Árpád
-1 °C
9 °C

Dobogón maradna a csődközeli ZTE

2005.02.17. 16:47
Az ősszel harmadikként zárt a futballbajnokságban a ZTE, de a jó szereplés ellenére a klub majdnem csődbe ment. Segített az eddigi támogató e.on, a négyszázhatvanmilliós adósság nagy részét átütemezték, azonban még tartoznak a játékosoknak. A Zalaegerszeg a télen nem gyengült lényegesen és a vezetők az első hat hely valamelyikére várják a csapatot.
A zalaegerszegi futballszurkolók - legalábbis egy kis időre biztosan - fellélegezhetnek, ugyanis a csődközelbe jutott ZTE FC Rt. négyszázhatvanmillió forintos adósága nem akadályozza sem a felkészülést, sem pedig a minél jobb bajnoki szereplést.

Még megvan az adósság

A gárda vezetősége megegyezett az adósság "konszolidálásáról", tehát a fizetések átütemezéséről határoztak, így a zalaiak viszonylag nyugodtan edzhetnek. Igaz, a tartozás egy részét továbbcipelik, és a játékosok sem kapták még meg a tavalyi prémiumaikat, a fizetéseket viszont már a zsebükben tudhatják. Volt olyan játékos is, például Waltner Róbert, aki nem ment bele fizetése hetvenszázalékos csökkentésébe.

Edzőtáborba ugyan nem megy a ZTE, de a csapat főszponzora, az e.on gondoskodott külföldi ellenfélről, s az már biztos, hogy egy horvát és egy szlovén gárdánál is vendégeskedik Gellei Imre csapata. Az első határon túli fellépés Csáktornyán lesz február 22-én.

A fiatalok és a tűz

A játékosállomány nem sokat változott, de távoztak olyan futballisták - Waltner Róbert a Vasashoz, Szamosi Tamás Ciprusra -, akik nagy szerepet vállaltak az őszi harmadik hely kiharcolásában. Helyükre igazolták a balhátvéd Gaál Miklóst és a támadó, tizenkét évig idegenlégióskodó Torma Gábort, aki huszonkilenc évesen - a március 5-i, Pécs elleni találkozón - debütál majd a magyar bajnokságban. Csatlakozott a kerethez a volt debreceni, utánpótlás-válogatott Andorka Péter is.

A ZTE vezetőedzője, Gellei Imre szerint "becsvágyó társaság" állt össze az őszre, s bízik benne, hogy tovább él az a tűz, ami eddig fűtötte a játékosokat. A válogatott korábbi szövetségi kapitánya elmondta, szándéka a fiatal játékosok beépítése, tekintettel egy készülő tervezetre is. Az európai szövetség, az UEFA legújabb javaslatához igazodva a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) is kezdeményezi, jövőre legalább két 1982. január 1. után született futballista szerepeljen a kezdő tizenegyben. Az alsóbb osztályokban három, 1984 után született focistát kellene nevezni.

A klubelnök, Tóth Géza visszafogottabban fogalmazott: "A mostani sem rosszabb, mint az őszi keret. A szakmai garancia pedig maga Gellei Imre." Az utánpótláscsapatból is érkeztek játékosok a felnőttekhez, így több tizenhat-tizenkilenc éves, saját nevelésű futballista is helyet kapott a bő keretben.

Egyikük sem dédelget bajnoki reményeket, az első hat közé várják a ZTE-t, s mint mondják "már a mostani pozíció megőrzése is nagy teljesítmény lenne".

"Hathatós PR és marketing"

A főszponzor e.on igazgatósági tagja egy új ötlettel állt elő. Felismerték azt a jelenséget, hogy a cégek szívesen támogatnák a futballt, csak nem látják biztosítottnak a befektetés megtérülését, amire Fazekas Ferenc szerint az egyéni szponzoráció lehet a megoldás. "Meg kell győzni a cégeket, hogy a játékosoknak juttassanak, nem kell feltétlenül a csapat számlájára utalni a pénzt" - érvelt. Ezzel közelebb kerülhetne egymáshoz szponzor és játékos, így érezhetné a támogató, jó helyre teszi a pénzét. "Hathatós marketing- és PR-tevékenység, ez a megoldás" - összegzett Fazekas.

Koplárovics nem keresi másban a hibát

Az ősszel magyar viszonylatban kiugróan magas, hatezerötszázas átlagnézőszámot produkáló zalaiak középpályása, Koplárovics Béla kisebb sérülésen van túl, de a csütörtöki REAC és a szombati, Újpest elleni barátságos találkozón számíthat játékára Gellei Imre. A Manchester United elleni BL-selejtezőn győztes gólt szerző játékos válogatottbeli mellőzéséről is beszélt. Koplárovics nem csodálkozik, hogy nem kapott meghívót Lothar Matthäustól, csak magában keresi a hibát: "A gólom után kétszer is válogatott voltam, ám nem tudtam maradandót alkotni, ezért maradtam ki. Tavasszal azon leszek, hogy jó játékkal felhívjam magamra a figyelmet." A huszonhárom éves játékoshoz nem érkezett megkeresés a nyáron külföldről, ám nem titkolt szándéka, hogy később másik bajnokságban próbálja ki magát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!