Alonso nyerte a sivatagi csatát

2006.03.12. 12:14
A vb-címvédő Fernando Alonso nyerte az első 2006-os Forma-1-es futamot, Bahreinben kiélezett csatában Michael Schumachert győzte le. A harmadik az utolsó helyről rajtolt Kimi Raikkönen lett.
Fernando Alonso nyerte az első 2006-os Forma-1-es futamot, a Bahreini Nagydíjat. A vb-címvédő izgalmas küzdelemben alig több mint egy másodperccel előzte meg a második Michael Schumachert. A harmadik Kimi Raikkönen az utolsó rajthelyről ért föl a dobogóra, harmadiknak.

Jól indultak a Ferrarik

A Bahreini GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:29:46.206
2 M. Schumacher Ferrari + 1.246
3 K. Räikkönen McLaren + 19.360
4 J. Button Honda + 19.992
5 JP. Montoya McLaren + 37.048
6 M. Webber Williams + 41.932
7 N. Rosberg Williams + 1:03.043
8 C. Klien Red Bull + 1:06.771
9 F. Massa Ferrari + 1:09.907
10 D. Coulthard Red Bull + 1:15.541
11 V. Liuzzi Toro Rosso + 1:25.997
12 N. Heidfeld BMW + 1 kör
13 S. Speed Toro Rosso+ 1 kör
14 R. Schumacher Toyota + 1 kör
15 R. Barrichello Honda + 1 kör
16 J. Trulli Toyota + 1 kör
17 T. Monteiro Midland F1 + 2 kör
18 T. Sato Super Aguri + 4 kör
Nem értek célba:
19 Y. Ide Super Aguri + 20kör
20 J. Villeneuve BMW + 28 kör
21 G. Fisichella Renault + 36 kör
22 C. Albers Midland F1 + 57 kör

A hétszeres bajnok Schumacher remekül kapta el a rajtot, mögötte csapattársa, Felipe Massa néhány kanyaron át fel tudta tartani Alonsót, de a spanyol remek manőverrel hamar megelőzte.

Az első tankolásokig, illetve kerékcserékig maradt a sorrend, a német ferraris 4-5 másodpercre elhúzott a Renault-tól is. Massa kerékcseréjét viszont egy rossz csavarkulcs miatt elrontották, viszaesett, míg Schumacher visszaállt ugyan az élre, de Alonso egy másodpercre dolgozta le hátrányát.

Raikkönen csak egyszer állt meg

Mögöttük a hondás Button és Montoya csatáztak, Kimi Raikkönen pedig az egykiállásos taktikájával a futam felééig a pályán maradt, és harmadiknak jött föl.

Remekül futottak a Williams- és a Red Bull-kocsik, a BMW-k nagyjából a vártnak megfelelően a középmezőnyben mentek, jócskán verve az élmezőnybe várt Toyotákat. Mindkét japán gépet simán le is körözték a legjobbak.

Alonso taktikusan előzött

A második tankolásoknál dőlt el a verseny az élen, Alonso néhány körrel tovább az aszfalton maradt, mint Schumacher, és centikkel elé ért vissza a pályára. Megtartota a belső ívet, a Renault és a Ferrari centikre voltak egymástól, de Alonso elsőnek jött ki a kanyarból.

Az utolsó 15 körben növelni ugyan nem tudta, de 1-2 másodperc között megtartotta az előnyét a spanyol világbajnok, és megnyerte a futamot.

Bizonyított a Williams-Cosworth és Rosberg

Az utolsó, 21. helyről rajtolt Raikkönen könnyedén bejött harmadiknak, Buttoné lett a negyedik, Montoyáé az ötödik hely. A két Williams, Mark Webber és a hajrában kétszer is előző, tehetségét bizonyító Nico Rosberg a hatodik-hetedik pozíciót csípték el, privát csapatként. Az utolsó pontszerző helyet a Red Bull-os Christian Klien szerezte meg.

Az első idei nagydíj izgalmas és látványos volt, sok előzéssel, párharccal, alig egy hét múlva Malajziában folytatódik a világbajnokság.

A dobogósok nyilatkozatai
Fernando Alonso: "Jól rajtoltam, sikerült előznöm is, de az első tankolásig Schumacher túl gyors volt nekem. Utána erősítettem, és a második tankolás után kis szerencsével sikerült eléje kerülnöm. A szerelőim remekül dolgoztak. A végén megtartottam a kis előnyöm, ami elégnek bizonyult a győzelemhez".

Michael Schumacher: "Nagyon örülök a második helynek, elégedett vagyok vele. A kocsi jól ment, ez a teljesítmény reménykeltő a jövőnket nézve".

Kimi Raikkönen: "Csalódott voltam az időmérő után, mert tudtam, a kocsi jó. Ez ki is derült ma, már az első körökben sokat sikreült előre jönnöm. Az egykiállásos taktikát is elbírták a gumik az abroncsaim jobbak voltak, mint Button kerekei. A tesztek után nem tűnt erősnek a csapatunk, de a gyakorlások vége felé már jók voltunk, és ez ma élesben is bebizonyosodott".

A Bahreini Nagydíj körről körre

12.28: Tiago Monteiro, aki 19-nek kvalifikálta magát, a boxból fog rajtolni a Midland-Toyotával.

12.29: Az autók elindultak a felvezető körre.

12.32: Elrajtolt a mezőny. A táv 57 kör.

1. kör: Michael Schumacher tökéletesen jött el, mögötte Massa egy ideig tudta blokkolni a remekül induló Alonsót, de a világbajnok néhány kanyar után megelőzte. Massa a harmadik, mögötte Montoya, Barrichello, Button, Fisichella, Webber, Klien, Coulthard a sorrend.

2.: Nico Rosberg kocsiján első szárnyat cseréltek a boxban, Albers már be is állt a garázsába. Button Barrichellót üldözi, az élen 1,5-1,5 másodperc van a kocsik között.

3.: A Super Aguri-pilóta Idének át kell hajtania a boxutcán, mert szerelői túl sokáig maradtak az aszfalton a felvezető kör előtt. Button megelőzte Barrichellót, Klien Fisichellát.

4: M. Schumacher, Alonso, Massa, Montoya, Button, Barrichello, Klien, Fisichella az első nyolc, Raikkönen a tizenegyedik.

5: Fisichella autójával valamilyen probléma van, már Webber is támadja.

A pontversenyek állása
A pilóta-vb állása

1 F. Alonso Renault 10 pont
2 M. Schumacher Ferrari 8
3 K. Räikkönen McLaren 6
4 J. Button Honda 5
5 JP. Montoya McLaren 4
6 M. Webber Williams 3
7 N. Rosberg Williams 2
8 C. Klien Red Bull 1

A konstruktőr-vb állása

1 Renault 10
2 McLaren 10
3 Ferrari 8
4 Williams 5
5 Honda 5
6 Red Bull 1

6: Schumacher az élen folyamatosan távolodik Alonsótól, a spanyolt már Massa kergeti közelről. Montoya és Button között már csak egy másodperc van.

7: Massa elfékezte magát az első kanyarban, keresztbe csúszott Alonso előtt, de sikerült visszaállnia a versenyben. Lehet, hogy félrekapcsolt.

8: A 7. kör végén Massa ki is ment kerékcserére, de jobb hátsó kerekét nem tudták levenni, mert a sűrített levegős csavarkulcs nem működött. Több mint háromnegyed percet töltött a depóban a brazil.

10.: Button a célegyenes végén megelőzte Montoyát, de a kolumbiai visszatámadott, és majdnem visszavette a harmadik helyet. A hondás viszont agresszíven megtartotta az ívét, és végleg átvette a pozíciót.

12: Michael Schumacher már egy fél célegyenessel vezet, Alonsónak még több az előnye a harmadik Button előtt.

14: Kimi Raikkönen a 10. helyen van, Villeneuve-öt támadja. Heidfeld megelőzte Coulthardot.

15: Michael Schumacher tankolt, 8,2 másodperc alatt. Alonso vezet.

16: Fisichella is tankolt, Raikkönene megelőzte Villeneuve-öt. Barrichello szintén tankolt.

17: Alonso, Button, Montoya, M. Schumacher a sorrend az élen. Raikkönen már hetedik.

18: Button is tankolt és kapott új gumikat.

19: Alonso járt a boxban, vett föl benzint és új gumikat. Állítottak az első szárnyán is, de Michael Schumacher elé nem tudott visszajönni.

20: A két McLaren még nem járt a boxban, Montoya vezet, Raikkönen a hatodik. M. Schumacher második, Alonso a harmadik.

21: Fisichella autója lelassult, az olasz a box felé tart.

23: Montoya bejött tankolni, Raikkönen így már harmadiknak jött föl.

24: Montoya a negyedik, mögötte Button és a még mindig tankolás nélkül autózó Coulthard jönnek. Webber és Klien a 7-8. helyen.

25: Alonso kezdi támadni Schumachert, és Raikkönen is csak hét másodperccel van a német mögött.

26: A Renault körönként nagyjából két tizeddel gyorsabb a Ferrarinál.

27: Egy másodperc sincs a két élen álló között, Raikkönen hat másodperccel lemaradva követi őket. A 4-5. helyen Montoya harcol Buttonnal.

28: Raikkönen, aki még mindig nem volt kinn tankolni, három-négy tizeddel fut gyorsabb időket Alonsonál is. Button a célegyenes végén megelőzte Montoyát. Coulthard még szintén nem járt a boxban.

30: Raikkönen kiállt tankolni és új gumikat is kapott. Tizenegy másodpercet volt benn, többet már nem fog kiállni. Villeneuve autója kigyulladt, a akanadai motorhiba miatt feladta.

32: Raikkönen hatodiknak esett vissza, 35 másodpercre Schumacher mögé. Elöl a hétszeres bajnok gyorsított, de amikor lekörözte a Toyotákat, Alonso újra ráment egy kicsit.


Klikk a képre!

35: Heidfeld próbálta előzni Coulthardot a 9. helyért, de a skót ugyan elfüstölte a gumiját, de megtartotta a helyét.

36: M. Schumacher másodszor tankolt és kapott benzint, 8,7 másodpercet töltött a boxban.

37: Alonsonak a rádión bemondták: "Ezek a győzelmed körei". Ha a boxból Michael Schumacher elé jön ki, valószínűleg megnyeri.

39: Alonso kijött tankolni másodszor és utoljára. Kijött Schumcher elé, Alonso vezet. Centikkel érkezett a német elé, inkább mellé, a belső íven megtartotta az első helyét, épphogy nem ért össze a két kocsi.

40: Jenson Button is tankolt, de csak Montoya és Raikkönen mögé jött vissza ötödiknek.

42: Alonso néhány másodperces előnyt szerzett, 15 körrel a vége előtt biztosan vezet. Nico Rosberg megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

44: Montoya kijött másodszor is tankolni, Kimi Raikkönen így harmadik, de Button nagyon üldözi. Montoya ötödiknek esett vissza.

45: Alonso, Schumacher, Raikkönen, Button, Montoya, Webber, Klien, Coulthard a pontszerző helyeken, de a 9. Rosberg nem sokkal van a skót mögött.

48: Nico Rosberg a célegyenes végén elment Coulthard mellett, de a skót a külső íven sokáig mellette haladt, míg végül a német-finn végleg eléje került. Nyolcadiknak jött föl élete első F-1-es versenyén.

50: Alonso csak 1,5 másodperccel van Schumacher előtt, de biztosan tartja az első helyét. Raikkönen kicsit lerázta Buttont, biztosnak tűnik a finn harmadik helye.

52: Schumacher elkezdte támadi Alonsót öt körrel a vége előtt.

53: Alonso erősített visszavitte egy másodperc fölé a különbséget.

55: Rosberg megelőzte Klient is, és már hetedik.

56: Schumacher föladta, 2 másodperccel vezet Alonso.

57: Alonso megnyerte, Michael Schumacher második, Kimi Raikkönen harmadik. Jenson Button, Montoya, Webber, Rosberg, Klien a további pontszerzők sorrendje.