Nem a legtöbb futamot nyerő az F1-bajnok

2009.03.20. 20:25 Módosítva: 2009.03.20. 20:28
A Nemzetközi Automobil Szövetség kedden hirdette ki, hogy az a pilóta nyeri a világbajnoki címet, aki a legtöbb futamgyőzelmet gyűjti. Az új szabályt a csapatok megvétózták, ha mindenki beleegyezik, 2010-ben már nem a pontszám dönt.

Idén nem változik a Forma-1-es pontszámítás, és az új győzelmi szabályt nem most, hanem jövőre léptetné érvénybe a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), de csak abban az esetben, ha azt minden csapat támogatja.

A FIA kedden hirdette ki, hogy az a pilóta nyeri a világbajnoki címet, akinek a legtöbb futamgyőzelme van, és nem feltétlenül az, aki a legtöbb pontot gyűjti az idényben.

A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) ezt ellenezte, és péntek délután jelezte: kéri a szabály hatályon kívül helyezését, mert álláspontja szerint azt túl későn hozták meg az illetékesek, hiszen a szezon jövő vasárnap kezdődik. Azóta több jelenlegi és volt pilóta bírálta a FIA rendelkezését.

A FIA jövőre is csak akkor tudná keresztülvinni elképzelését, ha az istállók a módosításba beleegyeznek. A nemzetközi szövetség ugyanis a futamgyőzelmeket többre értékelné, mint a szezon során szerzett összpontszámot.

A Nemzetközi Automobil Szövetség keddi tanácskozásán arról döntött, hogy a futamelsőségek egyenlősége esetén rangsorolna a viadalokon szerzett összpontszám. Ugyanakkor az egyes futamokon belül maradna a régi szisztéma, amely szerint az első hely 10, a második 8, a harmadik 6 pontot ér, majd egyesével csökkenve a negyedikért 5, a nyolcadikért pedig 1 pont jár.

A FOTA március 5-i, genfi ülésén a résztvevők azt javasolták, hogy a csapatok a győzelemért 12, a második helyért 9, a harmadikért pedig 7 pontot kapjanak. A negyediktől nyolcadik pozícióig (5-től 1-ig) járó pontok nem változtak volna. Ezt az ötletet sem fogadták el. Az új rendszer alkalmazása esetén a 2008-as világbajnok nem Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), hanem Felipe Massa (Ferrari) lett volna. A brit vb-győztes öt futamgyőzelemmel lett világbajnok tavaly, a brazil hatot nyert. A mostani halasztással mindkét fél időt nyert, és van rá mód, hogy közelítsék az álláspontokat.

A 2009-es világbajnokság jövő vasárnap, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.