Salamon
7 °C
13 °C

Visszavonult a veterán kapus, David Seaman

2004.01.14. 11:04
Befejezi pályafutását David Seaman, a labdarúgóvilág elmúlt évtizedének egyik meghatározó kapusszemélyisége, aki ellentmondásossága ellenére sokak kedvencének számított.
A pályafutása során számos nagy sikert arató negyvenéves hálóőr nemrég vállsérülést szenvedett, s emiatt már most bejelentette visszavonulását, amit csak a szezon végére tervezett.

"Világossá vált számomra, hogy ezt a problémát nem tudom rövid idő alatt leküzdeni. Nehéz döntést hoztam. Előzetesen beszéltem családtagjaimmal s az általam tisztelt szakemberekkel. Elérkezett az ideje, hogy szögre akasszam kesztyűimet. Szerintem fantasztikus pályafutás ér most véget" - mondta Seaman, akit tavaly nyáron nem marasztalt az Arsenal, ezért a Manchester Cityhez igazolt.

Utolsó meccsét szombaton játszotta, a Portsmouth ellen a 13. percben le kellett őt cserélni. Helyére az angol válogatott elsőszámú hálóőrét, a 33 éves David Jamest szerződteti a másodosztályú West Ham Unitedtől a Manchester City.

David Seaman pályája

Az 1963. szeptember 19., Rotherhamban született Seaman 1981-ben kötött "inas-szerződést" a Leeds Uniteddel, majd rá egy évre a Peterborough Unitedhez igazolt négyezer fontért. Tehetségét mutatja, hogy mindössze két évvel később, már százezer fontért került a Birmingham Cityhez, majd újabb két év elteltével igazolt a Queens Park Rangershez 225 000 fontért.

1988-ban Szaúd-Arábia ellen mutatkozott be az angol válogatottban, melyben összesen 75 találkozón szerepelt. 1990-ben 1,3 millió font ellenében került az Arsenalhoz és a londoniakkal egy évvel később már bajnoki címet is szerzett. '93-ban FA és Liga Kupa-diadal, majd 1994-ben KEK-győzelem, (a döntőben: Arsenal-AC Parma 1-0) színesíti dicsőséglistáját.

Az első "fekete folt" pályafutásában az 1995-ös KEK-döntő, melyen a 119. percben Nayim 50 m-ről rúgta a győztes gólt, így az Arsenal hosszabbítás után 2-1-re kikapott a Real Zaragozától. 1996-ban Eb-elődöntős a hazai környezetben rendezett kontinensvetélkedőn az angol válogatottal. 1998-ban kettős siker: Premier League- és FA Kupa-elsőség az Arsenallal.

2000-ben az UEFA-kupa döntőjében az Arsenal 11-esekkel veszített a Galatasarayjal szemben, majd 2002-ban ismét Premier League- és FA Kupa-diadal. A sikeres klubszereplés után hatalmas blama a világbajnokság negyeddöntőjében: Brazília-Anglia 2-1, a győztes gólt Ronaldinho 40 méterről emelte a hosszú sarokba.

2003-ban ezredik profi mérkőzését játszotta a Sheffield United elleni FA Kupa-elődöntőben. A sorozatot végül a londoni klub nyerte. A finálé történetének harmadik legidősebb játékosa lett, a Southampton ellen 39 évesen és 238 naposan védett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!