Piroska
-10 °C
1 °C

Az időjárás fenyegeti a tavaszi futballrajtot

2004.02.26. 16:42
Ellehetetlenítheti az első osztályú futballbajnokság hétvégi rajtját az időjárás. A tavaszi szezon első fordulójában öt mérkőzést rendeznének (a Debrecen UEFA-kupa meccse miatt halaszt), de egyelőre úgy tűnik, csak Sopronban lesz alkalmas a pálya futballra, de van, ahol életveszélyesnek mondták a játékteret. A labdarúgóliga nem halasztja el központilag az összecsapásokat, arról majd a játékvezetők dönthetnek. Utóbbi esetben azonban felesleges kiadásokba vernék magukat a klubok.

Az utóbbi napok időjárása - volt verőfényes napsütés, ónos eső, fagy, hóesés, eső és még havas eső is - alaposan kikezdte az NB I-es csapatok pályáit. A hét végén öt mérkőzéssel folytatódnának az élvonal küzdelmei - a Debrecen a csütörtöki, bruges-i összecsapás miatt halasztja el a Videoton elleni hazai mérkőzését - de csütörtökön úgy tűnt, szinte mindenhol alkalmatlan a pálya futballra. Van, ahol jeges a talaj, ahol meg letakarították a havat, ott bokáig ér a sár.

A tervezett menetrend
Szombat
Békéscsaba-Balaton 14.00
Újpest-Győr 18.00
MTK-Haladás 18.00
ZTE-Pécs 18.00
Vasárnap
Sopron-FTC 14.00 (RTL Klub)
Újpest: életveszély

Jelenleg életveszélyes a Szusza Ferenc Stadion talaja - mondta az Indexnek Tóth András a létesítmény vezetője. Az Újpest a Győrt fogadná a Megyeri úton, de a játéktér egyik fele fagyott, a másik fele, ahol sikerült letakarítani a havat, olvadt, sáros. A gyep a játékoskijáró felőli oldalát nem érheti annyi napsütés, hogy ott is felolvadjon a jég, igaz, annak sem lenne sok haszna. Tóth András szerint a legjobb megoldás a halasztás lenne.

Az újpestieket az időjárás tehát fenyegeti, a Sportfolió Kht. azonban már nem. Félő volt ugyanis, hogy az állami sportingatlanokat kezelő társaság felé fennálló bérletidíj-tartozás miatt a klub nem játszhat saját pályáján. A klub honlapján megjelent, csütörtökön az Újpest nyolcmillió forintot utalt át a Sportfoliónak, így az utolsó fillérig kifizette tartozását.

Hidegkúti-stadion: jégborda, hó, sár

Hasonlóan siralmas a helyzet a másik budapesti helyszínen, a Hidegkúti-stadionban is. Az MTK szombaton a télen távozott Illés Béla új csapatát, a Lombard FC Haladást látná vendégül. A Hungária körúton tehát presztízsmeccset játszanának, de erre jelenleg kevés esélyt lát a létesítményvezető. "A pályáról letakarítottuk a havat, de a tribün felöli részen a tizenöt méteres sávban megmaradt a jégborda, hó" - mondta Somodi Lajos, aki szerint ezen a részen futni sem tudnának a játékosok, illetve a partjelzők.

Békéscsabán már a salakra sem tudnak rámenni

"Alkalmatlan a pályánk futballmérkőzésre" - adott helyzetjelentést a békéscsabai állapotokról Oláh Imre. A Kórház utcában nem a jég, hanem az olvadás okozza a legnagyobb problémát, az Előre FC technikai igazgatója szerint mély talajú a pálya. A füvet körül ölelő salakra rámenni sem lehet, mert bokáig lehet süppedni a sárban. Csabán azt szeretnék, ha lefújnák a fordulót.

ZTE: meccs kizárva

Zalaegerszegen "száz százalék", hogy nem lehet meccset rendezni, tudtuk meg a ZTE illetékeseitől. A pályán öt-hat centis latyakos hóréteg fedi a gyepet, alatta pedig víz is van. Sem géppel, sem kézzel nem lehet takarítani, ezért nem látnak esélyt arra, hogy a felújított stadionban lejátsszák Pécs elleni összecsapást. A problémát csütörtökön már jelezték a zalaegerszegiek jelezték a labdarúgóliga felé.

Sopronban játszani akarnak

Egyetlen kivétel Sopron, ahol mindenképpen fogadni akarják a Ferencvárost, ráadásul az RTL élőben közvetítené a vasárnap kettőkor kezdődő találkozót. A pályáról letakarították a havat, csak az okozna problémát, ha most eső esne. Csütörtök délután havazott, de a Matávnál úgy vélik, ezzel meg tudnak birkózni. A soproniak semmiképp sem akarnak halasztást.

Felesleges kiadások

Ahol rossz állapotban van a pálya, úgy vélik, előre el kellene halasztani a mérkőzéseket. A Magyar Labdarúgóliga (MLL) azonban kiáll amellett, hogy csak a játékvezetők döntsenek a kezdés előtt arról, alkalmas-e a játéktér a futballra.

A klubok azonban azzal érvelnek, ezzel jelentős felesleges kiadásokra kényszerülnek. A biztonsági szolgálatot, a rendőröket akkor is ki kell fizetniük, ha történetesen nem játsszák le a meccseket, ráadásul a belépőket is meg kell téríteniük, vagy át kell váltaniuk az újrajátszásra.

Volt, ahol úgy fogalmaztak, "nincs értelme bolondítani a nézőket", és jegybevételtől esnek el akkor is, ha megrendezik a meccset. Sokan ugyanis eleve nem indulnak el majd bizonytalanra a stadionok felé.

A liga nem halaszt

"Mindenki abban a tudatban készül, hogy szombaton megrendezik a mérkőzéseket. Minden helyszínen a játékvezető dönt arról, játsszanak-e a csapatok" - reagált a pályákról érkező hírekre Lukáts György, az MLL sajtófőnöke. A versenykiírás mindenkire vonatkozik, aszerint pedig fordulót kell bonyolítani, tette hozzá, és az MLL sem tehet mást, mint végrehajtja ezt.

Az a rizikó benne van a helyzetben, teszi hozzá Lukáts, hogy felesleges kiadásai lesznek a kluboknak, de a halasztás újabb problémákat vetne fel. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy a mérkőzéseket az RTL Klub közvetíti majd, ami jelentős többletbevételt hozhat az egyesületeknek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.