Hamilton: Őrület, hol tartok

2007.06.18. 13:16
A Forma-1-es világbajnokság esélyese lett az Amerikai Nagydíj után Lewis Hamilton, de legnagyobb ellenfele, csapattársa, Fernando Alonso szerint ő is ugyanolyan favorit. A kétszeres világbajnok Indianapolisban azt akrta, engedje őt el az újonc, de a McLaren nem ment bele.

Tíz ponttal vezeti a vb-t Lewis Hamilton indianapolisi győzelme után, de nem akar arra gondolni, hogy világbajnok lehet. Az újonc vasárnap hetedik futamán másodszor nyert, beérte csapattársát, Fernando Alonsót az idei sikerek számában.

"Reálisan gondolkoztam, nem számítottam semmire, csak jól akartam szerepelni, megbízhatóan végezni a dolgom, de ezt sosem gondoltam volna. Azt hittem, talán egyszer dobogóra állhatok, erre hétből hétszer sikerül. Őrület. Nehezen hiszem el, és nem hiszem, hogy bárki is számított erre, én végképp nem" - idézte Hamiltont az autosport.com.

A sajtótájékoztatón az újságírók feltették, a 22 éves tehetség a világbajnokság esélyese lett. Két olyan pályán szedte össze előnyét, ahol előtte sosem vezetett.

"Elképzelhető a vb-győzelem, de még nagyon nagyon korai erre gondolni, és reménykedni benne. Kiegyensúlyozottan kell versenyeznünk, továbbra is nyernünk, annyi pontot szerezni, amennyit csak lehet" - hárította el a kérdést, bár kétségtelen, jelenleg ő a favorit.

Alonso szerint nem. "Meglepett engem Hamilton, de mindenki mást is, főleg hogy vezeti a bajnokságot. Magabiztos vagyok viszont, még csak hét futamon vagyunk túl, van még tíz, és a vb a végén fog eldőlni."

Az indianapolisi rajt után Hamilton 4-5 másodpercre elhúzott Alonsótól, a spanyol az első kerékcsere után egyértelműen gyorsabb lett, egyszer előzéssel is próbálkozott. Az angol kivédte a támadást, újraépítette 2-2,5 másodperces előnyét, és nem engedte közel magához a spanyolt. Alonso ennek ellenére úgy gondolja, a futamon ő volt a gyorsabb.

"Tényleg úgy gondolom, hogy egy kicsit gyorsabb voltam. Amikor egy másodpercnyire követsz valakit, az azt jelenti, gyorsabb vagy, hiszen nem könnyű folyamatosan ennyire közel menni a másik autóhoz."

Az előzési próbálkozás után Alonso a boxfal felé húzott, a sajtó szerint azért, hogy egyértelműsítse, ő a jobb, és engedjék előre.

Martin Withmars McLaren-igazgató szerint ez Hamiltonnak szólt, de abban egyet ért, hogy a világbajnok frusztráltsága okozta.

"Lewisnak jelzett, a pilóták sokszor csinálják ezt. Mindegyikük szeretné, ha elengednék, amikor úgy érzik, gyorsabbak az előttük lévőnél. Mindkét autónkkal abszolút sportszerű taktikát követtünk."

A Monacói GP-n felmerült, az istálló Alonsót segíti, a kanadai futam előtt Hamilton azt mondta, ez nem igaz, utána csapattársa nyilatkozott úgy, az angolt nyomja inkább a menedzsment.

A vasárnapi sajtótájékoztatón a címvédő mosolyogva magyarázta, miért mozdult a boxfal felé.

"Már régóta követtem Hamiltont, a sisakom, az overallom, az autóm poros lett a karbon fékektől. Meg fel is hevült a kasztni, a fékjeim, ezért néha megpróbáltam kimozdulni a szélárnyékból, hogy lehűtsem."

Alonsótól nem meglepő az ilyen reakció. Két éve Kanadában Renault-s márkatársa, Giancarlo Fisichella mögött haladt, amikor a rádión azt követelte Flavio Briatore csapatfőnöktől, utasítsa az olaszt, hogy engedje el őt. "Előzd meg" - üzente Briatore, és kétségtelen, a McLarentől is ezt a választ kapta volna.