A Williams is aláírta az új Concorde-szerződést

2005.12.07. 18:47
Csatlakozott a 2008-ban életbe lépő Forma-1-es szerződéshez a Williams istálló, így kiegyenlítődött a Forma-1 és az ellensorozatot szervező csapatok küzdelme. A Honda, a Renault, a BMW, a Mercedes és a Toyota még mindig a másik oldalon állnak.
Meghosszabbította a Forma-1-et meghatározó Concorde-szerződést a Williams istálló, így az ötödik csapat kötötte jövőjét a jelenlegi sorozathoz. Az angol team a széria kereskedelmi jogait birtokló FOM-mel (Formula One Management) és a Nemzetközi Autós Szövetséggel (FIA) szerdán állapodott meg - jelentette a Reuters hírügynökség.

Több pénzt kapnak

A megegyezést segítette, hogy a Williamsnek az eddig ajánlottnál nagyobb anyagi részesedést biztosítanak az F1 bevételeiből, illetve, hogy a két szervezet bizonyos garanciákat vállalt. Ezeket nem hozták nyilvánosságra, de minden bizonnyal a később életbe lépő technikai szabályokkal és módosításokkal vannak kapcsolatban.

A 2007-ben kifutó szerződést elsőként, idén januárban a Ferrari újította meg, majd a Midland, a Red Bull Racing és vele a Minardiból alakult Squadra Toro Rosso csatlakozott. Utóbbi két gárdának ugyanaz a személy, az osztrák milliárdos Dietrich Mateschitz a tulajdonosa.

Létszámban kiegyenlített a harc

Az F1 folytatásáért lobbizók a Williams kapcsolódásával egyensúlyba kerültek az elszakadással, illetve másik autós versenysorozat létrehozásával fenyegetőző gyári istállókkal szemben. A Renault, a BMW, a Toyota, a Honda és a McLaren-Mercedes még vonakodnak hosszabbítani, mert elégedetlenek a bevételekből származó részükkel, illetve az átláthatatlan és gyakran változtatott szabályokkal.

A két oldal viszont egyre közelebb kerül egymáshoz, és nem kizárt, hogy hamarosan újabb gyár állapodik meg az FOM-FIA kettőssel, melyeket az Forma-1 fő irányítói, Bernie Ecclestone és Max Mosley vezetnek.

Sir Frank Williams csapatfőnök nyilatkozata a megállapodásról
"Eljött az ideje, hogy megszüntessük a káros bizonytalanságot, amely sportágunkat fenyegette, és csatlakozzunk a Forma-1-hez a 2008 utáni időszakra is. Remélem, döntésünk hatására az F1 többi tagja is velünk tart, hogy közösen rendezzük együttműködésünk részleteit. Mindannyiunk kötelessége, hogy megakadályozzuk az F1 szétszakadását, és hiszem, hogy az FOM és az FIA garanciái fair alapot jelentenek, hogy a sport érdekében egyesüljünk".