'Idén nem a bátyám lesz a világbajnok'

2005.03.22. 11:20
A német sajtó és saját testvére is kritizálta a vasárnapi Malajziai GP-n leszerepelt Michael Schumachert. A Bild című lap csigává montírozta a bajnokot, míg Ralf Schumacher arrogánsnak nevezte a Ferrarit, és kijelentette: idén nem nyerik meg a vb-t.
Németországban nem kímélte a sajtó a vasárnapi Malajziai Nagydíjon leszerepelt Ferrarit és Michael Schumachert sem.

A Bild című bulvárlap Schumachert piros csigaházzal és csápokkal ábrázolta a címlapján, utalva az olasz autók hétvégi sebességére: a világbajnok egy perc húsz másodperccel maradt le a futamon győztes Fernando Alonso mögött, és csak hetedik lett.

Az újság megszólaltatta Michael öccsét, a Toyotával versenyző Ralf Schumachert is, aki nem kímélte sem a Ferrarit, sem saját testvérét.

"Csak magukat okolhatják"

"A Ferrari magának köszönheti a kudarcokat, nem is értem, hogyan lehettek annyira arrogánsak, hogy a tavalyi autójukkal kezdjék a szezont, mikor még a szabályok is megváltoztak. Ráadásul saját, egyéni gumiszállítójuk van, ami szintén rossz húzás" - kritizálta az utóbbi hat évben vb-győztes csapatot a a fiatalabbik Schumacher, utalva arra is, hogy a bátyjáék leginkább a gumik miatt szenvedtek a maláj hőségben. Idén ugyanis hét istálló Michelin abroncsokkal indul, míg a Bridgestone csak a Ferrarinak fejleszt, hiszen másik két támogatottjuk, a Jordan és a Minardi nem sok vizet zavar a futamokon, ráadásul a tesztelésben is képtelen segíteni az olaszokat.

Ralf szerint nem is kétséges, hogy idén megszakad fivére öt éve tartó sorozata: "Túl nagy a lemaradásuk, idén nem a Ferrari lesz a világbajnok".

A Ferrari keményen dolgozik a visszatérésen

A Forma-1 legsikeresebb csapata közben persze azon dolgozik, hogy visszatérjenek a sikerek, hétfőn két helyen is gyakoroltak a tesztpilótái. Luca Badoer az új, F2005-ös autóval nyolcvanöt kört tett meg a mugellói pályán, míg Marc Gené a tavalyi F2004-es géppel a gumikat nyüstölte százhetvenhárom körön át Fioranóban.

A 2005-ös kocsi jól teljesített, ám csak a hét vége felé döntik el, hogy a tervezettel ellentétben már a jövő hétvégi, bahreini futamon bevessék-e. Kedden Rubens Barrichello, majd másnap Schumacher is kipróbálja, sok függ az ő véleményüktől.

Jean Todt kételkedik a sikerben

A csapatfőnök Jean Todt viszont abban sem biztos, hogy az F2005 azonnal megoldja a gondjaikat.

"Az átmeneti kocsi (F2004M) minden részével problémáink vannak. Az aerodinamikai mutatók nem megfelelőek, rossz a tapadás és a meghajtás is. Mindez nagy lemaradást eredményez" - árulta el Todt. - "Azt nem tudom, hogy az új autó bevetése minden gondot megold-e, csak azt, hogy ugyanazok az emberek, ugyanolyan motiváltan dolgoznak a sikerért, mint eddig."

A menedzser kiemelte, egy pillanatra sem esnek kétségbe, mert a pofon még a szezon elején, épp időben jött: "Nem pánikolunk, megpróbáljuk kezelni a helyzetünket. Ha egy kicsit álmosak is voltunk eddig, Malajziában felébredtünk, és ez jó."