Räikkönen-dráma, elgázolta egyik szerelőjét a kerékcserénél, Vettel nyert

2018.04.08. 21:11

Sima Ferrari-győzelem Vettellel, óriási Ferrari-dráma Räikkönennel, röviden ez volt a Bahreini Nagydíj, amit a német kvázi rajttól célig vezetve nyert meg. Az első helyet csak a kerékcserék idejére veszítette el, leginkább Lewis Hamilton miatt, aki csak a 9. helyről rajtolhatott, így más stratégiával engedték útnak.

Vettel a rajttól remekül eljött, mellette Räikkönen viszont beragadt, Bottas legyorsulta és megelőzte őt az első kanyarban. A mezőnyben tömegjelenetek voltak, Hamilton koccanz Verstappennel, és a Red Bull defektet kapott. Miközben igyekezett vissza a depóba, csapattársa, Daniel Ricciardo a negyedik helyről lehúzódott a pályáról, és feladta. Az RBR nagyon gyorsan leírta magát, mert a holland autója is tönkrement, ő a differenciálmű hibája miatt állt ki. Ricciardónál letiltott a motorelektronika, tragikusan alakult a versenyük.

Az élen Vettel, Bottas, Räikkönen sorrendben haladtak a kocsik, Hamilton nagyon gyorsan felzárkózott mögéjük, majd amikor az első hármas kiment kerékcserére körökön át vezetett is.

Vettellel viszont nem bírt, a német a 26. körben megelőzte az élen fáradt gumikkal szenvedő Hamiltont, majd az angol is letudta a kerékcseréjét.

Räikkönen a 36. körben már másodszor állt ki új gumikért, de lecsapott rá a balszerencse: túl hamar kapott zöld jelzést, elindult, és bal hátsó kerekével elkapta az épp kerékcserét végző szerelő lábát. Nagyon durva baleset volt, a videón jól látszik, mi történt, de csak óvatosan nézzék.

A Ferrari néhány métert még ment, majd megállt a depó közepén, a kerék nem került fel rendesen. Räikkönen kiszállt, és visszagyalogolt a garázsba. A szerelőt elsősegélyben részesítették, kórházba vitték, a lába biztosan eltört, és más lábsérülései is lehetnek. A Ferrarit a leintés után 50 ezer dollárra büntették a hibáért.

Az élenállókat mindez nem zavarta meg, Bottas másodiknak, Hamilton harmadiknak jött fel, a szenzációs Pierre Gasly pedig negyediknek a Toro Rosso-Hondával.

Vettelnek 7 másodperc előnye volt Bottas előtt, a finn elkezdte ledolgozni, és két körrel a vége előtt 1 másodpercen belülre került, próbálkozhatott az előzéssel. De csak egy lehetősége volt, az utolsó körben kinézett Vettel mögül, de nem volt elég közel, nem is próbált bebújni a Ferrari mellé.

Vettel simán lehozta az utolsó kört, és megnyerte a szezon második futamát is: 2/2.

Bottas szoros második, Hamilton nyugodt harmadik lett, Gasly megszerezte a Hondának a legjobb eredményét a negyedik hellyel: a japánok visszatérésük óta eddig csak ötödikek tudtak lenni, még a McLarennel.

Magnussen hasonlóan nagyszerű ötödik helyet szerzett a Haas-Ferrarinak, Hülkenberg és a Renault is elégedett lehet a hatodikkal, a hetedik viszont csalódás az immár McLaren-Renault-s Alonsónak. Vandoorne, Ericsson és Ocon zárták a tizet, vagyis a pontszerző helyeket.

Hármuk közül a 9. helyezett svéd teljesítménye a nagy, a Sauber-Alfától senki nem várt pontszerző helyet az ausztráliai utolsó helyek után.

A bajnokságot Vettel hibátlan 50 ponttal vezeti, Hamilton ahhoz képest, hogy csak két futamon vagyunk túl, elég nagy hátrányban van, 33 ponttal áll. Bottasnak 22, Alonsónak 16, Räikkönennek 15 pontja van.

Egy hét múlva Kínai GP.

Bahreini Nagydíj, Szahír (57 kör, 308,238 km, a pontszerzők):




  1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:32:01.940 óra
  2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 0.699 másodperc hátrány
  3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 6.512 mp h.
  4. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 1:02.234 perc h.
  5. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:15.046 p h.
  6. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:39.024 p h.
  7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1 kör h.
  8. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 1 kör h.
  9. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) 1 kör h.
10. Esteban Ocon (francia, Force India) 1 kör h.
pole pozíció: Vettel

    A vb-pontversenyek állása 2 futam után (még 19 van hátra):
   
    Pilóták:
  1. Vettel 50 pont
  2. Hamilton 33
  3. Bottas 22
  4. Alonso 16
  5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 15
  6. Hülkenberg 14
  7. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 12
  8. Gasly 12
  9. Magnussen 10
10. Max Verstappen (holland, Red Bull) 10
11. Vandoorne 6
12. Ericsson 2
13. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 1
14. Ocon 1

    Gyártók:
  1. Ferrari 65 pont
  2. Mercedes 55
  3. McLaren 22
  4. Red Bull 20
  5. Renault 15
  6. Toro Rosso 12
  7. Haas 10
  8. Sauber 2
  9. Force India 1