés

2003.12.23. 14:18
Kovács László külügyminiszter szerint megtérülő befektetés lesz Baumgartner Zsoltnak a Forma-1-es versenysorozatban való jövő évi támogatása. Véleménye szerint inkább ilyenbe fektessen a kormány, mint olyan filmekbe, melyeken a kormány vezető tagjai kolbászt töltenek.
Ha a Forma-1-ben van egy magyar versenyző, és mint reklámhordozó esetleg magyar cégek magyar termékeit is népszerűsítheti, akkor "ez egy nagyon is megtérülő befektetés" - mondta Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke egy keddi sajtótájékoztatón.

Kovács azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter hétfőn bejelentette: a magyar kormány kész támogatni Baumgartner Zsoltnak a Forma-1-es versenysorozatban való jövő évi szereplését. Ennek keretében a kormány 4 millió dollárral - mintegy 840 millió forinttal - beszáll egy olyan társaság létrehozásába, amely birtokolja a pilóta versenyzésével összefüggő jogokat.

"Az elmúlt közel 20 évben, a magyarországi futamok során beigazolódott, hogy a Forma-1 megtérülő befektetés, hiszen az ország hírét viszi a világba" - mondta Kovács László. Hozzátette: biztos abban, hogy a kormány 840 milliós befektetése "többet ér annál, mint ha ugyanezt a pénz olyan filmek készítésére fordítanák, ahol a kormány vezető tagjai kolbászt töltenek".

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta: a kormány egy eladási opciós konstrukció keretében az adófizetők pénzét nem oda-, hanem kölcsönadja. "Egy olyan gazdasági befektetésről van szó, amely megtérül, ha Baumgartner Zsolt a hozzá fűzött reményeket beteljesíti. Ha másként alakul, ez a pénz akkor is visszakerül a költségvetésbe" - szögezte le a kormányszóvivő a sajtótájékoztatón.