Elkerülte Szuzukát a tájfun

2004.10.09. 13:21
Elkerülte a Japán Nagydíj helyszínét, Szuzukát a tájfun, amely miatt elhalasztották az esemény teljes szombati programját. A Ma-On inkább a fővárosban, Tokióban okozott károkat, a Forma-1-es pályát épp csak érintette, így nincs veszélyben a vasárnapi futam.
A Forma-1-es Japán Nagydíj szervezőinek nagy megkönnyebbülésére a hétvégére várt nagy erejű tájfun elvonult Szuzuka mellett.

Tokióban pusztított a Ma-On

A Ma-on (Nyereg) nevű, 180 km/órás sebességgel száguldó szélvihar miatt, a pilóták és a nézők biztonsága érdekében, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) vezetői törölték a viadal szombati programját, vagyis két-két szabad- és időmérő edzést.

A rettegett vihar viszont végül elkerülte Szuzuka térségét, sőt, délutánra már a nap is kisütött a pálya fölött. A Ma-On délről közelített Japán szigetei felé, ám a pálya térségét épp csak érintette, középpontja a várostól száz kilométerre haladt el. A veszélyes természeti jelenség inkább az ország belsejét, illetve a fővárost, Tokiót viselte meg, ahol százhatvan kilométeres sebességgel söpört végig. A jelentések szerint ezúttal nem követelt emberéletet, bár idén korábban már negyvenen haltak meg Japánban tájfun miatt.

Schumacher bowlingozott és focizott a szabadnapon

A pilóták biztonsági okokból természetesen egész nap fedett helyen tartózkodtak. Michael Schumacher néhány versenyzőtársával előbb bowlingozni ment, majd focival ütötték el az időt. A világbajnok már pénteken futballozni akart, ám akkor nem tehette, mert a termet, amelyet kinézett magának biztonsági okoból üresen hagyták: ide menekítették volna azokat, akik a tájfunt követően esetleg fedél nélkül maradtak volna.

Végül szerencsére nem lett szükség az óvintézkedésekre, és vasárnap megtarthatják a kvalifikációt és a versenyt is. Az időmérő tréningeket nem sokkal a GP-futam előtt rendezik meg, magyar idő szerint hajnali két órától, illetve 3:15-től, a Japán Nagydíj pedig - az előzetesen tervezettnek megfelelően - fél nyolckor kezdődik.

A Forma-1 ötvennégy éves történetében először lesz egy napon a kvalifikáció és a verseny.