Massa-füles indította a Renault-balhét?

2009.09.02. 00:02
A Nelsinho Piquet szándékos karambolját feltételező újságíró állítja, a ferraristól tud a Szingapúrban történtekről. A Ferrari cáfol, az érintettek nem beszélnek, Bernie Ecclestone a Renault F1-es jövőjéért aggódik az egyre bonyolultabb botrányban.

”Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) átfogó nyomozást indított a Renault-feltételezések miatt. Nem tudom, hogy igazak-e vagy sem, de ha igen, nagy bajban Piquet is. Az egész nagyon furcsa, fogalmam sincs, mi az igazság. De ha valami bebizonyosodik róluk, annak súlyos következményei lesznek. A helyzet komoly, de hátha csak egy pletyka, mert Nelsinhót dühíti, hogy kirúgták” – nyilatkozta az autosport.comnak Bernie Ecclestone a Renault-ügyről kedden.

A szervezet azóta nyomoz, hogy hétvégén az O Globo című brazil lap azt írta, bizonyítéka van rá, a francia csapat főnöke, Flavio Briatore a tavalyi Szingapúri GP-n kényszerítette Nelsinho Piquet-t, törje össze az autóját, hogy csapattársa, Fernando Alonso élre kerülhessen. A baleset után a spanyol megnyerte a versenyt, de komolyan senki nem gondolta, a szerencsén kívül másnak köze lett volna a sikeréhez.

Az FIA nem közölte, mi a vizsgálat alapja, de a gazzetta.it állítja, az O Globo újságírója, a cikk szerzője, Reginaldo Leme Felipe Massára hivatkozik. ”Massa a napokban háttérbeszélgetésben árult el részleteket. A futam után megkereste Briatorét, azzal vádolta, ami történt, nem volt véletlen, megtervezték. Több pilótának is eszébe jutott ez, Massa feltételezése az FIA érdeklődését is felkeltette, főleg, hogy vannak tanúk, akik Briatore ellen vallanának” – idézte Lemét a Gazzetta.

Az olasz lap szerint a Ferrari azonnal cáfolta, hogy Massának bármi köze lenne az egészhez. Eddig úgy tűnt, Piquet a kulcsfigura, aki augusztusi kirúgása miatt tálalhatott ki, de Leme szavai ennek ellentmondanak.

Ha az FIA valóban bizonyítékot talál a csalásra, legsúlyosabb esetben kizárhatja a Renault-t a Forma-1-ből. Ecclestone állítja, erre lehet, hogy szükség sem lesz, mert a franciák maguktól távozhatnak.

”A balhéra most egyáltalán nincs szükségünk. A Renault-t biztosan bosszantja az eset. Fenn áll a veszélye, hogy elhagyják a Forma-1-et, úgy értem, nem biztos, de megtörténhet” – mondta Ecclestone a The Timesnak.

Tavaly decemberben a Honda, augusztusban a BMW jelentette be, kiszáll a Forma-1-ből, télen a Renault és a Toyota távozása is felmerült, de cáfolták, idénre maradtak.

Nem tudni, mi fog történni, mert a Renault-ügynek egyetlen szilárd pontja sincs, sem a csapat, sem Briatore, sem Piquet nem szólalt meg, és az FIA sem közölt semmi konkrétumot.