Kemény szavak: totális váltás jön a Ferrarinál

2014.09.09. 15:52

Pénteken már keringett Monzában, hogy hamarosan lemond a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo, aztán hétvégén ő és a csapatfőnök Matteo Mattiacci is cáfolta mindezt. Csakhogy most megszólalt a Ferrarit birtokló FIAT elnöke, Sergio Marchionne, és nem úgy néz ki, hogy Montezemolónak nagy jövője lenne a cégnél. Nem mondta, hogy az elnöknek mennie, csak az alábbiakat.

"Csupán azt mondom, hogy bizonyos dolgokat helyre kell tennünk. Egy része a feladatunknak, hogy autókat adjunk el és eredményeket mutassunk fel, a másik, hogy nyerő Ferrarit indítsunk a Forma-1-ben. Ezen nem lehet vita, az elvárás teljesen nyilvánvaló. Mást nem fogadhatunk el. Nem akarom az embereinket hetedik meg tizenkettedik helyen látni. Ez nekem nem kell és a FIAT-nak sem" - idézte a Gazzetta dello Sport Marchionnét.

Az Olasz GP-n a Ferrari Alonso alatt lerobbant, Raikkönen a kilencedik lett vele.

"A Ferrarit ebben a helyzetben látni, úgy, hogy a világ legjobb pilótái vezetik, kiváló emberek dolgoznak a garázsában, különösen képzett mérnökökkel, ilyen nincs. 2008 óta nem nyertünk semmit" - mondta a legnagyobb főnök, és hogy mindenkit dicsért az istállónál Montezemolo és embere, Mattiaccin kívül, árulkodó.

A csapatot 2008 eleje óta Stefano Domenicali vezette, pocsékul, őt csak idén áprilisban rúgta ki Montezemolo, és tette a helyére Mattiaccit, egy teljesen F1-en kívülálló embert. Az istállónál öt hónap alatt semmi nem változott.

Montezemolo a képen épp Marchionnéval beszélget, pár éve
Montezemolo a képen épp Marchionnéval beszélget, pár éve

Marchionnét az is dühíti, hogy - úgy gondolja -, Montezemolo kiskirálynak gondolja magát a Ferrarinál.

"Luca jóbarátom, de olyanokat hallok tőle, amiket én magánemberként sem mondanék, nem hogy elnökként. Igen, én is szükségesnek tartom magam a cégnél, ám tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a vállalatot szolgálom. Hogy is viselkedhetnék úgy, mintha a szabályok fölött állnék, mintha fölötte lennék a cég és az elnök közötti kötöttségnek? Butaság lenne, sosem tennék ilyet."

A Ferrari utcai eladásai meggyőzőek világszerte, Amerikában köszönhetően épp Mattiaccinak, de a versenyzésben eddig nem érvényesül a tapasztalata. Nem is véletlen, hogy Ross Brawnt látják sokan a helyén, akinek technikai szakértelmével megindult felfelé az istálló az F1-ben 15 éve. A lejtmenet akkor kezdődött, amikor ő 2006 végén kiszállt. Egy év múlva Raikkönennel - és szerencsével - még nyertek, aztán egy konstruktőr-vb-t még mindig sikerült összehozni, azóta semmit.

"A Ferrarinak nem csak az üzleti eredmények fontosak, hanem a győzelem is. Az utóbbi hat évben pokolian szenvedünk, még úgy is, hogy nálunk vannak a legjobb pilóták. Fernando és Kimi mindketten világbajnokok. Szörnyen csalódott vagyok, nem mehet így tovább. Már régóta nézzük mindezt, és ez így nagyon nincs jól" - fejezte be Marchionne, akinek utolsó mondatát úgy is fordíthatnánk, betelt a pohár.