Tömegbalesetek után nyert Schumacher Indianapolisban

2006.07.02. 20:45
Michael Schumacher győzött az Amerikai Nagydíjon, ami két nagy karambollal indult. A rajt után Nick Heidfeld BMW-je többször borult, a két McLaren egymást ütötte ki. A Ferrarik simán nyertek, Fernando Alonso szenvedett, csak ötödik lett, így hat ponttal csökkent vb-előnye.
Kettős győzelmet szerzett az Amerikai Nagydíjon a Ferrari: Michael Schumacher győzött, Felipe Massa második lett. A tavalyi botrányos futam nem ismétlődött meg, a Michelin abroncsai is bírták a küzdelmet, bár a Bridgestone ezúttal is jobbnak bizonyult.

Montoya okozhatta az egyik karambolt

Az Amerikai GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:34:35.199
2 F. Massa Ferrari + 7.984
3 G. Fisichella Renault + 16.595
4 J. Trulli Toyota + 23.604
5 F. Alonso Renault + 28.410
6 R. Barrichello Honda + 36.516
7 D. Coulthard Red Bull + 1 laps
8 V. Liuzzi Toro Rosso + 1 kör
9 N. Rosberg Williams + 1 kör
Nem értek célba
10 R. Schumacher Toyota + 10 kör
11 C. Albers Midland F1 + 36 kör
12 J. Villeneuve BMW + 50 kör
13 T. Monteiro Midland F1 + 62kör
14 T. Sato Aguri + 67kör
15 J. Button Honda + 70 kör
16 K. Räikkönen McLaren + 73kör
17 N. Heidfeld BMW + 73 kör
18 JP. Montoya McLaren + 73 kör
19 M. Webber Williams + 73 kör
20 S. Speed Toro Rosso + 73 kör
21 C. Klien Red Bull + 73 kör
22 F. Montagny Aguri + 73 kör

A rajt nem zajlott simán, az első kanyarokban két tömegbaleset is történt, amelyekben összesen nyolc pilóta adta fel a versenyt. A legdurvábban Nick Heidfeld búcsúzott, autója összeért Jenson Button gépével, a BMW felborult, többször megpördült a levegőben, majd a kavicságyban állt meg. A német pilótának semmi baja nem lett.

A karambolt, amiben a BMW totálkárosra tört, valószínűleg Juan Pablo Montoya indította, amikor hátulról belement csapattársa, a szintén mclarenes Kimi Raikkönen kocsijába. Ők ketten is feladták a futamot.

Fisichella leverte Alonsót

A biztonsági autós pediódus után a remekül indult Felipe Massa vezetett a kicsit beragadó Michael Schumacher előtt, mögöttük a két Renault-val. A kékek közül Fernando Alonso volt előrébb, de Giancarlo Fisichella sokkal gyorsabbnak bizonyult, és hamarosan el is ment márkatársa mellett. A vb-címvédő Alonso szenvedett, egészen a hatodik helyeig esett vissza a verseny folyamán.

Az élen az első tankolásnál megtörtént a várt helycsere,a boxból Schumacher Massa elé jött vissza, és az élen is maradt a befutóig. Massa megszerezte a második posztot, Fisichella a harmadikat.

Trulli volt a verseny embere

Negyedikként, szenzációs vezetéssel, egytankolásos taktikával a toyotás Jarno Trulli futott be, ráadásul a depóból rajtolt. Így is megelőzte Alonsót, aki Ralf Schumacher kiesése miatt lehetett ötödik. Nyolcadik helyével a Toro Rosso-pilóta Vitantonio Liuzzi az istálló történetének első pontját szerezte. A nagydíjat mindössze kilenc autó fejezte be.

Karrierje 87., idei harmadik futamgyőzelmével Michael Schumacher 25-ről 19 pontra csökkentette hátrányát a vb-összetettben.

A következő versenyt két hét múlva Franciaországban rendezik.

Alonso nem izgul - az élpilóták nyilatkozatai
Michael Schumacher: "Csodálatos hétvége volt, az autó remekül működött. A vb-harcban óriásit léptünk előre, hat pontot hoztunk. Nagyon örülök, főleg, hogy Németország csapata is győzött pénteken, és elődöntőt játszhat a futball-világbajnokságon."

Felipe Massa: "Életem legjobb eredménye ez a második hely. Fantasztikusan rajtoltam, a reakcióidőm remek lehetett, Michael elé kerültem. Boldog vagyok, hogy a dobogóra állhattam."

Giancarlo Fisichella: "A Bridgestone abroncsok gyorsabbak voltak a mi Michelinjeinknél, képtelen voltam a Ferrarival tartani a lépést. A harmadik hely rendben van, ennél többet nem hozhattam, örülök neki."

Fernando Alonso: "Az egész hétvégén nem ment az autó, problémáink voltak, az ötödik hely volt a maximum. A 19 pont még kényelmes előny, remélem, Franciaországban tudom növelni. Nem izgulok."

Az Amerikai GP körről körre

19.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Massa remekül kapta el a rajtot, Alonso szenzációsan. A brazil vezetett az első kanyarba menet mögötte Michael Schumacherrel, aki a hétszeres világbajnokkal vívott nagy csatát, de végül nem tudott a Ferrari elé kerülni. Mögöttük tömegbaleset, mindkét McLaren kiesett.

Két baleset is történt, az egyikben Nick Heidfeld BMW-je felborult, többször pörgött a levegőben, biztonsági kocsi a pályán.

Rengetegen kiestek, mintegy hat-nyolc autó. Huszonkettőből tizenöt autó maradt, de Jenson Button Hondája sem bírta, így nyolcan búcsúztak. Senki nem sérült meg az ütközésekben. Talán Montoya indította el a középmezőny karambolját, amikor hátulról meglökte Raikkönen kocsiját. Nehéz viszont pontosan megítélni.

6. kör: A biztonsági autó elengedte a mezőnyt. Massa, Schumacher, Alonso, Fisichella az élen, de az első kanyarban Szato és Monteiro ütköztek össze.


Tekintse meg képeinket!

9: Mindketten tudták folytatni a versenyt, de a Midlandről rengeteg alkatrész lehullott.

10: A Ferrarik már négy másodperccel vezetnek, Massa nem egészen eggyel van M. Schumacher előtt. Alonso és Fisichella a harmadik helyért küzdenek.

11: Monteiro feladta a versenyt a boxban, már csak 13 autó van versenyben. Barrichello, R. Schumacher, Villeneuve, Trulli vannak a 4-8. helyeken. Mögöttük Rosberg, Coulthard, Liuzzi, Albers, Szato következik. A többiek kiestek.

14: Fisichella könnyedén előzte meg a célegyenesben Alonsót, a világbajnok autója rengeteget csúszkál.

15: Barrichello az ötödik helyen támadja Alonsót.

19: A Ferrarik már tíz másodperccel vanna Fisichella előtt, a piros kocsik között 1,5 másodperc a különbség. Fisichella harmadik, Alonso negyedik a nyakán Barrichellóval, Ralf Schumacherrel és Villeneuve-vel.

20: Fisichelláé a leggyorsabb kör, először ment jobbat, mint a Ferrarik.

23: Villeneuve BMW-je elfüstölt, a kanadai leparkolt a pálya mellett, és feladta a versenyt. Már csak 11 autó van versenyben. Nico Rosberg jött föl nyolcadiknak.

28: Michael Schumacher kezdte meg a tankolásokat, rögtön utána érkezett Fisichella is.

29: Jött Massa is, de utána csak Michael Schumacher mögé tudott visszajönni a versenybe. Élre állt a hétszeres világbajnok, a Ferrari ügyesen megoldotta a helycserét.

30: Alonso is benzint kapott.

38: Jarno Trulli a harmadik helyen áll, még nem volt tankolni, a boxból kezdte a versenyt. Fisichella-Alonso a 4-5. helyen.

39: Trulli kijött tankolni és gumiért.

43: A Ferrarik közül Schumacheré van az élen, mintegy négy másodperccel vezet Massa előtt. Fisichella 12-vel van lemaradva a brazil mögött. Jarno Trulli a hetedik helyen remek időket megy, és már nem fog kijönni tankolni, míg az élpilóták igen.

50: M. Schumacher, Massa, Fisichella, Alonso, R. Schumacher, Barrichello, Trulli a sorrend.

51: Massa másodszor a boxban. Harmadiknak jött vissza.


52: Fisichella is tankolt újra, Ralf Schumacher szintén. Az olasz Renault-s Trulli elé jött vissza, épphogy.

53: Michael Schumacher másodszor kapott üzemanyagot, tökéletesen. Simán visszajött az első helyre.

55: Alonso is letudta második cseréjét, de csak a hatodik helyre tudott visszajönni, Ralf Schumacher mögé.

58: M. Schumacher, Massa, Fisichella, Trulli, R. Schumacher, Alonso, Barrichello, Coulthard a sorrend.

63: Ralf Schumacher kocsija lelassult, a német a boxba ment, és feladta. Liuzzi feljött nyolcadiknak, Alonso ötödiknek.

73: Michael Schumacher könnyedén nyerte karrierje 87. versenyét. A Ferrari kettős győzelmét Felipe Massa biztosította be. Fisichella harmadik, Trulli negyedik, Alonso ötödik.