Kimi Räikkönen óriási körrekorddal a pole-ban minden idők egyik legjobb időmérőjén

GettyImages-1025792642
2018.09.01. 16:13

Hihetetlen időmérőn dőlt el a pole-pozíció Monzában: a Q3-ban hatszor dőlt meg a pályacsúcs és hatszor változott a vezető pilóta kiléte. 8 év után újra Ferrari-pilótáé az első rajtkocka Olaszországban – Kimi Räikkönen mögül Sebastian Vettel indulhat, a harmadik helyet Lewis Hamilton szerezte meg.  

Amint elkezdődött a Q1, az összes autó a pályára gurult, senki sem akart kockáztatni egy esetleges zápor miatt, még a két Ferrari és a két Mercedes is hétvége legpuhább keverékén, a szuperlágy abroncsokon volt kint a pályán.

Sebastian Vettel hamar meg is szerezte a vezetést egy 1:20.542-es idővel, mögötte szorosan következett Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton – csak ők hárman értek el 1:21-nél jobb időt. A negyedik helyre Daniel Ricciardo jött fel, megelőzte az egész hétvégén szenvedő Valtteri Bottast, aki nyolc tizedet kapott Vetteltől. Max Verstappen, aki csapattársához hasonlóen szintén megkapta az új Renault-motort, a hatodik lett.

A 7. helyes Esteban Ocon végzett a régi-új Force Indiával, Sergio Perez viszont csak a 16. lett, miután a csapata nem küldte ki a pályára:

0,001 másodperccel maradt el a 15. Romain Grojean ideje mögött.

Nem jutott a Q2-be a két Sauber sem, ellenben Fernando Alonso, illetve kisebb meglepetésre a két Williams is sikeresen kvalifikálta magát a következő körbe. A kiesők: Sergio Perez, Charles Leclerc, Brendon Hartley, Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne.

A Q2-ben szintén nagy volt a hajtás, mindenki próbált minél előbb gyors kört teljesíteni. Először Grosjean ért célba, őt követte Gasly, majd jött Lewis Hamilton egy 1:19.798-as abszolút leggyorsabb idővel. Räikkönen erre nem tudott érdemben reagálni, Vettel viszont minimális különbséggel, de átvette a vezetést a Q2 közepén.

Verstappen negyedikként ment tovább Bottas és Grosjean előtt, illetve Ocon, Stroll, Sainz és Gasly is kvalifikálta magát a Q3-ba. Különösen Stroll érdemel dicséretet, a kanadai pilóta idei legjobb teljesítményét nyújtja. A másik Williamsszel Szirotkin a 12. lett.

Alonso és Magnussen egymást ütötték el a továbbjutástól, miután az utolsó mért körükön elkezdtek egymással versenyezni és kölcsönösen feltartották a másikat. A

HÜLKENBERG ÉS RICCIARDO PEDIG A MOTORBÜNTETÉSük MIATT MÉG CSAK MÉRT IDŐT SEM MENTek A Q2-BEN.

A Q3-ban igazi tűzijátékot rendeztek az élcsapatok: Vettel rögtön pályacsúccsal kezdett, amit azonnal megdöntött Räikkönen, majd pár másodperc múlva Hamilton. Az első körök után így nézett ki a top3:

  • Hamilton – 1:19.390
  • Räikkönen – 1:19.459
  • Vettel – 1:19.497

Bottas majd' hat tizedet kapott a csapattársától a 4. helyen, esélye sem volt beleszólni a dobogóért folytatott harcba. Így nézett ki a top10: Hamilton, Räikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Sainz, Grosjean, Ocon, Gasly, Stroll (idő nélkül).

Az utolsó mért kört Hamilton teljesítette először a három top pilóta közül és minimálisan, de javítani tudott a legjobb idejét. A mögötte érkező Vettel picit hibázott az utolsó körében, de így is átvette tőle a vezetést, kisebb meglepetésre azonban nem ő, hanem a csapattársa örülhetett a végén:

Kimi räikkönen egy zseniális harmadik szektor után 1,7 tizeddel megelőzte Vettelt és a tavalyi monacói nagydíj után újra megszerezte a pole-pozíciót.

A negyedik helyen Bottas zárt, a harmadik sorból pedig Verstappen és Grosjean indulhat.

(Borítókép: Mark Thompson/Getty Images)