Schumacher: Mindent a csapatomnak köszönhetek

2004.08.30. 10:56
Vasárnap a Belga Nagydíjon Michael Schumacher csak második lett, viszont ez is elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsa hetedik világbajnoki címét. Az újabb sikere után a német pilóta meghatódottan nyilatkozott és leginkább az érte dolgozó háttérembereket, a Ferrari istálló tagjait dicsérte. Hasonlóképpen tett csapatfőnöke és technikai igazgatója is, elnöke, Luca Di Montezemolo kijelentette: "Hálásak lehetünk Schumachernek".
Spában vasárnap Michael Schumacher többtucatnyi rekordjához egy újabbat csatolt: ő lett minden idők első hétszeres világbajnok Forma-1-es pilótája. A Belga Nagydíjat ugyan nem nyerte meg a német, de előtte idén már tizenkétszer győzött tizennégy futamból - ami szintén csúcs -, így nem a kisaebb "kudarc" miatt bánkódott, hanem a hetedik elsőségének örült önfeledten.

"Boldog vagyok és szerencsés"

"A világbajnoki győzelmek sosem egyformák, mindegyik más érzelmeket vált ki. Ez a hetedik különösen emlékezetes marad, mert Spában nyertem meg, azon a pályán, amelyhez pályafutásom rengeteg fontos pillanata köthető, és emiatt nagyon kedves nekem. Itt futottam életem első nagydíját és itt nyertem az első versenyem is. Azt hiszem, nem tudom pontosan kifejezni szavakkal amit érzek. Boldog vagyok és szerencsés" - nyilatkozta meghatódottan órákkal a siker után a Gazzetta dello Sport című olasz lapnak.

Amint azt már megszokhattuk tőle, ezúttal is leginkább az érte dolgozó csapatának ajánlotta a vb-címet: "A számok miatt sem feledhető a futam, a Ferrari hétszázadik F-1-es futamán épp a hetedik világbajnokságomat nyertem, az ötödiket zsinórban a Ferrarival. A sikereimért leginkább a csodálatos csapatomnak lehetek hálás, amelyre nagyon büszke vagyok. Boldog vagyok, hogy közéjük tartozhatok. A sikert az istálló minden tagjának, és az összes szurkolómnak ajánlom, akik Belgiumba is elkisértek engem."

"Köszönjük, Schumacher!"

Az immár hétszeres világelső önmaga erőfeszítéseiről természetesen nem beszélt, de megtette ezt szerencsére a Ferrari elnöke, Luca Di Montezemolo: "A Ferrari hálás lehet Schumachernek, akihez hasonló pilóta kevés lesz az autósport jövőjében. Nála többet egyetlen másik versenyző sem nyert a Forma-1-ben, de ennél fontosabb, hogy a sikerek után, de méginkább a kudarcokat követően is azonosulni tudott a csapattal, amely érte dolgozik. Michael az intelligenciájával, a precizitásával, a bátorságával és a motiváltságával érte el sikereit, ráadásul még a legkritikusabb pillanatokban is emberséges tudott maradni".

Todt a támogatókat magasztalta

A csapatfőnök, Jean Todt, aki 1993-as kinevezésétől kezdve 1996-ig, Schumacher érkezéséig mindössze két futamgyőzelmet tudott felmutatni, viszont meg sem említette a szuperklasszis nevét, inkább a pénzembereknek tulajdonítja a sikereket.

"Csapatunk a Ferrari történetének egyedi fejezetét írja. Köszönet illeti ezért Montezemolo elnök urat, a pilótákat, a részvényeseinket és a támogatóinkat. Az ő munkájuk és kiemelkedő teljesítményük nélkül nem érhettünk volna el ilyen fantasztikus eredményeket" - mondta Todt.

"A Ferrari hihetetlen"

A Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn szintén az olasz gárdát dicsőítette, melyet "egyedülállónak" nevezett: "Nagyon büszke vagyok erre a csapatra! Amit az utóbbi hat évben elértünk, egyedülálló a Forma-1-ben, hihetetlen teljesítmény".

A Ferrari sorozatban hatodszor már két hete, a Hungaroingen megnyerte az idei konstruktőr-világbajnokságot, de arra sem volt még példa korábban, hogy egy pilóta zsinórban öt vb-t nyerjen.

Az istálló minden tagja a hét közepén tér vissza a csapat főhadiszállására, Maranellóba, ahol valószínűleg óriási partin ünneplik meg a 2004-es sikereket.