A Renault kiszállhat az F1-ből

2006.01.04. 09:48
Gerhard Berger szerint Alonso hirtelen és Raikkönen várható csapatváltása azt jelenti, a Renault hamarosan távozik a Forma-1-ből.

Váratlanul a McLaren-Mercedeshez szerződött karácsony előtt bő egy héttel Fernando Alonso, aki 2007-ben csatlakozik új csapatához. Az effajta megállapodásokat általában titkolni szokták a felek, hogy az előttük álló szezont ne zavarják meg, és mindenki nyugodtan dolgozzon adott istállójánál, ám ezúttal egy évvel korábban elárultak mindent.

Alonso már tudhat valamit

A volt tízszeres futamgyőztes Gerhard Berger szerint azért, mert a háttérben több tényező is erre sarkallta a feleket: a világbajnok gárdája, a Renault hamarosan kiszáll a Forma-1-ből, míg az eddigi mclarenes Kimi Raikkönen jövőre máshová szerződik.

"Komoly okai lehetnek Alonso váltásának, valószínűleg már tudja, a Renault nem sokáig lesz a Forma-1-ben, és világbajnokként akar távozni tőlük" - nyilatkozta Berger az osztrák ORF televíziónak.

Raikkönen nem várja meg Alonsót

A McLaren-főnök Ron Dennis Alonso leigazolásakor elmondta, jelenlegi versenyzői közül Juan Pablo Montoyával és Kimi Raikkönennel is tárgyal a folytatásról, de Berger meggyőződése, hogy a finn jövője eldőlt, távozik a teamtől.

"A másik oldalon érdekes, hogy a McLaren miért jelentette be ilyen hamar a spanyol szerződtetését. Raikkönen megmondhatta Ron Dennisnek, hogy elhagyja a csapatot 2007-ben, ezért nem vártak a bejelentéssel".

Berger is a Ferrarihoz várja Raikkönent

A McLaren korábban egyszer, Montoya szerződtetésekor pontosan az Alonsós utat járta, 2003 végén nyilvánosságra hozták, hogy 2005-ben náluk folytatja. Ekkor a kolumbiai még egy szezont a Williams-BMW-nél maradt, de aztán váltott, és tavaly a BMW is szakított az angol istállóval.

Berger hasonló eseményekre számít, így a Renault 2007, az olcsó F1 előtti utolsó szezon végén kiszállhat a Forma-1-ből, míg Raikkönen már 2007-re a Ferrarihoz kerülhet. Az olasz sajtó állítja, előszerződést is kötött már az olaszokkal, igaz ő ezt cáfolja.

Gerhard Berger aktív pályafutása után évekig a BMW sportigazgatója volt, 2004 óta viszont nem dolgozik a Forma-1-ben.