Raikkönen lemondott a vb-ről

2006.05.16. 10:48
"A Renault vagy a Ferrari lesz a bajnok, én megpróbálok megnyerni néhány futamot" - nyilatkozta Kimi Raikkönen. A finn Forma-1-es pilóta csapata, a McLaren-Mercedes vezetői szintén módosították céljaikat.
Feladta az idei világbajnokságot Kimi Raikkönen. A McLaren-Mercedes pilótája kijelentette, nincs esélye megszerezni a vb-címet, mert nem elég jó a kocsija, így azt a riválisok egyike, Fernando Alonso vagy Michael Schumacher nyeri meg.

Nem jó a kocsi

#alt#
Raikkönen feladta (fotó: AFP)
"Ha nincs jó autód, sehová nem juthatsz. A világbajnokságért a Ferrari és a Renault harcol, mert mindig befejezik a versenyeket és minden pályán van esélyük nyerni, vagy legalább dobogóra kerülni" - nyilatkozta Raikkönen az autosport.com-nak.

A tavalyi vb-második pilóta az idei hat futamon kétszer végzett a pódiumon, egyszer harmadik, egyszer második lett, az elsőre sosem volt esélye. A pontversenyben harmadik, de a vezető Alonso épp kétszer annyit gyűjtött, mint ő, 54-et. Egy éve a szezon hasonló szakaszában öttel kevesebb, 22 egység volt a lemaradása, de annak ellenére, hogy hat további versenyt megnyert, sansza sem volt befogni Alonsót.

Az istálló sem számít sokra

A finn pilóta idei céljai tizenkét versennyel a sorozat vége előtt módosultak: "Szeretnék megnyerni néhány futamot. Vagy legalább megpróbálni."

Raikkönen véleményével csapatvezetői is megegyeznek. Martin Withmars igazgató szerint "javítani kell az autón, a világbajnokságot pedig elfelejteni".

Gyenge a Mercedes-motor

Ön szerint van-e esélye Raikkönennek a vb-címre?

Az MP4/21-es gép az élcsapatok kocsijai közül utolsóként készült el. A Mercedes-motor az első két teszthétben csapnivaló volt, a német gyárnak új V8-ast kellett terveznie és építenie. Az idénynyitó Bahreini GP és a malajziai futam után úgy tűnt, a módosított az egyik legjobb erőmű lesz, de azóta kiderült, nem elég erős, valószínűleg teljesítményét a megbízhatóság javára csökkentették.

Dennis elengedte a legjobb mérnököt

A kasztnival is vannak gondok, minden bizonnyal hiányzik Adrian Newey szakértelme. A zseninek becézett aerodinamikai mérnököt, akinek autói hat vb-t nyertek, múlt ősszel elengedte a Red Bull Racinghez Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke.