Baumgartner: Minimális az esély

2004.01.15. 19:28
A Forma-1-be készülő Baumgartner Zsolt menedzsmentje a Mol Rt. által tett ajánlat visszautasítása után úgy értékeli, kevés esély maradt a pilóta indulására a Minardi csapatában. Baumgartnerék hangsúlyozzák, az új ajánlat szerint a korábban ígért összeg kevesebb mint felét is csak abban az esetben folyósítanák, ha a versenyző mind a 18 futamon sikeresen célba ér. A menedzsmentnek elvileg még két hete van, hogy átutalja a Minardinak az induláshoz szükséges összeg első felét, és még csütörtökön is folynak tárgyalások a pénz előteremtése érdekében.
"A Mol Rt. számunkra váratlan és kedvezőtlen döntése után minimális esély maradt arra, hogy Baumgartner Zsolt idén Forma-1-es versenyző legyen, de a menedzsment természetesen az utolsó pillanatig bízik abban, hogy sikerül olyan partnereket találni, melyek segítségével előteremthető a hiányzó összeg" - többek között ez áll a pilóta menedzsmentje által az Indexnek eljuttatott közleményben.

"A Baumgartner Team köszöni a Mol Rt. éveken át nyújtott, megtisztelő támogatását, melynek révén Baumgartner Zsolt eddigi versenyzői pályafutása a Forma-1 kapujába érhetett. Köszönjük a Mol Rt. eddigi segítségét és azt, hogy 2004. január 15-én, a fizetési határidő napján, egyértelmű, végleges és visszavonhatatlan szponzorációs ajánlatot juttatott el hozzánk. Sajnáljuk, hogy az ajánlat mind az összeg nagyságát, mind feltételeit tekintve jelentősen eltér attól a szándéknyilatkozattól, melyet a Mol Rt. korábban kinyilvánított a Baumgartner Team felé.

A korábbi szándéknyilatkozat alapján joggal keltettük sokakban azt a reményt, hogy Baumgartner Zsolt 2004-ben a Forma-1-ben versenyezhet. Terveinket a szándéknyilatkozat megismerését követően a magyar kormány is támogatásáról biztosította. Ezek után a menedzsmentet váratlanul érte, hogy hetekkel a kormány bejelentése után, és napokkal a fizetési határidő előtt a Mol Rt. megváltoztatta korábbi elképzelését.

A Mol Rt. vezetése a tárgyalások első pillanatától kezdve tisztában volt azzal, hogy milyen nagyságrendű támogatás esetén van esély arra, hogy Baumgartner Zsolt Forma-1-es versenyző lehessen. A Mol Rt. vezetői döntésüket annak tudatában hozták meg, hogy az általuk ajánlott összeg nagyságrendekkel kevesebb annál, amely elegendő lehetne a projekt sikeres véghezviteléhez.

Az új ajánlat szerint a korábban ígért összeg kevesebb mint felét is csak abban az esetben folyósítanák, ha Baumgartner Zsolt mind a 18 versenyen sikeresen célba ér. A szponzorációs ajánlatban szereplő feltételek jelentős része idegen a technikai sportok, a Forma-1 gyakorlatától, így számunkra is vállalhatatlan.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a támogató, a szponzor minden esetben szabadon dönthet arról, hogy kit, és milyen feltételekkel kíván támogatni. A Mol Rt. számunkra váratlan és kedvezőtlen döntése után minimális esély maradt arra, hogy Baumgartner Zsolt idén Forma-1-es versenyző legyen, de a menedzsment természetesen az utolsó pillanatig bízik abban, hogy sikerül olyan partnereket találni, melyek segítségével előteremthető a hiányzó összeg

Ezekben az órákban is több tárgyalást folytatunk, éppen ezért köszönjük a közvélemény türelmét, egyben ígérjük, hamarosan lehetőséget biztosítunk arra, hogy mind Baumgartner Zsolt, mind menedzsmentje válaszoljon valamennyi felmerülő kérdésre" - áll a közleményben.

A Baumgartner Teamnek elvileg csütörtökön már 2 millió dollárt kellett volna átutalnia a Minardi számlájára, igaz, a 2003. december 23-án megkötött szerződés egyhetes "csúszást" még megenged. Az MTI értesülése szerint a menedzsment az összeget csütörtökön nem küldte el a Forma-1-es istállónak.