Vilma
-8 °C
3 °C

Kiborult a világbajnok

2002.09.30. 14:37
Az idei szezonban eddig rekordokat döntögető Arsenal játékosa, a francia világbajnok Thierry Henry kijelentette: levonul a pályáról, ha még egyszer rasszista jelzőkkel illetik. Henry-t az Eindhoven elleni BL-meccs után találták meg a drukkerek, amikor két gólt lőtt.
A holland bajnokságban százszázalékos teljesítményt nyújtó Eindhoven nagy reményekkel fogadta az angol Arsenalt a múlt szerdai BL-fordulóban, de Gilberto Silva már a huszonegyedik másodpercben vezetéshez juttatta a vendégeket. A holland drukkerek már a meccs előtt összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, és a pályán sem tudták higgadtan elviselni a 4-0-s vereséget.

Vieirát is érte már inzultus

Thierry Henry
A francia csatárt, Thierry Henryt megdobálták, és rasszista jelzőkkel illették. A játékost és a csapatot nem először éri ilyen atrocitás, gondoljunk csak a Lazio-Arsenal két évvel ezelőtti BL-meccsre, ahol Mihajlovics és Vieira egymást szidva hevesen "niggereztek" és a "cigányoztak". (Bergkamp ekkor jegyezte meg, hogy nagyon becsüli őt, mert minden meccsen kap különféle jelzőket a nézőktől.)

Henryt igencsak megviselte az eset. Úgy véli, hogy a futballban nincs helye a rasszizmusnak, és a hatóságoknak sokkal komolyabban kéne kezelniük a problémát. "Ha a következő ilyen esetnél lemegyek a pályáról, akkor talán mások is komolyabban fogják venni" - fejtegette ellentmondást nem tűrően.

Henry: Miért kellene elnéznem a rasszizmust?

"2002-t írunk és azt gondolhatnánk, hogy az emberek viselkedése mostanra már megváltozott. Képes vagyok kezelni azokat a szurkolókat, akik megpróbálnak felbosszantani. De miért kellene elnéznem a rasszizmust? - folytatta. - Kiborít, amikor egyesek úgy érzik, hogy joguk van letámadniuk a bőrszíned miatt."

A találkozó után Gerhard Aigner, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főigazgatója a rasszizmus elleni összefogásra szólította fel a klubokat. Aigner szerint a csapatok szoros együttműködésére van szükség, hogy az idegengyűlöletet teljesen háttérbe szorítsák a futballpályákon.

Súlyos büntetéseket fontolgat az UEFA

"Rasszista viselkedés esetén a jövőben súlyosabb büntetéseket fogunk kiszabni - mondta a főigazgató. - Számítunk a nemzeti szövetségek, a klubok, a játékosok, a szurkolók és a rendőrség támogatására is."

Korántsem véletlen, hogy október 17. és 28. között rasszizmus ellenes akciót szervez az UEFA.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.