Alakulóban a Sauber-BMW

2005.06.08. 11:10
A Sauber istálló tulajdonosa és a Williams főnöke is elismerte, hamarosan létrejöhet a Sauber-BMW megállapodás. Így jövőre a német cég a svájci Forma-1-es csapatnak szállítana motorokat, és nem valószínű, hogy az angollal is folytatná az együttműködést. A Williamsekbe így 2006-ban Cosworth-, Honda-, esetleg Toyota-motor kerülhet.
Négy éven belül világbajnokságot akart nyerni a BMW, amikor 2000-ben motorszállítói szerződést kötött a Williamsszel. A biztató nyitószezon és a 2001-es győzelmek ellenére máig nem sikerült elérniük céljukat. Sőt, emiatt időközben a szakítás lehetősége is felmerült.

Közel a megállapodás

Az idei gyenge idénykezdet miatt hetek óta arról suttognak a Forma-1-es boxutcában, hogy a BMW nem vár tovább, és másik partnert keres. Az új gárda a Sauber lehet, amelynek alapító tulajdonosa, Peter Sauber először ismerte el, valóban tárgyalnak a bajor konszernnel.

"Remélem, hamarosan megállapodunk a BMW-vel, de sajnos még nem írtuk alá a szerződést" - nyilatkozta az olasz Auto Sprint című lapnak.

A Sauber évek óta Ferrari-motorral indul, ám az imolai versenyhétvégén kiderült, az olaszok jövőre a Red Bull Racinget látják el. Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke ugyan azt mondta, a Saubernek szintén szívesen szállítanak 2006-ban is, a kettős együttműködés elképzelhetetlennek tűnik.

A Williamsnek vannak lehetőségei

A Williams részéről Sir Frank Williams néhány nappal korábban - a német Bildnek - elárulta, partnerük a svájci istállóhoz tart: "A BMW-Sauber összefogás összejöhet, bár még 2006-ra is van szerződésünk a németekkel. Persze akkor sem esek kétségbe, ha elpártolnak tőlünk, mert vannak más lehetőségeink is".

Valóban nem kell aggódnia Sir Williamsnek, hiszen a Cosworth elveszíti erősebb csapatát, a Red Bullt, a Toyota valószínűleg nem kíván még egy évig szállítani a Jordannek, és az is kérdés, hogy a Honda meddig áll ki az Imolában csaláson kapott, és két futamról eltiltott BAR mellett.

A Sauberrel jobb lesz?

"A Honda- és a Renault-együttműködésünk kétségtelenül eredményesebb volt" - értékelte a Williams-BMW-s éveket Sir Frank, hiszen a japán céggel kettő, a franciával öt konstruktőr-világbajnokságot nyertek.

A BMW-vel ellenben öt és fél év alatt tíz győzelmet szereztek, hatszor Ralf Schumacher, négyszer Juan Pablo Montoya végzett az élen. Idén is lassan indultak be, de Monacóban már Nick Heidfeld és Mark Webber is dobogóra állhatott, sőt, a Nürburgringen a fiatal német pilóta megismételte a második helyet. A BMW viszont vb-címet akar, kérdés, az eddig egyetlen futamot sem nyert Sauberrel ez sikerülhet-e.