Judit
-2 °C
8 °C

'A Ferrari tönkre teheti a Forma-1-et'

2004.03.18. 10:38
A Williams-BMW csapatfőnöke, Sir Frank Williams szerint ha továbbra is csak a Ferrari nyeri a versenyeket, akkor hamarosan tönkre megy a Forma-1: "Az olasz istálló teljesítményét elismerem, viszont ha az egyeduralmuk nem szűnik meg, a nézők kikapcsolják a tévéket, így a szponzorok bezárják a pénztárcáikat, mi pedig lehúzhatjuk a rolót."
A Williams istálló névadó tulajdonosa, Sir Frank Williams komolyan aggódik a Forma-1 jövője miatt. Az angol menedzser szerint a Ferrari évek óta tartó egyeduralma és a folyamatosan növekvő költségek a csőd felé vezetik a csapatokat.

"A Ferrari-győzelmek árthatnak az F-1-nek"

"Ha nem történik változás a világbajnokságban, és továbbra is szinte csak a Ferrari nyeri a versenyeket, az a Forma-1-nek is árthat. A nézők meg fogják unni az egyhangú futamokat, kikapcsolják a tévéket, a nézettség csökkeni fog, így a szponzorok kevesebb pénzt adnak majd. Spórolnunk kell, különben meghalunk" - nyilatkozta szerdán a német Auto, Motor und Sport című lapnak Williams.

Az 1986 óta tolószékhez kötött szakember viszont elmondta még, hogy "az olasz istálló természetesen nem hibás a kialakult helyzetben, csak dicsérni lehet a tökéletes munkájukat, és a legnagyobb dicsőség az lenne, ha éppen a Williams-BMW-nek sikerülne letaszítania őket a csúcsról".

Sir Williams versenyzői az idény első nagydíján csak a negyedik és az ötödik helyet tudták megszerezni, ám mindketten úgy gondolják, a hétvégén Malajziában lesz esélyük a Ferrarik ellen.

Versenyben akarunk lenni az olaszokkal

"Az ausztráliai gyenge szereplésünk után azonnal elkezdtünk dolgozni, hogy csökkentsük a Ferrari és a mi a autóink közötti különbséget, vagyis Malajziában már versenyben akarunk lenni velük - nyilatkozta Juan Bablo Montoya. - A Távol-Keleten, majd utána Bahreinben is forróság várható, ami kedvez nekünk, hiszen a BMW motor rendkívül megbízható még melegben is, a Michelin abroncsoknak pedig egyenesen kedvez a hőség, akkor tapadnak a legjobban".

Márkatársa, Ralf Schumacher viszont már pesszimistábban látja a sepangi esélyeit: "Melbourne-ben bebizonyosodott, hogy rengeteget kell még dolgoznunk, ha a világbajnokságért akarunk harcolni. Malajziában valószínűleg még nem érjük utol a Ferrarit, de az előnyüket már csökkenthetjük. A kocsinknak és a gumiknak is jobban fekszik a meleg, mint az ausztráliai hűvös, felhős idő".

A McLaren csak pontokat remélhet

A Williams az idénynyitón legalább pontokat szerzett, a Mclarennek viszont még ez sem sikerült, az ezüstnyilak mindössze egyetlen pontot tudtak összekaparni. Nem csoda, hogy ezúttal nem is a győzelemre, hanem a pontszerzésre gondolnak első sorban.

"A szezonnyitó finoman szólva sem volt ideális nekünk, de azóta az angliai központunkban és a valenciai teszteken is rengeteget dolgoztunk, hogy jobbak lehessünk. Sepangban a hőséggel és a rettentő magas páratartalommal is meg kell küzdenünk, ezért a csapattársam és én Thaiföldön töltöttük az utóbbi szűk két hetet, hogy minél jobban alkalmazkodhassunk a körülményekhez" - szólt az Ausztráliában nyolcadikként végzett David Coulthard.

A másik ezüst gépet vezető pilóta, Kimi Raikkönen tavaly Malajziában nyert először, idén viszont csak álmodhat a sikerről: "A Maláj GP-hoz szép emlékek fűznek, hiszen itt nyertem az első F-1-es versenyem tavaly. Természetesen jó lenne megismételni az akkori sikert, de egyelőre már a pontszerzéssel is elégedett lennék".

"Biztosan közelebb tudunk kerülni hozzájuk"

Melbourne-ben a Ferrari mellett az élmezőnyből csak a Renault lehetett valamennyire elégedett a teljesítményével - Fernando Alonso harmadikként futott be -, és Sepangban valamivel jobb eredményekben reménykednek.

"A Ferrari lemosta a mezőnyt Ausztráliában, de bízunk benne, hogy képesek leszünk csökkenteni a hátrányunkat. Ha a gumijaink jobbak lesznek, mint az első futamon, biztosan közelebb tudunk kerülni hozzájuk" - számolt be az istálló terveiről Bob Bell technikai igazgató.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.