Judit
-2 °C
8 °C

Alonso nyert Ausztráliában is

2006.04.02. 07:57
Fernando Alonso nyerte az Ausztrál GP-t, bő egy másodperccel a második Kimi Raikkönen előtt. A futamot csak másodjára sikerült elindítani, a sok baleset miatt négyszer járt a pályán a biztonsági kocsi a szezon eddigi legváltozatosabb versenyén.
A Renault-versenyző Fernando Alonso nyerte az Ausztrál Nagydíjat Kimi Raikkönen és Ralf Schumacher előtt magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Melbourne-ben.

Az igen változatos és látványos futam már a rajt előtt elkezdődött, amikor Juan Pablo Montoya a felvezető kör végén megpördült, míg Giancarlo Fisichella autója a rajthelyén fulladt le. Új rajt következett Fisichellával a boxban, a kolumbiai viszont visszafoglalhatta pozícióját az ötödik kockán.

Button gyengén rajtolt újra

Az Ausztrál GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:34:27.870
2 K. Räikkönen McLaren + 1.829
3 R. Schumacher Toyota + 24.824
4 N. Heidfeld BMW + 31.032
5 G. Fisichella Renault + 38.421
6 J. Villeneuve BMW + 49.554
7 R. Barrichello Honda + 51.904
8 S. Speed Toro Rosso + 53.817
9 D. Coulthard Red Bull + 53.983
10 J. Button Honda + 1 kör (nem ért be)
11 C. Albers Midland F1 + 1 kör
12 T. Sato Super Aguri + 2 kör
13 Y. Ide Super Aguri + 3 kör
Kiestek:
14 JP. Montoya McLaren + 11
15 T. Monteiro Midland F1 + 17
16 V. Liuzzi Toro Rosso + 20
17 M. Schumacher Ferrari + 25
18 M. Webber Williams + 34
19 C. Klien Red Bull + 53
20 J. Trulli Toyota + 57
21 N. Rosberg Williams + 57
22 F. Massa Ferrari + 57

Az élről indult Button jól jött el, de Alonso majdnem megelőzte, míg mögöttük a két McLaren-Mercedes tépte egymást. Összeütközött Rosberg, Klien és Massa, előbbi és utóbbi ki is esett, biztonsági autós periódus következett, mely után Alonso könnyedén lerajtolta Buttont, és megelőzte.

A következő Safety Car-periódusnál - Klien ment a falnak, valószínűleg az előző koccanásnál szerzett felfüggesztési hiba miatt - Raikkönen szintén lenyomta Buttont, de Alonsót nem volt esélye megfogni.

Schumacher szenvedett, majd ütközött

A pilóták sorra törték a gépeiket, a szenvedő Michael Schumacher, akit korábban még a remekül futó V10-es Toro Rossóval Vitantonio Liuzzi is leelőzött, keményen lesúrolta a falat a kritikus utolsó kanyarban, kiesett, a mezőnyt újra visszatartva.

Raikkönen kocsiján ekkor első szárnyat cseréltek, az újabb 'rajtnál' az eléje került Heidfeld és ő is tapadhattak volna Alonsóra, de a Renault és a BMW, illetve a McLaren közé szorult két lekörözött Midland ezt megakadályozta. A spanyol meglépett, de száguldását megszakította Liuzzi, aki szintén a falnak ütközött.

Alonso kitartott a célig

Újra jött a biztonsági gép, újra összetömörült a mezőny, de az ekkor már második Raikkönent újra feltartotta az alkalmatlan Cristijan Albers versenyképtelen Midlandje. A világbajnok így öt másodperces előnyt szerzett újfent, amit hamar kilencre növelt. A hajrában viszont lelassult - az egyik tv-kamera elkapta, amint technikai főnöke, Pat Symonds a boxban gondterhelten fogta a fejét - finn ellenfele bő egy másodpercre megközelítette az utolsó körben, de előzéssel próbálkozni nem tudott. Alonso megnyerte karrierje 10. nagydíját, idén már a másodikat.

Button Hondája a célegyenesben füstölt el

Az izgalomnak ezzel még nem lett vége, az ötödikként a célegyenesre forduló Jenson Buttonnak ugyanis nagy lánggal elfüstölt a motorja, és a kocsi bő húsz méterrel a célvonal előtt megállt. Ő lett a futam utolsó, kilencedik kiesője, de, mint kiderült, direkt nem ment át a vonalon: motorját így büntetlenül cserélhetik ki, míg ha befut, a következő versenyt 10 rajthelyes hátránnyal kellett volna kezdenie.

Nyilatkozatok a futam után
Fernando Alonso: "Az első újraindulásnál megelőztem Buttont, és onnét kezdve nem volt gondom. A kocsi tökéletesen ment, az sem ingatott meg, hogy újra és újra előnyt kellett szereznem a sok biztonsági periódus miatt."

Kimi Raikkönen: "A rajt jó volt, Button mellett is sikerült eljönnöm később. A gumikkal viszont gond volt, vibrációt okoztak, és ez nem tett jót az első légterelőmnek. Szerencsére ezt egy safety car-rész alatt ki tudták cserélni, de akkor meg lekörözöttek kerültek Alonso és közém. A végén gyors voltam, de a győztest nem lehetett utolérni."

R. Schumacher: "Nagyon örülök a dobogónak, főleg úgy, hogy egyszer gyorshajtás miatt is ki kellett mennem a boxba. Én hibáztam, de végül minden jól alakult."

M. Schumacher: "Nem vagyunk elég gyorsak. A helyzet nem olyan rossz, mint tavaly, de fejlesztenünk kell, mert nem csak nagyjából akarunk versenyképesek lenni."

Felipe Massa: "A rajt után utas voltam a kocsimban, bezárt Rosberg és Speed, nem tehettem semmit. Bosszantó kiesés volt."

Az Ausztrál GP körről körre

6.00: Elindultak az autók a felvezető körre. Az idő Melbourne-ben borús, a nap nem is látszik, eső elképzelhető.

6.01: Juan Pablo Montoya megpördült a lassú körön, utolsóként kell rajtolnia.

6.02: Fisichella lefullasztotta kocsiját a rajthelyén, új felvezető kör. Az olasz a boxutca elejéről rajtol. Montoya visszafoglalta eredeti helyét.

Rajt: Button jól jött el, de Alonso még jobban, a spanyol majdnem belement hátulról a Hondába, mert elfékezte magát, de végül megúszta. Mögöttük a két McLaren majdnem kilökte egymást, Massa már az első kanyarban kiesett, Ferrarija összetört. Klien és Rosberg ollóba fogta a brazil kocsiját, a német-finn gépének hátsó szárnya is leszakadt, ő is kiállt. Fisichella megpördült az első kanyarban, de visszaállt.

Pontállások 3 GP után
Pilóta-vb:
1 F. Alonso Renault 28 pont
2 G. Fisichella Renault 14
3 K. Räikkönen McLaren 14
4 M. Schumacher Ferrari 11
5 J. Button Honda 11
6 JP. Montoya McLaren 9
7 R. Schumacher Toyota 7
8 N. Heidfeld BMW 5
9 J. Villeneuve BMW 5
10 F. Massa Ferrari 4
11 M. Webber Williams 3
12 R. Barrichello Honda 2
13 N. Rosberg Williams 2
14 S. Speed Scuderia Toro Rosso 1
15 C. Klien Red Bull 1

Konstruktőr-vb:
1 Renault 42 pont
2 McLaren 23
3 Ferrari 15
4 Honda 13
5 BMW 10
6 Toyota 7
7 Williams 5
8 Red Bull 1
9 Scuderia Toro Rosso 1

1. kör: Trulli és Coulthard összeakadtak, mindketten a pálya mellé kerültek, a Toyota meg is pörgött. Safety Car a pályán.

4: A SC elengedte a mezőnyt, Alonso sokkal jobban kapta el az újraindulást, és a célegyenesben meg is előzte Button, átvette a vezetést. Mögötte már Raikkönen is támadja Buttont, a 4. helyen Montoya és Webber is megelőzték Ralf Schumachert.

5: Montoya megelőzte Webbert is, Klien a falnak csúszott nagy erővel, és feladta. Alonso egy kör alatt 2,7 másodperc előnyt szerzett.

7: Alonso előnye már 4 mp fölötti, mögötte Button, Raikkönen, Montoya, Webber, R. Schumacher a sorrend, de a spanyol előnye elveszett, mert a SC újra a pályán.

8: Klien kiesésének helyén törmelékekkel teli a pálya, tisztítani kell. Az osztrák gépének eltörhetett az egyik kerékfelfüggesztése, ami a rajtkarambolnál sérült meg.

9: Bejött a biztonsági kocsi a boxba, Alonso az indulásnál tökéletesen jött el, szinte visszaszerezte a volt előnyét, Raikkönen az első kanyarban megelőzte Buttont, de még két kanyaron át csatáztak, össze is értek, de a finn megtartotta a második helyet. Montoya támadja Buttont. 11: A Toro Rossó-s Liuzzi könnyedén megelőzte Michael Schumachert a 8. helyért. A V10-es motorral futó gép könnyedén nyomta le a Ferrarit.

14: Alonsóra egyre jobban rámegy Raikkönen.

16: Raikkönen hibázhatott, mert gyorsan majdnem 6 másodpercre nőtt a hátránya. Fisichella már a 10. helyen hajt, hamarosan megelőzi a szenvedő M. Schumachert is.

17: Alonso már 7 mp-cel az élen, Raikkönen, Button, MOntoya, Webber, R. Schumacher, Heidfeld, Liuzzi, M. Schumacher, Fisichella a sorrend.

18: Montoya kiállt tankolni és kereket cserélni.

19: Button és R. Schumacher tankoltak, Fisichella szintén. Button csak Montoya mögé jött vissza, de mindannyian Michael Schumacher mögött vannak.

20: Alonso is a boxban járt.

21: Raikkönen vezet, de még nem volt tankolni. Barrichello Takuma Satót üldözi, akinek Super Agurija van. Raikkönen közben kijött tankolni, Webber maradt az élen.

22: A Toro Rossóval Liuzzi már a 4. helyen van.

23: Webber, Alonso, Heidfeld, Raikkönen, Liuzzi, M. Schumacher, Montoya, Button a sorrend. Webber autója lelassult, az ausztrál leparkolta a gépét a pálya mellett, és feladta.

25: Michael Schumacher már versenyképes időket fut, a Ferrari valószínűleg egykiállásos taktikán van. Heidfeld kiállt tankolni. Schumacher szintén üzemanyagot kapott, de túl kevés körre ahhoz, hogy ne kelljen még egyszer üzemanyagot felvennie.

26: Visszaállt a tankolások előtti sorrand az élen, Alonso vezet Raikkönen előtt, az előnye 13 másodperc. Mögöttük Montoya, Heidfeld, M. Schumacher, Button, Speed, R. Schumacher, Liuzzi, Villeneuve.

32: Ralf Schumacher gyorsan ment a boxban, és letöltötte a depóban az ezért kapott büntetést.


Klikk a képre!

33: Montoya lecsúszott a pályáról a célegyenesre fordító kanyarban, de visszajött, nem sokkal hátrébb MIchael Schumacher is, de a hétszeres bajnok odaverte a falnak a Ferrariját, és feladta a futamot.

34: Tankolt Alonso, Raikkönen és Montoya is, a finn kapott egy új első szárnyat is.

35: Alonso vezet a tankolások után, mögötte Heidfeld, majd Raikkönen következik.

37: Elenegedték a mezőnyt, a két lekörözött Midland Alonso mögött feltartotta a menőket, a spanyol nagy előnyt szerzett. A safety car újra a pályán, miután Liuzzi összetörte a Toro Rossót, keményen a falnak ütközött, ismét lassítani kell. Raikkönen és Ralf Schumacher is Heidfeld elé kerültek, a pályát takarítják.

39: Barrichello, aki a 10. helyen autózik a team rádióban: "Szenvedek, mint egy disznó".

40: Újraindult a mezőny, Alonso megint óriási előnyt szerzett, mert egy Midland feltartotta Raikkönent.

41: Alonso egy fél célegyenessel vezet köszönhetően a Midlandnek, amely ezzel tönkretette a versenyt. Raikkönen és R. Schumacher között kicsi a különbség, majd Montoya, Heidfeld, Button, Fisichella és Villeneuve az első nyolc.

44: Alonso előnye 6 másodperc az élen, és a leggyorsabb a pályán, még 13 kör van hátra, nem valószínű, hogy Raikkönen utol tudja érni.

46: Montoya majdnem lesúrolta a falat az utolsó kanyarból kijövet, lefutott a pályáról, és feladta a versenyt.

48: Kilenc körrel a vége előtt Alonso biztosan vezet Raikkönen előtt, hét másodperccel. Ralf Schumacher magabiztosan halad a Toyotával a harmadik helyen. Heidfeld, Button, Fisichella, Villeneuve, Barrichello a sorrend.

51: A Renault technikai igazgatója, Pat Symonds fogja a fejét a boxban, Alonso egy kicsit visszavette a tempót.

53: Fisichella támadja Buttont az ötödik helyért.

54: Alonso előnye 7 másodperc, Raikkönen keményen jön, de már csak három kör van hátra.

55: Raikkönen megint hozott 1,5 másodpercet.

57: Alonso nyert, Raikkönen a második. Ralf Schumacher bejött harmadiknak. Button motorja az utolsó kanyarban füstölt el nagy lángcsóvával, 20 méterrel a cél előtt kellett föladnia az ötödik helyről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.