Az Audi szívatta a 4 hengeressel az F1-et

2011.07.01. 11:48

Elárulta a Red Bull-főmérnök Adrian Newey, hogy a Forma-1 azért tervezett közel egy éven át soros négyhengeres motorokkal 2013-tól, hogy az Audi beszálljon a sorozatba.

"Az Audi miatt belementünk, hogy 2013-tól soros négyhengeres turbóval induljunk, azt mondták, ha így lesz, jönnek a Forma-1-be" - idézte Newey-t a BBC. A németek viszont nem rég egyszerűen meggondolták magukat: "De aztán úgy gondolták, mégsem bajlódnak az F1-gyel, mi meg ottmaradtunk a négyes motorral".

A soros négyes turbó senkinek nem tetszett, Bernie Ecclestone a hangját, a Ferrari a méretét, illetve a hengerek számát, a Cosworth és a Mercedes a fejlesztési költségeket kifogásolta, ennek ellenére a jelenlegi összes F1-motorgyártó - Ferrari, Mercedes, Renault, Cosworth - elkezdte építeni.

A héten aztán végleg megállapodtak, hogy a négyhengeres megy a kukába, V6 turbó lesz, de csak 2014-től, mivel jelentős fejlesztési időt pazaroltak el a négyhengeresre. Nem beszélve a pénzről. (A FIA szerint egy ötödik gyártó is elkezdte tervezni, ez valószínűleg az Audi volt, de akár más is lehetett.)

"A soros négyes semmiképp nem jó választás, nem lehet igazán jól beszerelni, a V6 sokkal kedvezőbb megoldás, ez lesz három év múlva" - mondta Newey.