Szerdán tárgyalják a McLaren ügyét

2009.04.28. 17:45

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Világtanácsa szerdán Párizsban tárgyalja a Forma-1-es McLaren-Mercedes „hazudozási-ügyét”. Az istálló a szezonnyitó ausztrál GP-n megtévesztette a versenybírókat, ezért a vb-címvédő Lewis Hamiltont és a csapatot utólag kizárták a versenyből.

Hírügynökségi értesülések szerint súlyos pénzbüntetés, sőt végső esetben akár a világbajnokságból való kizárás is várhat a wokingi istállóra a történtek miatt. Az is előfordulhat, hogy csak Hamiltont tiltják el, ebben az esetben a tartalék spanyol Pedro de la Rosa foglalhat helyet az ezüstszínű Mercedes volánja mögött. A tárgyaláson Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke képviseli az istállót. "Egyedül leszek: úgy döntöttünk, hogy nem szépítjük az ügyet, s ennek következtében talán a döntés is hamarabb megszületik" - fogalmazott Whitmarsh.

A McLaren sztárpilótája a március 29-i melbourne-i futamon a negyedik helyen ért célba az olasz Jarno Trulli (Toyota) mögött, akit azonban nem sokkal a viadal után visszasoroltak, mert akkor előzte meg Hamiltont, amikor a biztonsági autó a pályán volt. Trulli azzal védekezett, hoyg riválisa hozta olyan helyzetbe, hogy nem tudott mást tenni. Érvelését először nem fogadták el, mivel a McLaren és a brit pilóta is ennek ellenkezőjét állította. Az ügyet négy nappal később tárgyalták újra, a döntnökök meghallgatták a Hamilton és csapata közti rádióbeszélgetéseket, melyek alapján bebizonyosodott Trulli igaza. A brit versenyzőt és csapatát ezek után kizárták az Ausztrál Nagydíjról. Hamilton bocsánatot kért, majd egy nappal később Whitmarsh felfüggesztette állásából Dave Ryan sportigazgatót, mert őt tette felelőssé a történtekért. (MTI)