Törölték a Japán GP szombati programját

2004.10.08. 10:29
A japán Fuji TV értesülései szerint a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) vezetői törölték a Japán Nagydíj szombatra tervezett edzéseit, mert a pályát órákon belül eléri az ország egész déli részét hetek óta sújtó tájfun, a Ma-On. Az előrejelzések szerint egész nap kétszáz kilométeres szélvihar és felhőszakadás várható, amely még az aszfaltcsíkot övező épületeket is veszélyeztetheti. A televízió információit közép-európai idő szerint péntek délben az FIA képviselői is megerősítették.
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) képviselői közép-európai idő szerint péntek délben bejelentették, hogy a Japán déli részét sújtó viharos időjárás miatt elmarad a Japán Nagydíj egész szombati napjának programja. Már a pénteki szabadedzéseken is esőben köröztek a pilóták, ám az előrejelzések szerint a Tájfun 22, vagy más nevén Ma-On egyre erősödik, szombatra eléri Szuzukát, és egész napos szélvihart, illetve felhőszakadást okoz.

"Patakok voltak az aszfalton"

Giancarlo Fisichella beszámolói szerint az aszfalton "patakok alakultak ki", a körülmények "elfogadhatatlanok voltak", míg Mark Webber azt mondta, hogy "már egyenesben tartani a kocsit is bravúr volt".

Meteorológusok szerint olyan vihar várható, hogy a Szuzukai pálya épületei, illetve a csapatok felszerelése is veszélybe kerülhet, ezért azok védelmében mielőbb el kell kezdeni az óvintézkedéseket. A szombat reggelre előre láthatóan szupertájfunná alakuló légörvény helyi idő szerint kilenc körül éri el a pálya térségét, és megközelítheti a 200 km/órás sebességet is, ezért a pályát kiürítik és lezárják.

Tanácskoznak az F-1 fejesei

Az FIA vezetői - európai idő szerint - péntek délelőtti tanácskozásukon döntötték el, hogy törlik a teljes műsort. A határozat értelmében az időmérőre vasárnap délelőtt, a futamot megelőzően kerül sor. Az elő-kvalifikáció helyi idő szerint kilenckor, az éles körözés pedig tízkor kezdődik. Amennyiben még akkor sem tennék lehetővé a körülmények a körözést, a verseny rajtrácsát az előző verseny befutási sorrendje alapján határozzák meg, vagyis az első kockáról a kínai győztes, Rubens Barrichello indulhatna, míg a Shanghajban a középmezőnyben végzett Michael Schumacher csak a tizenkettedikről.

A verseny az előzetes terveknek megfelelően kora délután fél háromkor - közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor - rajtol.

Az időmérő szombatról vasárnapra helyezése precedens a Forma-1 történetében, hiszen 54 év alatt egyszer sem futották a verseny napján a kvalifikációt.